Ελλάδα και Ιταλία δεν αναμένεται να ανακάμψουν πριν το 2021, σημειώνει το Peterson Institute σε έκθεσή του με την οποία αξιολογεί το report του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης (Independent Evaluation Office- ΙΕΟ) του ΔΝΤ για το ρόλο του Ταμείου στα προγράμματα της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας την περίοδο 2010-2011.
Για το ελληνικό χρέος, το οποίο –όπως σημειώνει το Ινστιτούτο- βρίσκεται στο επίκεντρο των συνεχιζόμενων συζητήσεων σχετικά με την ευρωπαϊκή κρίση, το Peterson Institute επισημαίνει ότι το IEO σωστά έκρινε πως θα πρέπει οι ηγέτες να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωσή του και μάλιστα έχουν αργήσει να πράξουν κάτι τέτοιο. “Το ΔΝΤ απέτυχε να πιέσει για την αναδιάρθρωση του χρέους το 2011, όταν έγινε σαφές ότι κάτι τέτοιο ήταν εφικτό” σημειώνει χαρακτηριστικά.
Παράλληλα το Ινστιτούτο χαρακτηρίζει “πρωτοφανές” το γεγονός ότι η ευρωζώνη απέτυχε να επιφέρει την ανάκαμψη από την παγκόσμια οικονομική κρίση και ιδίως την ευρωπαϊκή.
Υπενθυμίζεται ότι το IEO, με έκθεσή του τον Ιούλιο είχε επιρρίψει σοβαρές ευθύνες τόσο στην πρώην διοίκηση τουΔΝΤ για τις πολιτικές επιλογές χρηματοδότησης της Ελλάδας, όσο και στους οικονομολόγους – τεχνοκράτες του Ταμείου για τις λάθος εκτιμήσεις τους σχετικά με την ύφεση και την ανεργία στην χώρα μας.
Φωτογραφίζοντας τις επιλογές του πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, DominiqueStrauss-Kahn, το IEO χαρακτήριζε ως λάθος την πολιτική απόφασή του να χρηματοδοτήσει -το 2010- την Ελλάδα με ποσό μεγαλύτερο από αυτό που της αντιστοιχούσε (exceptional access). Ειδικά μάλιστα λόγω του ότι η υπέρογκη χρηματοδότηση έγινε χωρίς να έχει προηγηθεί αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, επειδή, “η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και κάποια κράτη-μέλη ήταν αντίθετα”!
Σε τεχνοκρατικό επίπεδο η έκθεση του IEO φωτογράφιζε εμμέσως πλην σαφώς, τον Poul M. Thomsen και την ομάδα του στο Ταμείο, που το 2009 εκτιμούσαν ότι το 2012 η σωρευτική ύφεση έως το 2012 θα έφτανε το 5,5%, ενώ τελικά εκτινάχθηκε στο 17%. “Ακολουθώντας τις λανθασμένες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη, έπεσαν έξω και οι εκτιμήσεις για την ανεργία. Το ποσοστό ανεργίας το 2012 ήταν 25%, έναντι πρόβλεψης για 15%”, σημείωνε το ΙΕΟ και πρόσθετε ότι “οι συνέπειες μετάδοσης της κρίσης δεν ποσοτικοποιήθηκαν αυστηρώς ούτε συζητήθηκαν διεξοδικά στο εσωτερικό του Ταμείου”.
Μεταξύ των προβλημάτων που αντιμετώπισε το ΔΝΤ ήταν ότι χρειάστηκε μήνες για να συνειδητοποιήσει ότι η διοικητική μηχανή της Ελλάδας ήταν πολύ αδύναμη και ότι οι συντεχνίες δημιουργούσαν εμπόδια στην εφαρμογή. Την ίδια ώρα το Ταμείο βρέθηκε σε διαμάχη με τους Ευρωπαίους εταίρους, καθώς ο μηχανισμός της τρόικα αποδείχθηκε πολλές φορές αναποτελεσματικός και προβληματικός στην διαχείριση των κρίσεων.