«Γραφική η λογική της παρένθεσης» – «Τετραγωνίσαμε τον κύκλο στο ασφαλιστικό»
Συνέντευξη Τύπου στους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης δίνει αυτή την ώρα ο Αλέξης Τσίπρας στα πλαίσια της διήμερης επίσκεψής του στη ΔΕΘ.
Η πρώτη ερώτηση αφορούσε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών με τον Αλέξη Τσίπρα να ξεκινά την απάντησή του σχολιάζοντας ότι είναι η πρώτη φορά τα πέντε τελευταία χρόνια που πρωθυπουργός δίνει το παρών στη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ.
«Ο κ. Μητσοτάκης μετά από πίεση εξωγενών παραγόντων προσχώρησε στην άποψη οτι η κυβέρνηση πρέπει να φύγει πριν την πρώτη αξιολόγηση αδιαφορώντας για τις συνέπειες για τη χώρα. Τις ημέρες εκείνες που το ΔΝΤ ζητούσε “αίμα” αντί να στηρίξει τη διεθνή προσπάθεια αδιαφορούσε τελείως γι’ αυτό και ζητούσε εκλογές. Πόνταρε στη λογική της παρένθεσης. Η παρένθεση ξεχείλωσε και ξεχειλώνει μέρα με την ημέρα. Εγκλωβίστηκε σε μια λογική που όσο περνούν οι ημέρες γίνεται γραφική», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Η χώρα δεν έχει ανάγκη εκλογές, έχει ανάγκη σταθερότητας» πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι «η εικόνα της χώρας έναν χρόνο μετά έχει αλλάξει τελείως. Αν δείτε την εικόνα στις γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία και η Συρία και η Λιβύη, η Ελλάδα είναι όαση σταθερότητας. Όποιος δεν το κατανοεί να εξηγήσει στους πολίτες τι θα κερδίσει από τις εκλογές. Εμείς πηγαίνουμε στην κρίσιμη διαπραγμάτευση έχοντας χρέος και σχέδιο, πιστεύοντας ότι έχουμε συμμάχους στην Ευρώπη και ότι θα κερδίσουμε περισσότερα».
«Η ανάπτυξη θα έρθει ούτως ή άλλως. Μια οικονομία που έχει συμπιεστεί για επτά χρόνια θα έχει ριμπάουντ. Το ερώτημα είναι αν αυτή θα είναι διαρκής. Θα θέλαμε στην εθνική μάχη να έχουμε σύμμαχο την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά δυστυχώς δεν την έχουμε» κατέληξε στην απάντηση του ο πρωθυπουργός.
Η δεύτερη ερώτηση αφορούσε το θέμα του χρέους και το αν είναι κοντά να βάλει γραβάτα με τον Αλέξη Τσίπρα χαριτολογώντας να επισημαίνει ότι «δεν παντρευτηκα κιόλας για να τη βάλω στο γάμο μου. Τη γραβάτα θα τη βάλω όταν θα έχουμε ένα σημαντικό γεγονός όπως το θέμα του χρέους ή η επίλυση του Κυπριακού».
«Είμαστε πιο κοντά από ποτέ για λύση στο θέμα του χρέους. Οι αποφάσεις της 22ας Μαΐου πρέπει να υλοποιηθούν. Μιλούν για το 15% πλαφόν ετησίως στις δαπάνες για μείωση του χρέους αλλά αυτές πρέπει άμεσα να προσδιοριστούν. Δεν μπορεί να περιμένει άλλο μια χώρα που έχει κάνει τόση σκληρή προσαρμογή. Οι πολίτες δικαιούνται μια δίκαιη ρύθμιση του χρέους και αυτή δεν μπορεί να συνάρτηση εκλογικών αναμετρήσεων σε άλλες χώρες» κατέληξε στην απάντησή του υπονοώντας τη στάση του Βερολίνου ενόψει των επερχόμενων εκλογών για την κυρία Μέρκελ.
