Φοροαπαλλαγές κυρίως και όχι παροχή μετρητών για του υπαγόμενους στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου
Από τις 12 Οκτωβρίου οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές και νέοι επιχειρηματίες θα μπορούν να αξιοποιήσουν ένα από τα τέσσερα «καθεστώτα» του αναπτυξιακού νόμου (4399/2016), ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα αναμένονται έως το τέλος του χρόνου.
Στα προγράμματα του νέου επενδυτικού πλαισίου βεβαίως κυριαρχεί ως μέσο ενίσχυσης των επιχειρήσεων η φορολογική απαλλαγή και όχι η απευθείας ενίσχυσή τους με μετρητά.
Συγκεκριμένα, από τα 550 εκατ. του συνολικού προϋπολογισμού των τεσσάρων προγραμμάτων, τα 380 εκατ. ευρώ θα διατεθούν με τη μορφή των φορολογικών απαλλαγών, ενώ μόλις τα 170 εκατ. ευρώ θα χορηγηθούν σε ζεστό χρήμα, δηλαδή με τη μορφή της επιχορήγησης, της επιδότησης της απασχόλησης ή της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης.
Τα τέσσερα προγράμματα που προκηρύχθηκαν και τα οποία τελούν υπό δημόσια διαβούλευση έως τις 9 Οκτωβρίου είναι:
– Γενική Επιχειρηματικότητα
– Νέες Ανεξάρτητες ΜμΕ
– Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού
– Επενδύσεις Μείζονος Μεγέθους
Οι μορφές ενίσχυσης στα δύο πρώτα περιλαμβάνουν το πλήρες πακέτο των ενισχύσεων του νέου επενδυτικού νόμου. Αντίθετα, για το καθεστώς «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού» προβλέπεται μόνο φοροαπαλλαγή.
Ομοίως και για τις Επενδύσεις Μείζονος Μεγέθους στις οποίες, ωστόσο, παρέχονται οι δυνατότητες υπαγωγής τους στον νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις και η σταθεροποίηση του φορολογικού συντελεστή για 12 έτη.
Η προκήρυξη των προγραμμάτων του αναπτυξιακού νόμου θα είναι κυκλική και γι’ αυτό η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τη «Γενική Επιχειρηματικότητα» και τις «Νέες Ανεξάρτητες ΜμΕ» λήγει στις 30 Νοεμβρίου 2016 (α’ κύκλος) και στις 28 Απριλίου 2017 για τα προγράμματα «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού» και «Επενδύσεις Μείζονος Μεγέθους», υπό την προϋπόθεση ότι ο διαθέσιμος προϋπολογισμός δεν θα έχει εξαντληθεί.
Σύμφωνα με τον νόμο, το ελάχιστο ύψος για να υπαχθεί μια επένδυση στις διατάξεις του ορίζεται στις 50.000 ευρώ για τις ΚΟΙΝΣΕΠ, στις 100.000 ευρώ για πολύ μικρές επιχειρήσεις, στις 150.000 ευρώ για μικρές επιχειρήσεις, στις 250.000 ευρώ για μεσαίες επιχειρήσεις και για cluster και στις 500.000 ευρώ για μεγάλες επιχειρήσεις. Τα δε επενδυτικά σχέδια που θα υπαχθούν σ’ αυτόν θα πρέπει να ολοκληρώνονται σε διάστημα το πολύ τριών ετών από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης υπαγωγής στον νόμο.
Εφάπαξ ή σταδιακά η ενίσχυση
Η καταβολή της ενίσχυσης ή η χρήση της ωφέλειας από τον δικαιούχο μπορεί να πραγματοποιείται είτε εφάπαξ, με την έκδοση της απόφασης ολοκλήρωσης και έναρξης παραγωγικής λειτουργίας του επενδυτικού σχεδίου, είτε σταδιακά. Ο προσδιορισμός των ποσών της δικαιούμενης ενίσχυσης ανά είδος ενίσχυσης γίνεται βάσει των επιμέρους ποσοστών ενίσχυσης ανά ομάδα επιλέξιμων δαπανών, όπως αυτά έχουν οριστεί στην απόφαση υπαγωγής.
