Υποχώρηση πωλήσεων και ζημίες έναντι κερδών κατέγραψε στο πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ.
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του, ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά 12% στα 253 εκατ. ευρώ έναντι 286,1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι, τα κέρδη EBITDA υποχώρησαν κατά 22% στα 48 εκατ. ευρώ, ενώ από καθαρά κέρδη 24,8 εκατ. ευρώ, πέρασε σε ζημίες ύψους 4,3 εκατ. ευρώ.
Στη μητρική εταιρία, ΤΙΤΑΝ ΑΕ, ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 59 εκατ. ευρώ μειωμένος κατά 38%, ενώ τα EBITDA ανήλθαν στα 5 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 73%. Η εταιρεία παρουσίασε ζημίες 6 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 7 εκατ. ευρώ πέρυσι. Αρνητική επίδραση στα τελικά αποτελέσματα του Ομίλου, όπως αναφέρεται, είχε και η ενδυνάμωση του ευρώ κατά τη διάρκεια του τριμήνου, η οποία οδήγησε σε αρνητικές συναλλαγματικές διαφορές ύψους 14 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ομίλου, η ζήτηση τσιμέντου στην Ελλάδα, η οποία από 11,7 εκατ. τόνους το 2006 συρρικνώθηκε σε περίπου 6,5 εκατ. τόνους το 2010, εκτιμάται ότι μειώθηκε πάνω από 35% κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών του 2011, παραπέποντας σε επίπεδα κατανάλωσης της δεκαετίας του 1960. Παράλληλα, το κόστος επιβαρύνθηκε από τις αυξημένες τιμές της ενέργειας, ενώ οι προγραμματισμένες εξαγωγές τσιμέντου προς αγορές της Βόρειας Αφρικής, λόγω της πολιτικής κατάστασης, δεν ήταν δυνατό να πραγματοποιηθούν. Ως αποτέλεσμα τα EBITDA μειώθηκαν κατά 84% στα 4 εκατ. ευρώ.
Στις ΗΠΑ, η ανάκαμψη της οικονομίας δεν έχει ακόμη συμπεριλάβει τον κατασκευαστικό κλάδο, όπου η ζήτηση για δομικά υλικά παρουσίασε μεν μικρή βελτίωση, πλην όμως κυμαίνεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Στη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη, η επέκταση των δραστηριοτήτων του Ομίλου και η σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας ορισμένων αγορών, οδήγησαν σε αύξηση κατά 21% της λειτουργικής κερδοφορίας, η οποία ανήλθε σε 15 εκατ. ευρώ. Τέλος ο τομέας της Ανατολικής Μεσογείου διατήρησε τη θετική δυναμική του, παρά τις πολιτικές και κοινωνικές αναταραχές στις αρχές του χρόνου στην Αίγυπτο, στη διάρκεια των οποίων οι παραγωγικές και εμπορικές δραστηριότητες του Ομίλου συνεχίστηκαν απρόσκοπτα. Επιπλέον, η συνεισφορά της Τουρκίας ήταν υψηλότερη χάρη στην οικονομική ανάπτυξη της εγχώριας αγοράς. Η συνολική λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) της περιοχής αυξήθηκε κατά 4% και ανήλθε σε 35 εκατ. ευρώ.
Ο Όμιλος αναμένει ότι φέτος η άνοδος των τιμών των στερεών και υγρών καυσίμων θα επηρεάσει αρνητικά τα αποτελέσματα του, παρά την προσπάθεια για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και υποκατάσταση των συμβατικών καυσίμων από εναλλακτικά. Για την δραστηριότητά του ανά γεωγραφική περιοχή τώρα, ο Όμιλος εκτιμά πως στην Ελλάδα τα μέτρα εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών και η συρρίκνωση του Προγράμματος Δημοσίων Έργων, αναμένεται να οδηγήσουν σε ουσιαστική περαιτέρω μείωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας.
Για τις ΗΠΑ προβλέπει μικρή ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας από τα πιο χαμηλά επίπεδα των τελευταίων 30 ετών, η οποία δεν αναμένεται να μεταφραστεί σε αξιόλογη βελτίωση των αποτελεσμάτων. Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η επέκταση των δραστηριοτήτων του σε συνδυασμό με τη σταδιακή επάνοδο της περιοχής στην οικονομική ανάπτυξη, αναμένεται να οδηγήσουν προοδευτικά σε αύξηση των πωλήσεων. Στην Αίγυπτο, παρά την αυξημένη αβεβαιότητα λόγω των πολιτικών εξελίξεων, η θετική πορεία των πρώτων μηνών αποτελεί βάση συγκρατημένης αισιοδοξίας, ενώ διαβλέπει θετικές προοπτικές στην Τουρκία, όπου χάρη στην ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, η εγχώρια ζήτηση για δομικά υλικά έχει αυξηθεί σημαντικά.