Στο «μικροσκόπιο» του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας μπαίνει η επαναφορά της διατραπεζικής αγοράς ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο μεγάλων συγχωνεύσεων στον τραπεζικό κλάδο.
Ήδη από την Τρίτη άρχισαν οι συναντήσεις του κλιμακίου με τις διοικήσεις των μεγάλων τραπεζών. Την Τετάρτη έγιναν συναντήσεις με στελέχη της Εθνικής Τράπεζας, ενώ ως την Παρασκευή θα πραγματοποιηθούν συσκέψεις με την Αγροτική Τράπεζα, την Τράπεζα Πειραιώς, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Eurobank.
Από τη Δευτέρα στελέχη της τεχνικής αποστολής της τρόικας συνεργάζονται με υπηρεσιακούς παράγοντες στο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), ενώ είχαν επαφές και με παράγοντες του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Την ερχόμενη εβδομάδα οι κ. κ. Ματίας Μορς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ και Κλάους Μαζούχ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα συναντηθούν με τον διοικητή της ΤτΕ κ. Γιώργο Προβόπουλο.
Ένα από τα βασικότερα κριτήρια ενόψει της έγκρισης της εκταμίευσης των 12 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, είναι η δυνατότητα των εγχώριων τραπεζών να παρουσιάσουν ένα σχέδιο για την απεξάρτησή τους από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ και την επιστροφή τους στη διατραπεζική αγορά.
Ωστόσο, η δυσκολία της μεσοπρόθεσμης απεμπλοκής από το Ευρωσύστημα οδηγεί την τρόικα σε πιέσεις για πρόσθετα μέτρα για την κεφαλαιακή ενίσχυση του κλάδου ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών. Την ίδια στιγμή εντείνονται οι αξιώσεις της τρόικας για περικοπές στο κόστος λειτουργίας των τραπεζών μέσω μείωσης των μισθολογικών δαπανών, κλεισίματος καταστημάτων, ακόμη και απολύσεων προσωπικού.
Παράλληλα, σύμφωνα και με την εκπεφρασμένη επιθυμία του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, η τρόικα πιέζει για την κινητοποίηση διαδικασιών που θα οδηγήσουν σε μεγάλες τραπεζικές συγχωνεύσεις με στόχο τη θωράκιση ολόκληρου του κλάδου.
Ως γνωστόν, οι τράπεζες υποχρεούνται να δημοσιοποιούν σε τακτική βάση την εξέλιξη των μεγεθών τους, η οποία θα τίθεται υπόψη των δανειστών της χώρας που αξιολογούν τις επιδόσεις τους.