Στα προγράμματα που προκηρύχθηκαν προβλέπονται τα παρακάτω είδη ενίσχυσης:
1. Φορολογική απαλλαγή
α. Το δικαίωμα έναρξης χρήσης της ωφέλειας του κινήτρου της φορολογικής απαλλαγής θεμελιώνεται με την πιστοποίηση της υλοποίησης του 50% του κόστους του επενδυτικού σχεδίου από το αρμόδιο όργανο ελέγχου. Ο φορέας μπορεί να αξιοποιήσει το σύνολο της δικαιούμενης ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής εντός δεκαπέντε (15) φορολογικών ετών από το έτος θεμελίωσης του δικαιώματος χρήσης της ωφέλειας υπό τους περιορισμούς που τίθενται από τον νόμο.
2. Επιχορήγηση
α. Ποσό που ανέρχεται μέχρι το πενήντα τοις εκατό (50%) της εγκεκριμένης επιχορήγησης μπορεί κατόπιν σχετικού αιτήματος να καταβάλλεται στον δικαιούχο μετά την πιστοποίηση από το αρμόδιο όργανο ελέγχου της υλοποίησης του 50% του συνολικού κόστους του επενδυτικού σχεδίου.
β. Το υπόλοιπο ποσό της επιχορήγησης ή το σύνολό της σε περίπτωση μη εφαρμογής της ρύθμισης της προηγούμενης περίπτωσης καταβάλλεται μετά την έκδοση της απόφασης ολοκλήρωσης και έναρξης παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης.
3. Επιδότηση Χρηματοδοτικής Μίσθωσης
α. Η έναρξη της καταβολής της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης μπορεί να πραγματοποιείται μετά την πιστοποίηση από το αρμόδιο όργανο ελέγχου της εγκατάστασης στη μονάδα του συνόλου του μισθωμένου εξοπλισμού, σύμφωνα με τη σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης.
4. Επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης
Η έναρξη της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης μπορεί να πραγματοποιείται μετά την πιστοποίηση από το αρμόδιο όργανο ελέγχου της δημιουργίας των συνδεόμενων με το επενδυτικό σχέδιο θέσεων εργασίας.
Τα προγράμματα
Γενική Επιχειρηματικότητα
Σκοπός του καθεστώτος Γενική Επιχειρηματικότητα είναι η προώθηση της ισόρροπης ανάπτυξης με σεβασμό στους περιβαλλοντικούς πόρους και την υποστήριξη λιγότερο ευνοημένων περιοχών της χώρας, η αύξηση της απασχόλησης, η βελτίωση της συνεργασίας και η αύξηση του μέσου μεγέθους των επιχειρήσεων.
Η ημερομηνία έναρξης της υποβολής αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων στο παρόν καθεστώς είναι η 12η Οκτωβρίου 2016. Ημερομηνία λήξης του κύκλου υποβολών ορίζεται η 30ή Νοεμβρίου 2016.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του παρόντος καθεστώτος για το έτος 2016 ανέρχεται σε 150.000.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 70.000.000 ευρώ που αφορούν τα είδη ενίσχυσης της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης προέρχονται από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων και τα 80.000.000 ευρώ αφορούν το είδος ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής.
Επενδύσεις Μείζονος Μεγέθους
Στόχος του καθεστώτος Επενδύσεις Μείζονος Μεγέθους είναι η δημιουργία ενός ασφαλούς επενδυτικού περιβάλλοντος, το οποίο θα διευκολύνει την υλοποίηση πολύ μεγάλων επενδυτικών σχεδίων, τόσο από ελληνικές όσο και από ξένες επιχειρήσεις. Μέσω του καθεστώτος ενισχύονται επιχειρήσεις που υλοποιούν επενδυτικά σχέδια άνω των 20.000.000 ευρώ και δημιουργούν δύο τουλάχιστον θέσεις εργασίας ανά ένα εκατομμύριο επιλέξιμης επένδυσης.
Η ημερομηνία έναρξης της υποβολής αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων στο παρόν καθεστώς είναι η 12η Οκτωβρίου 2016 και διαρκεί έως την 28 Απριλίου 2017 εφόσον δεν εξαντληθεί νωρίτερα ο προϋπολογισμός του παρόντος καθεστώτος.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του παρόντος καθεστώτος για το έτος 2016 ανέρχεται σε 100.000.000 ευρώ και αφορά το είδος ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής και του οφέλους από τη σταθεροποίηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος.
Το ελάχιστο επιλέξιμο ύψος της επένδυσης για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων στο παρόν καθεστώς ενίσχυσης ορίζεται στο ποσό των είκοσι εκατομμυρίων ευρώ ανεξαρτήτως μεγέθους του φορέα.