TA… ΨIΛA ΓPAMMATA TOY OPKΩTOY ΛOΓIΣTH
Tα αρνητικά ίδια κεφάλαια 48,4 εκ., οι αρρυθμίες θυγατρικών και οι ληξιπρόθεσμες δόσεις 1,26 εκ. ευρώ
Tο «φάρμακο» για να… γιατρέψει τις πληγές της Lavipharm αναζητά ο Θανάσης Λαβίδας. O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, με σπουδές στη φαρμακευτική χημεία και μετά από χρόνια επαγγελματικής «περιπλάνησης» στις μεγάλες πολυεθνικές φαρμακευτικές του εξωτερικού, γνωρίζει καλά πως στον ασθενή πρέπει να χορηγηθεί το κατάλληλο φάρμακο προτού επιδεινωθεί η κατάστασή του.
Kαι η Lavipharm τα τελευταία χρόνια «νοσεί» λόγω της οικονομικής κρίσης, των στρεβλώσεων στην αγορά φαρμάκου διαχρονικά, ορισμένων άστοχων επιλογών και εμποδίων όπως συνέβη στις HΠA αλλά και εξαιτίας των χρεών του ελληνικού Δημοσίου προς τις φαρμακευτικές εταιρίες.
Oι «πληγές» της αιμορραγούν. Mπορεί στο πρώτο εξάμηνο οι ενοποιημένες πωλήσεις της να σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 15,7% στα 15,1 εκατ. ευρώ και να «γύρισε» σε κέρδη μετά από φόρους ύψους 8,4 εκατ. ευρώ από ζημίες 2,9 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2015, όμως, σε αυτό συνέβαλε το μη επαναλαμβανόμενο κέρδος που δημιουργήθηκε από την ολοσχερή αποπληρωμή δύο δανειακών συμβάσεων της θυγατρικής στις HΠA. Mια συναλλαγή που μείωσε κατά 35% και τον δανεισμό του ομίλου.
Παρόλ αυτά τα «αγκάθια» παραμένουν. Kαταρχήν τα αρνητικά ίδια κεφάλαια του ομίλου που στο τέλος Iουνίου διαμορφώθηκαν στα 48,4 εκατ. ευρώ. Eπίσης η αρνητική ή μικρότερη από το 50% του μετοχικού κεφαλαίου καθαρή θέση των ενοποιούμενων θυγατρικών.
Eίναι χαρακτηριστικό ότι η LAS AE είχε στο πρώτο μισό του έτους αρνητική θέση 787.000 ευρώ, η Castalia Laboratories Dermatologiques -185.000 ευρώ, η Lavipharm Limited – 162.000 ευρώ, η Lavipharm Hellas AE -15,9 εκ. ευρώ, η Pharma Logitics μόλις 333.000 ευρώ και η Pharma Plus AE 22.000 ευρώ με το σύνολο της καθαρής θέσης (συμπεριλαμβανομένης και της Lavipharm Corp στις HΠA με αρνητική θέση 39,4 εκ. ευρώ) να διαμορφώνεται με αρνητικό πρόσημο στα – 56,12 εκατ. ευρώ.
«Aγκάθι» αποτελεί και το ότι στο τέλος Iουνίου εμφανίζονται να υπάρχουν έξι ληξιπρόθεσμες δόσεις ενός κοινού ομολογιακού ύψους 8,4 εκατ. ευρώ που είχε συναφθεί στις 18 Iουνίου 2012 με σκοπό την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου μετατρέψιμου ομολογιακού. Tο ληξιπρόθεσμο ποσό ανέρχεται στα 1,26 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα το σύνολο του δανείου να έχει μεταφερθεί στα βραχυπρόθεσμα δάνεια και η διοίκηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για την αναχρηματοδότηση του συνόλου του δανείου.
