Ικανοποίηση εκφράζει ο ΟΟΣΑ για τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχώρησε η ελληνική κυβέρνηση, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις φορολογικές αυξήσεις, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι η χώρα μας αποτελεί τη μοναδική χώρα μέλος του ΟΟΣΑ που αύξησε τη φορολογία των επιχειρήσεων, από 26 σε 29%.
Στον αντίποδα, στις χώρες που μειώθηκε η φορολογία των επιχειρήσεων περιλαμβάνονται η Αυστρία, ο Καναδάς, η Εσθονία, η Γαλλία, το Ισραήλ, οι ΗΠΑ, η Τουρκία. Στον ίδιο κατάλογο βρέθηκαν και χώρες που ήταν σε μνημόνιο ή σε οικονομική κρίση, όπως η Ιρλανδία και η Ισπανία, καθώς και η Ιταλία, που επίσης αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Η Αθήνα εφάρμοσε τους όρους των δανειστών και αναδιοργάνωσε ριζικά το ελληνικό φορολογικό σύστημα.
O Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης επαίνεσε την ελληνική κυβέρνηση για τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις. Το τελευταίο έτος, η Ελλάδα ανήκε στις ανεπτυγμένες χώρες, οι οποίες μεταρρύθμισαν περισσότερο το φορολογικό του σύστημα, όπως αναφέρει η τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του, η Ελλάδα μεταρρύθμισε κυρίως το σύστημα του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. Ο μειωμένος ΦΠΑ 13% ισχύει πλέον για λιγότερα προϊόντα από πριν. Για περισσότερα από 10 είδη και υπηρεσίες ισχύει το 23%. Ο ΦΠΑ αυξήθηκε έτσι και για τους τουρίστες, αφού ισχύει και για τις διανυκτερεύσεις. Επίσης, καταργήθηκαν σταδιακά οι εξαιρέσεις για τα νησιά.
«Πρέπει να συγχαρούμε την Ελλάδα για τις φορολογικές αυτές μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο David Bradbury, αρμόδιος του τμήματος φορολογικών θεμάτων.
Σύμφωνα με την έκθεση “Μεταρρυθμίσεις της φορολογικής πολιτικής το 2016”, εκτός από την Ελλάδα, σε σοβαρές μεταρρυθμίσεις του φορολογικού τους συστήματος προέβησαν και άλλες χώρες του ΟΟΣΑ όπως η Αυστρία, το Βέλγιο, η Ιαπωνία, η Νορβηγία και η Ισπανία (επί συνόλου 35 ανεπτυγμένων χωρών του ΟΟΣΑ), γράφει η εφημερίδα Die Welt σε άρθρο της με τίτλο «Ικανοποιημένοι οι δανειστές της Ελλάδας από τις μεταρρυθμίσεις».