Ένα νέο πεδίο αντιπαράθεσης προέκυψε για την Ευρωπαϊκή Ένωση στην πρόσφατη σύνοδο στις Βρυξέλλες, καθώς πέντε από τα πιο πλούσια κράτη μέλη ζητούν με επιστολή τους το «πάγωμα» του προϋπολογισμού της Ένωσης μέχρι το 2020.
Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Φινλανδία και Ολλανδία στο κοινό τους ανακοινωθέν διατυπώνουν τη θέση ότι η αύξηση του προϋπολογισμού της Ε.Ε. δεν πρέπει να υπερβαίνει τον ευρωπαϊκό πληθωρισμό. «Οι δαπάνες της Ε.Ε. δεν μπορούν να εξαιρούνται από τις προσπάθειες των κρατών μελών για έλεγχο των δημόσιων δαπανών», επισημαίνεται στην επιστολή που απευθύνεται στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Αν η θέση των πέντε γίνει αποδεκτή, αυτομάτως περιορίζονται τα κονδύλια που διοχετεύονται ως διαρθρωτική βοήθεια προς τις φτωχότερες χώρες της Ένωσης, κυρίως τις ανατολικές.
Στην πρωτοβουλία για περικοπή των κοινοτικών δαπανών φαίνεται ότι πρωτοστάτησε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, που έχει δεχτεί κριτική από το κόμμα του ότι δεν είναι αρκετά διεκδικητικός στην Ευρώπη.
Οι πέντε αναμένουν σφοδρή αντίδραση από την Πολωνία και τις υπόλοιπες αναδυόμενες οικονομίες της Ένωσης, καθώς για το ζήτημα του προϋπολογισμού θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις στα μέσα του 2011.
Ήδη ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τασκ, προειδοποίησε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να συναινέσει σε περικοπές κοινοτικών κονδυλίων.
Ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. για το 2011 ανέρχεται σε 126,5 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων πάνω από 40% δίδεται στη γεωργία, ενώ το ένα τρίτο προορίζεται για τις λιγότερο αναπτυγμένες περιφέρειες.
Διαβάστε επίσης: Σκέψεις για πάγωμα του προϋπολογισμού Ε.Ε.