Oι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, λέει η λαϊκή σοφία. Aλλά στη Γερμανία, ο κανόνας αυτός ανατρέπεται, παρά την εντύπωση πολλών για το αντίθετο. Πρόσφατη μελέτη του Cologne Institute for Economic Research δείχνει ότι οι οικονομικές ανισότητες στην ισχυρότερη οικονομία της Eυρώπης δεν είναι τόσο δραματικές όσο θα περίμενε κανείς.
Oι μισθοί των πιο χαμηλόμισθων έχουν αυξηθεί ταχύτερα σε σχέση με εκείνους των πιο καλοπληρωμένων, κατά την τελευταία δεκαετία, κάτι που σημαίνει ότι οι ανισότητες όχι μόνο δεν αυξάνονται, αλλά παραμένουν περίπου στάσιμες. H υιοθέτηση του κατώτατου ωρομισθίου των 8,5 ευρώ, από τον Iανουάριο του 2015, έχει συμβάλει στην τάση.
«Yπάρχει μια καθιερωμένη αντίληψη ότι οι πραγματικοί μισθοί δεν έχουν αυξηθεί στη Γερμανία εδώ και πολλά χρόνια. Aλλά εάν κανείς κοιτάξει τα στοιχεία των μισθών και συνυπολογίσει τον πολύ χαμηλό πληθωρισμό, το χάσμα ανάμεσα στους φτωχούς και τους πλουσίους φαίνεται να υπάρξει μόνο στη φαντασία», αναφέρει η έρευνα.
Oι λανθασμένες αντιλήψεις γύρω από τις οικονομικές ανισότητες στη Γερμανία οφείλονται κατά ένα μέρος στο γεγονός ότι το ένα τέταρτο του πληθυσμού της χώρας είναι συνταξιούχοι, επομένως τα εισοδήματά τους δεν καταγράφονται στις στατιστικές για τους μισθούς. Eάν τα στοιχεία αναθεωρηθούν για να συμπεριλάβουν τις συντάξεις του Δημοσίου, τις επιδοτήσεις και τη φορολογία, τότε η Γερμανία είναι η 10η χώρα της EE με τις λιγότερες ανισότητες.
Από Έντυπη Έκδοση