Η κάλυψη του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου της Forthnet με το ποσό των 70 εκατ. ευρώ, ουσιαστικά, ολοκλήρωσε και την πλήρη αναχρηματοδότηση των δανείων της εταιρείας. Αυτό, ουσιαστικά, σημαίνει ότι η εταιρεία παύει να έχει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, οι οποίες, πλέον, έχουν όλες καταστεί μακροπρόθεσμες και με πολύ ευνοϊκούς όρους,υποστήριξε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας.
Μιλώντας στο ΑΠΕ σχετικά με τις εξελίξεις στη Forthnet, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Πάνος Παπαδόπουλος, ανέφερε: “Η ολοκλήρωση της ρύθμισης αναχρηματοδότησης των δανειακών υποχρεώσεων σε μακροπρόθεσμες με πολύ ευνοϊκούς όρους αποτελεί μία εξαιρετικά θετική εξέλιξη, διαφυλάσσοντας τη στρατηγική αξία της εταιρείας και ξεκλειδώνοντάς μας νέες προοπτικές.
Έχοντας, πλέον, έναν εντελώς διαφορετικό ισολογισμό, μπορούμε να επικεντρωθούμε απρόσκοπτα στα επιχειρησιακά μας πλάνα, ώστε να διατηρήσουμε τη στρατηγική θέση που κατέχουμε στον κλάδο της οικιακής ψυχαγωγίας και επικοινωνίας. Παραμένει η προσήλωσή μας στην ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών και της βελτιστοποίησης της κοστολογικής μας βάσης”.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς τηλεπικοινωνιών, η εταιρεία κατάφερε, μέσα από αυτήν τη συμφωνία, να προστατέψει την αξία της, ενώ αποκτά, πλέον, τη δυνατότητα να ανταποκριθεί πληρέστερα στις απαιτήσεις ενός άκρως ανταγωνιστικού χώρου, όπως αυτός της ψυχαγωγίας και επικοινωνίας, αξιοποιώντας το “όπλο” που έχει στα χέρια της, που είναι το αποκλειστικό περιεχόμενο της Nova.
Παράλληλα, μπορεί, πλέον, να διαδραματίσει έναν ενισχυμένο ρόλο στην υπό διαμόρφωση νέα αγορά των τηλεπικοινωνιών, η οποία βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο, με τη συζήτηση για τα δίκτυα νέας γενιάς να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Αυτή η συμφωνία, όπως επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές, καθυστέρησε περί τα τρία χρόνια. Τα Χριστούγεννα του 2013 η εταιρεία ολοκλήρωσε με υπερκάλυψη 2,2 φορές την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 30 εκατ. ευρώ, με καταβολή μετρητών. Τότε, η εκδήλωση ενδιαφέροντος για την απόκτηση της εταιρείας από τους ανταγωνιστές της πάγωσε τις όποιες εξελίξεις, με τις δανείστριες τράπεζες, ουσιαστικά, να περιμένουν μία επανάληψη του σεναρίου της εξαγοράς της HOL από τη Vodafone. Το όποιο ενδιαφέρον, όμως, έμεινε ανεκπλήρωτο για τρία ολόκληρα χρόνια.
Η Forthnet, μέσω της αναχρηματοδότησης, έχει πλέον τον “αέρα” να κινηθεί πολύ πιο ελεύθερα στην αγορά. Εξυπηρετώντας σήμερα περίπου 1 στα 5 ελληνικά νοικοκυριά, έχει βελτιωμένο ισολογισμό και πλέον μπορεί να προβεί στις κινήσεις εκείνες που θα προσελκύσουν νέους επενδυτές στα επιχειρησιακά πλάνα της.