Νέες αψιμαχίες σημειώθηκαν σήμερα μεταξύ ΝΔ και ΛΑΟΣ, κατά τη διάρκεια της ψήφισης στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με αφορμή το χθεσινό επεισόδιο των βουλευτών των δύο κομμάτων κ.κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Γιάννη Κοραντή, αλλά και με φόντο την επικείμενη εμφάνιση του κ. Αντώνη Σαμαρά στο Ζάππειο.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης απηύθυνε αρχικώς «έκκληση» προς την αξιωματική αντιπολίτευση να ζητήσει εκλογές γιατί «βυθίζεται η χώρα»: «Γράψτε όλα τα του παρελθόντος, ακόμα και αυτά που έγιναν προχθες και ζητείστε εκλογές για να απαλλαγεί η χώρα από το ΠΑΣΟΚ», είπε ο Γ. Καρατζαφέρης, για να παρέμβει αργότερα ο Χρ. Πρωτόπαπας (ΠΑΣΟΚ) και να δηλώσει:
«Κατανοώ απόλυτα την αγωνία του κ. Καρατζαφέρη να προλάβει τον κ. Σαμαρά για το λεγόμενο «Ζάππειο-2» και να ζητήσει εκλογές (…). Θέλω να ευχηθώ στον κ. Καρατζαφέρη, στον ανταγωνισμό που γίνεται μέσα στην «πολυκατοικία», να ξεμπλέξει γρήγορα και από τον κ. Μεϊμαράκη και τους «πράκτορες και τους εισπράκτορές του», ώστε να δούμε με ποιον τρόπο μπορούμε να συζητήσουμε…».
Συνέχεια έδωσε ο Αστέριος Ροντούλης (ΛΑΟΣ), παρατηρώντας πως «έξεστι τω Μεϊμαράκη ασχημονείν» και υποστηρίζοντας πως ο πρόεδρος του Ινστιτούτου «Κωνσταντίνος Καραμανλής» «υποβιβάζει την Βουλή των Ελλήνων και εξευτελίζει το κόμμα της ΝΔ».
Απαντώντας για λογαριασμό της ΝΔ, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης υπήρξε ηπιότερος, παρατηρώντας πως «στην αίθουσα χρειάζεται πράγματι αυτοσυγκράτηση, αλλά αυτοί που πρέπει πρώτα να το κάνουν, είναι οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών ομάδων: Ο κ. Μεϊμαράκης κατηγορήθηκε για θέματα ηθικής τάξης, για τα οποία δεν είχε δώσει ποτέ δικαίωμα. Λέξεις όπως «μπροστάντζα» π.χ., είναι μια πρόκληση ηθικού περιεχομένου, που δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστη και αναπάντητη».
Σε ό,τι αφορά, την πρόκληση για πρόωρες εκλογές, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ υπέθεσε ότι «το ερώτημα απευθυνόταν στην κυβέρνηση, ως έμπρακτη μετάνοια του ΛΑΟΣ για την ψήφο εμπιστοσύνης που έδωσε στην κυβέρνηση για το Μνημόνιο».
Οι αιχμές του Μ. Κεφαλογιάννη προκάλεσαν την παρέμβαση του Γ. Καρατζαφέρη, που υπενθύμισε την «έμπρακτη μετάνοια της ΝΔ για την απογραφή Αλογοσκούφη» και έκανε λόγο για «εξωκοινοβουλευτικούς ‘κολλητούς’ του αρχηγού της ΝΔ, όπως ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, που αποκαλούν «βαρίδι» τον Καραμανλή και πρέπει να καυτηριάζονται».
Ο Μ. Κεφαλογιάννης επανήλθε υπενθυμίζοντας το «σφιχτό εναγκαλισμό» του πρώην και του νυν αρχηγού της ΝΔ, για να παρέμβει εκ νέου ο Γ. Καρατζαφέρης υπενθυμίζοντας την ύπαρξη ενός μπεστ σέλερ με τίτλο «Ο Ιούδας φιλούσε υπέροχα».
