Παρά την ασφυκτική λιτότητα , η Ελλάδα αναδεικνύεται τρίτη χώρα στην Ευρωζώνη με το μεγαλύτερο ποσοστό κρατικών δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Οι κρατικές δαπάνες φτάνουν στο 55% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος και οι μόνες χώρες που ξεπερνούν την Ελλάδα σε ποσοστό δαπανών είναι η Φινλανδία και η Γαλλία.
Έρευνα της Κομισιόν
Αυτό προκύπτει από υπόμνημα της Κομισιόν που κατατέθηκε στο Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου και συντάχθηκε κατόπιν αιτήματος του Eurogroup προκειμένου να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης με στόχο τη βελτίωση και βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών.
Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, πρώτη σε δαπάνες είναι η Φινλανδία και δεύτερη η Γαλλία, ενώ μετά την Ελλάδα ακολουθούν Βέλγιο, Αυστρία και Ιταλία.
Ιρλανδία και Λιθουανία είναι οι δύο χώρες με τις χαμηλότερες δαπάνες, ενώ όσο αυξάνεται το ποσοστό δαπανών/ΑΕΠ ακολουθούν Λετονία, Εσθονία και Κύπρος.
Η Κομισιόν έχει ξεκινήσει κάποιες αξιολογήσεις των δαπανών των μελών του μπλοκ των «19», αφενός για την καλύτερη διαμόρφωση πολιτικών που θα μειώσουν τα κυβερνητικά χρέη και αφετέρου για τη θέσπιση κατάλληλων δημοσιονομικών στρατηγικών, καθώς οι τρέχουσες δεν είναι ακόμη αρκετά «φιλικές» προς την ανάπτυξη.
Έχει εξαντληθεί η φοροδοτική ικανότητα
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ενώ η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει πλέον εξαντληθεί και τα έσοδα μειώνονται, τα στοιχεία για τη μέση μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου δείχνουν ότι αυτή αυξάνεται κατά 1,5%!
Πάντως και η Νέα Δημοκρατία κατήγγειλε όργιο κρατικής σπατάλης, δίνοντας στοιχεία σχετικά με τη συμμετοχή κρατικών φορέων και οργανισμών στη φετινή ΔΕΘ. Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο αρμόδιος συντονιστής της Ν.Δ. Χρήστος Σταϊκούρας, περισσότεροι από 30 κρατικοί φορείς ή οργανισμοί συμμετέχουν στην 81η ΔΕΘ με δικό τους περίπτερο.