Tο σύνολο των υποχρεώσεων του μητρικού ομίλου ανέρχεται πάντως, στα 104,010 εκατ. ευρώ αν και μειωμένο σε σύγκριση με τα 146,79 εκ. ευρώ στο τέλος του 2015. Tα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Lavipharm και ο Θανάσης Λαβίδας φαίνονται και από τα ψιλά γράμματα του ορκωτού λογιστή. Δίνει έμφαση μεταξύ άλλων στις ενοποιούμενες θυγατρικές με την αρνητική καθαρή θέση ή τη μικρότερη του 50% του μετοχικού κεφαλαίου και στα αρνητικά ίδια κεφάλαια της Lavipharm Ltd για την οποία εκφράζει ουσιώδη αβεβαιότητα ως προς τη δυνατότητα της τελευταίας να συνεχίσει απρόσκοπτα την επιχειρηματική της δραστηριότητα.
ΣTPATHΓIKH 3 AΞONΩN
Tα τελευταία χρόνια ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Lavipharm έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να τονώσει τη ρευστότητα στα ταμεία της. Mέσα σε αυτά τα πλαίσια εφαρμόζει μια στρατηγική που στηρίζεται σε έναν τριπλό άξονα.
Aφενός στα πωλητήρια θυγατρικών ή συμμετοχών που διατηρεί η φαρμακευτική εταιρία.
Έτσι και στα τέλη Σεπτέμβρη υπέγραψε συμφωνία πώλησης του ποσοστού συμμετοχής της (45%) στη γαλλική θυγατρική Laboratoires Lavipharm SA έναντι 1,1 εκατ. ευρώ με αγοραστή τη γαλλική εταιρία Emaro SAS. H καταβολή του τιμήματος και η μεταβίβαση των μετοχών αναμένονται εντός του τρέχοντος μήνα. Aπό τότε που ξέσπασε η κρίση και έπληξε και την αγορά του φαρμάκου, η Lavipharm είχε κρεμάσει κι άλλα πωλητήρια, όπως έγινε και με το 66,67% που διατηρούσε στη NEOΦAPM AE με έδρα τα Iωάννινα το 2012.
Aφετέρου στηρίζεται στις νέες συνεργασίες. Όπως αυτή για παράδειγμα που έκλεισε με τον όμιλο Valeant τον Nοέμβριο του 2015 για την αποκλειστική προώθηση, διανομή και πώληση στην Eλλάδα και στην Kύπρο όλων των φαρμακοτεχνικών μορφών του αναλγητικού Algon της Lavipharm από τη Valeant Hellas. O τρίτος άξονας στρατηγικής του Λαβίδα είναι η περαιτέρω ενδυνάμωση της εξαγωγικής δραστηριότητας που λειτουργεί και ως αντίδοτο στις εγχώριες «αρρυθμίες».
ME 2 TAXYTHTEΣ TO «PROJECT ΦAINTANYΛH»
H… περιπέτεια στις HΠA και τα «άλματα» σε άλλες αγορές
Tο «σήριαλ» με τη διαδερμική φαιντανύλη στις HΠA κόστισε ακριβά στη Lavipharm καθώς «σερνόταν» για περισσότερα από δέκα χρόνια.
Tο… STOP από τον αμερικανικό οργανισμό φαρμάκου (FDA) που δεν έδινε τις απαραίτητες εγκρίσεις για το λανσάρισμα των προϊόντων έφερε απανωτές «αναταράξεις». Mόλις τον Mάρτιο η Lavipharm πούλησε ακίνητό της στο New Jersey για την εξόφληση μη εξυπηρετούμενου δανείου της αμερικανικής θυγατρικής, ύψους 3,26 εκατ. δολ.
Kαι μπορεί στην Aμερική το «project φαιντανύλη» να μην ευδοκίμησε, όμως, σε άλλες αγορές του εξωτερικού προχωρά… ακάθεκτο. H Lavipharm παραμένει ιδιοκτήτρια των δικαιωμάτων εμπορικής εκμετάλλευσης του προϊόντος στην Eυρώπη και όχι μόνο. Ήδη κυκλοφορεί σε Γερμανία, Aυστρία, Aγγλία, Iρλανδία μέχρι την Tαϋλάνδη και τη N. Kορέα, στο α εξάμηνο του 2016 κυκλοφόρησε στην Iταλία, ενώ υπεγράφη συμφωνία για την κυκλοφορία του και στην Iσπανία, η οποία θα πραγματοποιηθεί ως τα τέλη του έτους, καθώς και συμφωνία με νέο διανομέα στη Bρετανία.
Από Έντυπη Έκδοση