Ψήφιση Νομοσχεδίου για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων
Όσον αφορά το νομοσχέδιο, τα άρθρα των δύο πρώτων κεφαλαίων του υπερψηφίστηκαν, ενώ ιδιαίτερης αμφισβήτησης έτυχαν οι διατάξεις που αφορούν στην αναβάθμιση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έναντι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με τον ΛΑΟΣ να ζητά ονομαστική ψηφοφορία στο σχετικό άρθρο 5, αλλά και στο άρθρο 19, που αφορά στην παραχώρηση πρόσθετων εγγυήσεων προς τις τράπεζες, ύψους 30 δισ. ευρώ.
Κατά τα άλλα, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου, ο παριστάμενος υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης αντιμετώπισε την πρόκληση εκ μέρους της αντιπολίτευσης, να σχολιάσει τις «κομμένες» δηλώσεις Στρος-Καν για την υπαγωγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ, που μεταδόθηκαν από την εκπομπή «Αλ Τσαντίρι Νιουζ».
Επίσης, ο κ. Σαχινίδης ελέγχθηκε από το Γ. Καρατζαφέρη για την «σπατάλη 450 εκατ. ευρώ που δόθηκαν για συμβουλές που αφορούσαν την δανειακή σύμβαση», ενώ του ζητήθηκε επίσης από τον Π. Λαφαζάνη (ΣΥΡΙΖΑ) να εξηγήσει γιατί ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, προχώρησε σε επαναγορά ομολόγων 2,5 δισ. ευρώ τους πρώτους μήνες του 2011. Άλλο τόσο, ο Μ. Κεφαλογιάννης συνέχισε τις επιθέσεις του κατά της κυβέρνησης για την ευθύνη του τεράστιου δημοσίου χρέους, τονίζοντας πως επί Γ. Δρυ, είχε δοθεί προμήθεια 400 εκατ. ευρώ στην GOLDMAN SACHS, «για swaps που έκρυψαν 3,2 δισ. ευρώ του χρέους, στέλνοντας τον λογαριασμό να πληρωθεί το 2019».
Απαντώντας, ο υφυπουργός Οικονομικών, τόνισε πως οι νομικοί σύμβουλοι της Ελλάδας ενόψει της δανειακής σύμβασης, έλαβαν μονάχα 60.000 ευρώ και «οι σύμβουλοι του κου Παπακωνσταντίνου ή της κυβέρνησης, μηδέν ευρώ. Αυτή είναι η αλήθεια».
Για την επαναγορά του χρέους που έθιξε ο Π. Λαφαζάνης, ο κ. Σαχινίδης εξήγησε πως οι επαναγορές αποτελούν συνήθη πρακτική που εφαρμόστηκε και από τον ΟΔΔΗΧ. «Η επαναγορά του βραχυπρόθεσμου χρέους μας, ισοδυναμεί με τοποθέτηση των διαθεσίμων μας και γίνεται με απόδοση μεγαλύτερη από την απόδοση που μας δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος ή οι εγχώριες τράπεζες όταν έχουμε διαθέσιμα ρευστά και τα καταθέτουμε εκεί. Οι επαναγορές, κατά τη διάρκεια του 2011 είχαν μεσοσταθμική απόδοση 5,4%, έναντι κόστους δανεισμού μέσω εντόκων γραμματίων αντίστοιχης διάρκειας 4,5%». Οι εξηγήσεις του υφυπουργού, δεν έπεισαν τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έκρινε αναγκαίο να κληθεί στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Πέτρος Χριστοδούλου για διευκρινίσεις.
Τέλος, καταγράφεται και η τοποθέτηση του εισηγητή του ΚΚΕ Άγγελου Τζέκη, ο οποίος εστιάστηκε κυρίως στον διαχωρισμό της λειτουργίας του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, που χορηγούσε χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια στους δημοσίους υπαλλήλους, όντας μάλιστα και κερδοφόρο. «Εδώ γίνεται μια χρηματοπιστωτική μεταρρύθμιση προς όφελος γενικότερα του τραπεζικού τομέα, για να γίνει και η συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, όπως πρέπει να γίνει και στον τραπεζικό κλάδο, αλλά και σε όλους τους άλλους κλάδους με τους οποίους είπαμε ότι αυτός συνδέεται», ανέφερε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΚΚΕ.