Από Οκτώβρη πλήρης εφαρμογή νέας φόρμουλας των «σοφών» του ΥΠΟΙΚ – Στο στόχαστρο η «σούπερ λίστα» με τα 1.270.047 ΑΦΜ
Στην «σούπερ λίστα» με τους ύποπτους για φοροδιαφυγή εστιάζουν τώρα οι εισπρακτικές υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, με την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στο κυνήγι του «μαύρου» χρήματος, καθώς εξειδικευμένα στελέχη της έχουν ολοκληρώσει μια φόρμουλα ανάλυσης και διασταύρωσης στοιχείων με στόχο τον άμεσο εντοπισμό διαφορών δηλωθέντων εισοδημάτων – τραπεζικών καταθέσεων αλλά και κάθε άλλης περίπτωσης αδικαιολόγητης αύξησης περιουσίας –κάτι μέχρι πρότινος ιδιαίτερα χρονοβόρο και απαιτητικό.
Έτσι η «σούπερ λίστα» με τα 1.270.047 ΑΦΜ, που προέκυψε από τον συγκερασμό όσων λιστών έχει στην διάθεσή του το ΥΠΟΙΚ (π.χ. Λίστα Λαγκάρντ, καταθετών στο Λουξεμβούργο κ.ά.), αναμένεται ότι θα ταράξει τα «νερά» με τις αποκαλύψεις της και μάλιστα σε συντομότατο χρονικό διάστημα, αφού το νέο αυτό σύστημα ήδη λειτουργεί σε πιλοτική βάση και από τον επόμενο μήνα τίθεται σε πλήρη εφαρμογή.
Ωστόσο η νέα φόρμουλα δεν παρουσιάστηκε στους Θεσμούς -κάτι που ίσως εξυπηρετεί το ζήτημα της παράλληλης διαπραγμάτευσης για το νομοσχέδιο οικειοθελούς αποκάλυψης αδήλωτων κεφαλαίων, για το οποίο οι δανειστές επιμένουν να διατηρούν ενστάσεις. Το ΥΠΟΙΚ σχεδίαζε να θέσει τη φόρμουλα σε εφαρμογή παράλληλα με την εφαρμογή ων κινήτρων για οικειοθελή αποκάλυψη κεφαλαίων, ώστε αυτή να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης προς τους φοροφυγάδες.
Οι δυνατότητεςτης νέας φόρμουλας
Σε λίγες μόλις ώρες, η φόρμουλα επεξεργάζεται όλα τα διαθέσιμα στοιχεία αναφορικά με τις πρωτογενείς καταθέσεις του φορολογούμενου, αλλά και στοιχεία για κάθε κίνηση χρηματοπιστωτικών προϊόντων σε ομόλογα, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια και άλλα παρόμοια περιουσιακά στοιχεία. Κατόπιν, τα στοιχεία αυτά διασταυρώνονται με τα δηλωθέντα εισοδήματα και προκύπτει η λεγόμενη «αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας» για την περίοδο 2000-2012.
Σήμερα οι συγκεκριμένοι έλεγχοι απαιτούν ακόμα και μήνες για να ολοκληρωθούν, με χρονοβόρες διαδικασίες από την αρχή έως το τέλος.
Οι πιστοποιημένοι ελεγκτές αποστέλλουν, μέσω του Μητρώου Τήρησης Τραπεζικών Λογαριασμών, αίτημα στις τράπεζες για την παροχή στοιχείων τραπεζικών λογαριασμών. Αν ένας φορολογούμενος έχει δέκα διαφορετικούς λογαριασμούς σε τρία τραπεζικά ιδρύματα, ο ελεγκτικός μηχανισμός θα πρέπει να στείλει δέκα διαφορετικά αιτήματα.
Οι τράπεζες άλλωστε, οι οποίες κατακλύζονται από χιλιάδες ανάλογα αιτήματα, πολλές φορές καθυστερούν την αποστολή στοιχείων επειδή η εν συνεχεία επεξεργασία τους είναι πολύ χρονοβόρα. Τώρα όμως η διαδικασία αυτή μπορεί πλέον να αυτοματοποιηθεί. Το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί σε πρώτη φάση στον κατάλογο των 1.270.047 ΑΦΜ, ο οποίος έχει προκύψει από την ενοποίηση όλων των λιστών πιθανών φοροφυγάδων που είχε στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών.
Η εφαρμογή του προγράμματος θα δώσει την δυνατότητα στις ελεγκτικές Αρχές να διενεργήσουν διπλάσιους ελέγχους σε σχέση με αυτούς που διενεργούν σήμερα. Προφανώς δεν πρόκειται να ελεγχθούν στο σύνολό τους και οι 1.270.047 φορολογούμενοι, αλλά θα εφαρμοστεί μια πρώτη επιλογή βάσει κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου, ώστε ο έλεγχος να ξεκινήσει από τις υποθέσεις στις οποίες υπάρχουν αυξημένες ενδείξεις διάπραξης φοροδιαφυγής.