Σε ερώτηση για τον ανασχηματισμό συναρτήση των πρόσφατων δηλώσεων του Νίκου Παππά ότι θέλει να παραμείνει στο υπουργείο του ο Αλέξης Τσιπρας είπε ότι «αν τον δείτε πείτε του ότι δεν θα αποφασίσει αυτός αν θα αλλάξει υπουργειο». Είπε ότι τις αποφάσεις δεν θα τις πάρει συγκεντρωτικά και παρέπεμψε στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τους επόμενους μήνες καταλήγοντας ότι «οι ανασχηματισμοί και οι υποτιμήσεις – αν και εμείς δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε υποτίμηση – δεν ανακοινώνονται εκ των προτέρων».
Για το χρέος
Το ζήτημα του χρέους δεν είναι θέμα Ελλάδας – Γερμανίας, απάντησε σε άλλη ερώτηση για το χρέος και το τι θα έλεγε για το θέμα στην κυρία Μέρκελ ο πρωθυπουργός.
«Προφανώς είναι σημαντική χώρα η Γερμανία αλλά δεν είναι η μόνη και ιδιαίτερα στο βαθμό στον οποίο συμμετέχει με καθοριστικό ρόλο το ΔΝΤ θα έλεγα ότι είναι ένα πρόβλημα με διεθνή διάσταση. Η λύση που θα δοθεί θα παίξει ρόλο στην πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Στην κυρία Μέρκελ λοιπόν θα πω αυτά που έλεγα πάντα. Η ίδια έχει μια λογική ότι οι κανονες πρέπει να τηρούνται και θα της πω ότι εμείς τηρούμε τις δεσμεύσεις μας αλλά ότι τώρα πρέπει να τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις», συμπλήρωσε στην απάντησή του, εκφράζοντας και ένα παράπονο, ότι «κανονικά θα έπρεπε να έχουμε ήδη την ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ επειδή υπάρχει η αντιπαράθεση ανάμεσα στο Βερολίνο και το ΔΝΤ».
«Δεν πρέπει οι πολιτικές εξελίξεις σε μια χώρα να αποτελούν τροχοπέδη για τις εξελίξεις σε μια χώρα, αυτό θα της πω».
«Τετραγωνίσαμε τον κύκλο με το ασφαλιστικό»
Σε ερώτηση για τη ρύθμιση των οφειλών ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι «το πάγωμα των χρεών των προηγούμενων ετών δεν σημαίνει και διαγραφή των χρεών. Όποιος έχει ένα πάκο οφειλές δεν θα έχει ασφαλιστική ενημερότητα.
«Δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις στις συντάξεις» διαβεβαίωσε ο Αλέξης Τσίπρας κάνοντας λόγο για μια μεταρρύθμιση που βάζει στην τροχιά το ασφαλιστικό σύστημα. «Το 90% των συνταξιούχων δεν θα έχει μειώσεις», συμπλήρωσε.
«Υπάρχει μείωση στο 20% των επικουρικών συντάξεων και μόνο το 10% αυτών έχει μειώσεις πάνω από 40%. Άρα μόνο το 5% έχει μειώσεις σημαντικές. Αλλά όλα είναι θέμα οπτικής» είπε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στα δημοσιεύματα για το ψαλίδι στις συντάξεις.
Έκανε λόγο για «κανονικότητα» που θα επιστρέψει σε μερικούς μήνες όταν θα περάσουν και οι τελευταίες προσαρμογές. «Πετύχαμε με κοινωνικό πρόσημο μια πολύ δυσκολη μεταρρύθμιση» κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Η συζήτηση για το έλλειμμα του 2010 δεν έχει να κάνει με τη συζήτηση για το χρέος
Ερωτηθείς για τη στάση της κυβέρνησης στο θέμα των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για το έλλειμμα του 2010 ο κ. Τσίπρας είπε ότι «δεν αμφισβητούμε τα στοιχεία βάσει των οποίων εμείς προχωρήσαμε στη συμφωνία αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα, την υποχρεώση λέω εγώ, να διερευνήσει όλες τις πτυχές αυτής της σκοτεινής υπόθεσης».
