Επιστρέφει ο φόρος υπεραξίας
Σε αποποίηση κληρονομιάς οδηγούνται χιλιάδες κληρονόμοι για να αποφύγουν την φοροκαταιγίδα κάτι το οποίο δεν αποκλείεται να δούμε και στους ιδιοκτήτες ακινήτων με την κυβέρνηση να έχει βαλθεί σε ένα φορολογικό σοκ.
Μετά τον ΕΝΦΙΑ και την ταυτότητα ακινήτου, μετά από αναστολή δύο ετών επιστρέφει με το καλημέρα του νέου έτους και ο φόρος υπεραξίας, με τις κυβερνητικές προθέσεις ωστόσο να μην έχουν γίνει ακόμα γνωστές.
Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος υπεραξίας επιχειρήθηκε να εφαρμοστεί και το 2014, ωστόσο εντέλει αποφασίστηκε η αναστολή του για δύο χρόνια και συγκεκριμένα έως το τέλος του 2016, εν μέσω σωρείας αντιδράσεων από φορείς της αγοράς ακινήτων και δυσκολίας υπολογισμού του.
Ο φόρος υπεραξίας επιβάλλεται στους πωλητές ακινήτων τα οποία αποκτήθηκαν μετά το 1995 και υπολογίζεται στη διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης και της τιμής πώλησης του ακινήτου. Σε απλή μετάφραση αυτό σημαίνει ότι αν το ακίνητο ήταν αντικειμενικής αξίας 100.000 ευρώ όταν αποκτήθηκε και σήμερα πωλείται αντί 150.000 ευρώ, ο πωλητής θα κληθεί να πληρώσει φόρο 15% επί της διαφοράς αυτής των 50.000 ευρώ, ύστερα από κάποια απομείωση που θα προκύψει, ανάλογα με τα έτη διακράτησης του ακινήτου.
Για παράδειγμα εφόσον ο φορολογούμενος έχει διακρατήσει το ακίνητο που πωλεί για περισσότερα από πέντε έτη, η υπεραξία είναι αφορολόγητη μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ. Το ποσοστό της απομείωσης με βάση τα έτη διακράτησης μπορεί να ανέλθει ακόμη και σε 40%.
Ο αγοραστής απ’ την πλευρά του κατά τη συναλλαγή θα καλείται να πληρώνει και φόρο μεταβίβασης 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.