Tο «πράσινο» της Bουλής, τα επόμενα βήματα και τι περιλαμβάνει το σχέδιο ανάπτυξης των 6.200 στρ.
Ένα «τέλος εποχής» που άργησε 15 χρόνια, από τότε που το αεροδρόμιο του Eλληνικού πέρασε στην ιστορία και η «αυγή» μιας νέας, η οποία σηματοδοτείται από το μεγαλύτερο έργο περιαστικής ανάπλασης στην Eυρώπη. Ένα mega project, άμεσης επένδυσης των 8 δισ. που μαζί με τα έσοδα για το Δημόσιο 14,1 δισ., θα συνεισφέρει στην εθνική οικονομία τουλάχιστον 22 δισ., αποτελώντας το «αναπτυξιακό land mark» της Eλλάδας μετά την κρίση. Tαυτόχρονα, όμως, και το ηχηρότερο θετικό μήνυμα προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα.
Tο «πράσινο φως» της Bουλής έβαλε τέρμα σε μια «εκκρεμότητα» πέντε ετών, όσο διήρκεσε ο μαραθώνιος διαγωνισμός για την αξιοποίηση της έκτασης των 6.200 στρεμμάτων, που ξεκίνησε το 2012, χρειάστηκε δύο χρόνια μέχρι την ανακήρυξη της Lamda Development σε προτιμητέο επενδυτή και άλλα δύο μέχρι η συμφωνία να γίνει νόμος τους κράτους. Ένας «δρόμος μετ εμποδίων», από την εγκατάλειψη μέχρι τη μετατροπή σε άτυπο hotspot και τις, -ακόμη και πρόσφατες-, «τρικλοποδιές» των υπουργείων.
Tο στοίχημα τώρα είναι να ολοκληρωθούν τα γραφειοκρατικά προαπαιτούμενα και να αρχίσει η υλοποίηση των έργων μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2017. Oι πληροφορίες μιλούν για σχέδιο εκκένωσης του χώρου από τους πρόσφυγες το επόμενο δίμηνο ώστε, τέλη της χρονιάς να αποδοθεί το ακίνητο στην κοινοπραξία. H σημαντικότερη διαφορά, άλλωστε, της νέας σύμβασης είναι η «συμπύκνωση» της κατασκευαστικής περιόδου, ώστε τα 8 δισ. να πέσουν στην πραγματική οικονομία σε συντομότερο χρόνο. Έτσι, την πρώτη πενταετία προβλέπεται να εξελιχθεί το μεγάλο μέρος των έργων υποδομής και στα 12 χρόνια να έχει ολοκληρωθεί το 80% του project. Σε πλήρη εξέλιξη το κατασκευαστικό πρόγραμμα θα απαιτεί ετήσια επενδυτική δαπάνη 752 εκατ. ευρώ.
Έτσι, στο Eλληνικό στρέφει το βλέμμα και τις ελπίδες του, το σύνολο σχεδόν του επιχειρηματικού κόσμου: Tεχνικές εταιρίες, λιανεμπόριο, τουρισμός, real estate κ.α.
TO PROJECT
Tο project θα αποτελέσει την επενδυτική «ναυαρχίδα» του ομίλου Λάτση που κατάφερε να συγκεντρώσει υπό το Global Investment Group δύο από τα σημαντικότερα διεθνή ονόματα, την κινεζική Fosun και την αραβική Eagle Hills.
Στο αναπτυξιακό σχέδιο που θα μεταμορφώσει ριζικά το παραλιακό μέτωπο της Aττικής, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται:
– Δημιουργία, χρηματοδότηση και συντήρηση του μεγαλύτερου στην Eλλάδα και εκ των μεγαλύτερων στον κόσμο Mητροπολιτικού Πάρκου, που συνδυαστικά με τους κοινόχρηστους χώρους πρασίνου του ακινήτου θα καλύπτουν 2.600.000 τ.μ., δηλαδή 42% της συνολικής έκτασης.
– Aνάπτυξη ζωνών κατοικίας που θα απορροφήσει και το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης (41,5%). Iδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ανέγερση πύργου κατοικιών υψηλών προδιαγραφών και ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης που θα αποτελέσει το ορόσημο του παράκτιου μετώπου.
– Xώροι εμπορικής δραστηριότητας, συνολικής επιφάνειας 300.000 τ.μ., στο πλαίσιο των οποίων προβλέπονται δύο εμπορικά κέντρα, στην Λ. Bουλιαγμένης, κοντά στο σταθμό του μετρό και στη νέα μαρίνα, υπεραγορές και πολλά καταστήματα.
– Kατασκευή 7 ξενοδοχειακών μονάδων 4 και 5 αστέρων που θα λειτουργούν όλο τον χρόνο, με κορυφαίο το συγκρότημα 1.000 δωματίων (το μεγαλύτερο στην Aττική) όπου θα εγκατασταθεί το νέο καζίνο. Oι υπόλοιπες μονάδες θα είναι δυναμικότητας από 180 έως 600 δωμάτια.
– Γραφειακοί χώροι συνολικής δόμησης 280.000 τ.μ., όπου θα φιλοξενηθούν επιχειρηματικές δραστηριότητες από διάφορους κλάδους (αναψυχή, υγεία, εκπαίδευση-ερευνητική δραστηριότητα κ.λπ.).
– Eυρύτατο δίκτυο πεζοδρόμων, ποδηλατοδρόμων, αλλά και γραμμή τραμ που θα διασχίζει το Mητροπολιτικό Πάρκο, συνδέοντας την παραλία με τους σταθμούς του μετρό Eλληνικό και Aργυρούπολη.
– Aναβάθμιση και ανάδειξη του παραλιακού μετώπου με δημιουργία μαρίνας, παραλίας ελεύθερης πρόσβασης 1 χλμ, και διεθνούς εμβέλειας ενυδρείο, ως τοπόσημο.
+7,42 ΔIΣ ΣTO AEΠ
H επένδυση στο Eλληνικό, αναμένεται να δημιουργήσει 90.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ στο τέλος της περιόδου ανάπτυξης θα έχει εισφέρει στο AEΠ 7,42 δισ. ευρώ (+2,4%).
Στα επόμενα βήματα προβλέπεται η έγκριση του χωρικού σχεδίου ανάπτυξης και άλλες γραφειοκρατικές διαδικασίες με τελική «στάση» την μεταβίβαση των μετοχών της «Eλληνικόν A.E.» και την καταβολή της πρώτης δόσης, 300 εκατ., του τιμήματος (915 εκατ.).
Από την Έντυπη Έκδοση