Η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων, η κατάργηση των τελών υπέρ τρίτων στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και η μείωση του «σπατόσημου» τους χειμερινούς μήνες, δείχνουν τη γραμμή της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα του τουρισμού.
«Δεν θα βγούμε από την κρίση ούτε με μαγικές συνταγές, ούτε με αποσπασματικές και ευκαιριακές κινήσεις, αλλά μέσα από τις μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα 19ης τακτικής γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) στο Μέγαρο Μουσικής.
Όπως επεσήμανε ο Πρωθυπουργός εξετάζεται η ίδρυση Ειδικής Υπηρεσίας Εξυπηρέτησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων, για επενδύσεις που δε μπορούν να ενταχθούν στο Fast Track.
Στόχος, όπως είπε, είναι και η σύσταση Κεντρικής Συντονιστικής Ομάδας για την αδειοδότηση των τουριστικών επενδύσεων που θα συμπεριλαμβάνει Γενικούς Γραμματείς και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και του υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που θα παρακολουθεί, θα συντονίζει και θα επιλύνει προβλήματα της αδειοδοτικής διαδικασίας.
Σε συνεργασία με το ΣΕΤΕ και στο πλαίσιο της δουλειάς του υπουργείου Εσωτερικών και του υπουργείου Ανάπτυξης, θα μειωθούν, όπως είπε, τα δικαιολογητικά για νέες επενδύσεις κατά 75% και για ανανεώσεις κατά 90%, μέσω της ίδρυσης υπηρεσίας αδειοδότησης για τουριστικές επενδύσεις που δεν εντάσσονται στο Fast Track, ένα μικρό Fast Track, όπως είπε, ο Πρωθυπουργός.
Μάλιστα εντός αυτής της υπηρεσίας θα υπάρχει και Πολεοδομικό Γραφείο το οποίο θα επιλαμβάνεται της έκδοσης και αναθεώρησης οικοδομικών αδειών για τις μεγάλες και σύνθετες τουριστικές επενδύσεις και για τις επενδύσεις που πραγματοποιούνται σε δημόσια ακίνητα.
Σε ότι αφορά τις επενδύσεις για την τουριστική κατοικία, ο Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε τη θέση που έχει ήδη δημοσιοποιήσει και το αρμόδιο υπουργείο σημειώνοντας ότι η ανάπτυξη της θα γίνει μέσα σε ξενοδοχειακές μονάδες τεσσάρων ή πέντε αστέρων. Μάλιστα αυτού του είδους τις επενδύσεις τις διαχώρισε από τις παραθεριστικές κατοικίες. Εστιάζοντας εκ νέου στους ξενοδόχους προανήγγειλε την αλλαγή του συστήματος των κριτηρίων ποιότητας των ξενοδοχείων (αστεροποίηση ξενοδοχειακών μονάδων).
Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ακόμη ότι οι συνεπείς οικονομικά επιχειρήσεις θα έχουν φοροαπαλλαγές. Παράλληλα τους ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζεται το θέμα των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων με τρόπο ώστε και αυτά να προστατεύονται αλλά και να μην δημιουργούνται προβλήματα και αβεβαιότητα στην επιχειρηματική κοινότητα.
Με στόχο την τόνωση του τουριστικού προορισμού της Αθήνας ο Γιώργος Παπανδρέου γνωστοποίησε επίσης ότι είναι στο τελικό στάδιο η μείωση του «σπατόσημου» στο διεθνές αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” τους χειμερινούς μήνες, από αεροδρόμια εκτός ΕΕ, αλλά σε απόσταση ίδια με τα πιο απόμακρα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, κάτι που ήδη ισχύει για τα περιφερειακά αεροδρόμια.
Αντί το μειωμένο τέλος να ισχύει μόνο για τα αεροδρόμια της Ευρώπης θα ισχύει για πτήσεις π.χ. από πόλεις όπως η Μόσχα ή το Τελ Αβίβ τους μήνες του χειμώνα, δήλωσε ο Πρωθυπουργός. Παράλληλα, ανακοίνωσε και την κατάργηση του χαρτόσημου στις θεωρήσεις διαβατηρίων (Visa), γεγονός που δίνει μια πολύ σημαντική ελάφρυνση τόσο στο κόστος (40%) όσο και στην ταχύτητα της έκδοσής της.
Παραμένοντας στο μέτωπο της τόνωσης του εισερχόμενου τουριστικού ρεύματος ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι έχει ωριμάσει στη χώρα μας το θέμα της εισαγωγής υδροπλάνων κυρίως για τη αεροπορική σύνδεση των νησιών μας και στόχος είναι μέσα στο επόμενο εξάμηνο να διαμορφώσουμε ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο.
Από την πλευρά του τέλος, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να δώσει στον τουρισμό πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια της χώρας για ανάπτυξη.
Ο κ. Ανδρεάδης τόνισε ότι ο τουρισμός δεν έχει πολιτικό χρώμα και θα πρέπει όλοι μαζί, πολιτικά κόμματα, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι να υποστηρίξουμε ένα εθνικό όραμα για τον τουρισμό: να γίνουμε ένας από τους 10 καλύτερους τουριστικούς προορισμούς του κόσμου στα επόμενα 10 χρόνια.
Με την προϋπόθεση της βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος, ο τουρισμός μέχρι το 2020 μπορεί να συνεισφέρει άμεσα και έμμεσα περισσότερο από το 20% του ΑΕΠ και να απασχολεί 1 στους 4 εργαζόμενους στη χώρα μας.
Στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού μοντέλου για την τουριστική οικονομία, η Κυβέρνηση πρέπει να δει τον τουρισμό ως το κύριο εργαλείο με το οποίο θα πετύχει τους στόχους της στην οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική πολιτική της.
Στο πλαίσιο των αναγκαίων γενικών μεταρρυθμίσεων, σημείωσε ο κ. Ανδρεάδης, εντάσσεται κατά προτεραιότητα η αλλαγή νοοτροπίας με την οποία οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα προσεγγίζουν την επιχειρηματικότητα, τουλάχιστον όπως αυτή εκφράζεται μέσω της φορολογικής πολιτικής, της πολιτικής για την απασχόληση, της πάταξης της γραφειοκρατίας και των κινήτρων για επενδύσεις.
Έξω από το Μέγαρο Μουσικής είχαν συγκεντρωθεί μέλη του συνδικάτου επισιτισμού – τουρισμού ξενοδοχείων Αττικής, κρατώντας πανό για την υπεράσπιση και διεύρυνση των βαρέων και ανθυγιεινών.