«Εμένα μου δημιουργούνται ερωτηματικά για την παρέμβαση των Ευρωπαίων (σ.σ. αναφέρεται στην επιστολή προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο) αν αμφισβητούν τα στοιχεία για το τρίτο πρόγραμμα. Επίσης μου προξένησε μεγάλη εντύπωση ότι ο κατηγορούμενος κ. Γεωργίου έσπευσε -προκειμένου να προφυλάξει τον εαυτό του, δεν ξέρω- να θέσει ένα ζήτημα ότι αν κινδυνεύσω εγώ μπορεί η χώρα να μην πάρει αυτά που θέλει για το χρέος», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Δεν μπορώ να προδικάσω τίποτα αλλά λέω ότι θα υπάρξει φως. Η υπόθεση αυτή δεν αφορά τη συζήτηση για το χρέος που θα διεξαχθεί μέχρι το τέλος του χρόνου» κατέληξε για το θέμα.
Η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων αφορά το 2018 και μετά
Σε ερώτηση για το μήνυμα από το τελευταίο Eurogroup όσον αφορά το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων αποδέχθηκε εμμέσως ότι η συζήτηση αφορά τα έτη μετά το 2018.
«Εμείς πήραμε μια συμφωνία η οποία ειχε 0,25 το 2015 έως 3,5% για το 2018. Αυτή είναι η δέσμευσή μας και θα την υλοποιήσουμε καθώς μπαίνουμε σε ανάπτυξη το 2016 και ισχυρότερη το 2017. Από το 2018 το αν θα μειωθούν οι ανάγκες του πρωτογενούς πλεονάσματος αυτό αφορά τη συζήτηση για το χρέος. Αν εξειδικευθούν τα μέτρα με σαφήνεια η μείωση των πλεονασμάτων είναι αυτονόητη. Ο Μοσκοβισί αυτά που λέει καλώς τα λέει γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν σαν να λέει “χαλαρώστε”. Η εκτίμησή μου είναι το να πέσουν τα πλεονάσματα μετά το 2018 είναι ρεαλιστικό και αναγκαίο. Εάν από το 2018 έχουμε τη δυνατότητα σταδιακά να πάμε από το 3,5% στο 2% θα έχουμε ένα δημοσιονομικό χώρο 3 δισ. ευρώ».
Υπάρχει συμφόρηση στα νησιά με τους πρόσφυγες
Χαρακτήρισε συμφόρηση την κατάσταση στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και συνολικά του ανατολικού Αιγαίου μέχρι τη Λέρο και την Κω. Υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν σχεδόν 24 ώρες για να δείχνουν την αλληλεγγύη τους αλλά και να προχωρούν οι διαδικασίες με το άσυλο. Δυστυχώς δεν είχαμε μεγάλο αριθμό επιστροφών προσφύγων αλλα πιστεύω ότι ο ρυθμός αυτός θα επιταχυνθεί. Υπάρχει όμως και μια υποχρέωση της Ευρώπης να προωθηθούν οι νόμιμες ροές με την επανεγκατάσταση και την επανατοποθέτηση προσφύγων και μεταναστών.
«Θα ήθελα να απευθυνθώ στους δημάρχους της βόρειας Ελλάδας, στις ένοπλες δυνάμεις και την ΕΛΑΣ και σε όλους όσοι εργάζονται ώστε να δείχνουν ότι το πρόσωπο της αλληλεγγύης είναι αυτο που πρέπει να δείχνει η Ελλάδα».
Οι αποφάσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις λαμβάνονται συλλογικά
Όσον αφορά την κόντρα υπουργών με το ΤΑΙΠΕΔ είπε ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται συλλογικά ενώ για τις ιδιωτικοποιήσεις είπε ότι βρήκαμε μια πραγματικότητα με τα έσοδα να πηγαίνουν στον κουβά του χρέους. Βεβαίως οι διαγωνισμοί είναι δημόσιοι και πρέπει να λαμβάνεται το μεγαλύτερο τίμημα και αυτή είναι η δουλειά που κάνουμε με τον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ και τους υπουργούς οπως συνέβη στην περίπτωση της COSCO και του Ελληνικού.
«Έχει μεγάλη σημασία το αν υπερασπίζεται και διευρύνεται το δημόσιο συμφέρον», κατέληξε για το θέμα ο κ. Τσίπρας.
«Το αεριλίκι τελείωσε με τα κανάλια»
«Μέτα από 21 χρόνια χάνω τη δουλειά μου, ρώτησε η δημοσιογράφος του ALPHA τον πρωθυπουργό λέγοντας του ότι «σας κοιτώ στα μάτια και αισθάνομαι ότι εσείς με απολύετε». «Γιατί τιμωρείτε τους εργαζόμενους;» συνέχισε η δημοσιογράφος λέγοντας του ότι τον Ιανουαριο του 2015 λέγατε ότι θα υπερασπιστείτε τη Δημοκρατία, άλλαξε κάτι στα πιστεύω σας;».
«Μας ενδιαφέρουν όλες οι θέσεις εργασίας και όχι μόνο στην επιχείρηση που δουλεύετε εσείς» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας και όταν η δημοσιογράφος προσπάθησε να τον διακόψει ενοχλημένος της είπε «σας παρακαλώ μη με διακόψετε».
«Όταν τα προηγούμενα χρόνια καταφερόσασταν ενάντια στους ανθρώπους που εχαναν τη δουλειά τους. Τα κανάλια πριν την κρίση έιχαν 4.000 εργαζομένους και τώρα είναι 2.000. Γι αυτούς τους 2000 δεν έκλαψε κανεις. Για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ δνε έκλαψε κανείς. Τότε δεν κάνατε κινητοποιήσεις για τους εργαζομένους όπως σωστά κάνουν αυτοί τώρα για εσάς. Θέλουμε να ρυθμιστεί ένα τοποίο που ήταν ασυδοτο τα προγηούμενα χρόνια και αυτό σημαίνει ότι ευθυγραμμιζόμαστε με τις επιταγές του Συντάγματος. Το Δημόσιο θα έπρεπε τα προηγούμενα 25 χρόνια να έχει κάνει 3 δημοπρασίες. Αναλογιστείτε τι έχει χάσει το Δημόσιο. Έχει χάσει ένα τεράστιο ποσό αυτά τα χρόνια».
Τι γίνεται τώρα με τους εργαζόμενους. Εμείς πρεπει να εξασφαλισουμε την προστασία τους αν γίνουν απολύσεις. Έχουμε ήδη πρόγραμμα του υπ. Εργασίας για να προσλάβουν στους τέσσερις νέους σταθμούς τυχόν ανέργους με επιδότηση 360 ευρώ για τους πρώτους 12 μήνες. Από εκεί και πέρα οι εργαζόμενοι δεν θα πρέπει να γίνονται όμηροι εκείνων που θέλουν να εκπέμπουν. Το τζάμπα πέθανε. Κανείς δεν μπορεί να πληρώνει με αέρα. Κάποιο άλλοι όχι εγώ, είχαν μιλήσει για νταβατζιλίκι. Το αεριλικί και το νταβατζιλίκι τελείωσε.
Σχεδιάζουμε την επόμενη πενταετία
«Πρέπει να σχεδιάσουμε την επόμενη πενταετία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι η συζήτηση στη χώρα από τότε που ξέσπασε η κρίση χρέους εστιάζεται στους υπουργούς Οικονομικών και όχι στους υπουργούς Ανάπτυξης.
«Κανεις δεν αμφισβητεί ότι η απόφαση του χρέους και η ποσοτική χαλάρωση για τα ομόλογα είναι σημαντικές αλλά αν δεν παράξουμε πλούτο δεν θα μπορέσουμε να έχουμε αναπτυξιακή πορεία. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τους χώρους που έχουμε πλεονέκτημα όπως τη γεωγραφία αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό. Έχουμε εξαιρετικούς επιστήμονες που φεύγουν, πρέπει να επενδύσουμε στον αγροτικό χώρο όχι όμως στη λογική όλα τα κιλά όλα τα λεφτά αλλά το τι θα παράξει κανείς».
Εξήγγειλε ότι θα πάρει πρωτοβουλίες για να ανοίξει η συζήτηση για την επόμενη ημέρα της ανάπτυξης ώστε να μην έχουμε μια λογική που βασίζεται στη λογική του ελατηρίου.