Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα των ομαδικών απολύσεωνκατώτατο μισθό και συμβάσεις, καθώς δεν υπάρχει σύγκλιση κυβέρνησης – δανειστών.
Για τον επόμενο γύρο του Νοεμβρίου παραπέμπονται τα ακανθώδη θέματα του εργασιακού (ομαδικές απολύσεις, κατώτατος μισθός, συμβάσεις) καθώς το χάσμα των θέσεων των δύο πλευρών είναι αγεφύρωτο. Το υπουργείο Εργασίας προτίμησε η διαπραγμάτευση να ξεκινήσει με ήσσονος σημασίας θέματα στα οποία διαπιστώνονται συγκλίσεις με τους δανειστές.
Οι προτάσεις της κυβέρνησης που φαίνεται ότι τυχαίνοπυν απήχησης είναι οι εξής:
– Εργασία μειωμένου ωραρίου ώστε να αποφευχθούν οι ομαδικές απολύσεις. Δηλαδή, αν συμφωνεί το σωματείο της επιχείρησης και αν ο επιχειρηματίας αποδεικνύει πως η μείωση του μισθολογικού κόστους είναι απαραίτητη για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης, τότε αντί να απολύει μαζικά να μπορεί να μειώνει το ωράριο των εργαζομένων που θα απέλυε. Από την πλευρά του το κράτος θα χορηγήσει επίδομα μειωμένου ωραρίου με τη λογική ότι το κράτος επιδοτεί τη θέση εργασίας αντί την ανεργία. Ο υπουργός Εργασίας εκτιμά πως οι πόροι που θα απαιτηθούν δεν θα είναι ιδιαίτερα σημαντικοί.
– Άρση προστασίας συνδικαλιστών από την απόλυση στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του συνδικαλιστικού νόμου που αξιώνουν οι δανειστές. Θα επιτρέπεται δηλαδή η απόλυση των συνδικαλιστών σε περιπτώσεις ποινικών αδικημάτων ή απιστίας ή ύστερα από μακρά απουσία από την εργασία τους.
– Θεσμοθέτηση του δικαιώματος του εργοδότη της πρότασης να μην πληρώσει τους μη απεργούς εργαζόμενους εφόσον δεν μπορούν να συνεχίσουν την εργασία τους, επειδή λαμβάνει χώρα απεργία στην επιχείρηση με βάση το άρθρο 656 του αστικού Κώδικα. Υπενθυμίζουμε ότι η πρόταση περιλαμβάνεται στο πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων οι οποίοι έκριναν ότι υπάρχει λόγος να αρθεί η απαγόρευση του λόκ άουτ στη χώρα μας.
– Διευκόλυνση της σύστασης επιχειρησιακών σωματείων με μείωση του ελάχιστου απαιτούμενου αριθμού συμμετοχής εργαζομένων σε αυτά. Η λογική του υπουργείου εργασίας είναι ότι αν συσταθούν περισσότερα σωματεία θα μειωθεί ο αριθμός των ενώσεων προσώπων που επέβαλε το προηγούμενο μνημόνιο, οι οποίες ευνοούσαν περισσότερο τα συμφέροντα των εργοδοτών παρά των εργαζόμενων. Μ΄αυτό τον τρόπο δε θα είναι «περίπατος» η περαιτέρω μείωση των μισθών μέσω της υπερίσχυσης των επιχειρησιακών συμβάσεων που ζητούν οι δανειστές. Υπενθυμίζουμε ότι το ΔΝΤ επιμένει στους ευέλικτους μισθούς οι (wage flexibility) σε επίπεδο επιχείρησης ανάλογα με τις αντοχές και τις ανάγκες της χωρίς να λαμβάνεται υπόψη τι προβλέπουν οι ελάχιστες κλαδικές συμβάσεις που βρίσκονται σε ισχύ.
Οι δανειστές έβαλαν «πάγο» στο αίτημα Κατρούγκαλου για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων τόσο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού όσο και για τους κλαδικούς μισθούς.
Εμφατικό ήταν το «Όχι στις πρακτικές του παρελθόντος» της κ. Βελκουλέσκου στον κ. Κατρούγκαλο όταν πρότεινε την επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης (για τον εργαζόμενο) ρύθμισης και της επέκτασης των συμβάσεων που είχε καταργηθεί.
Τα φλέγοντα θέματα παραμένουν ανοιχτά ενώ τα «ανώδυνα» που προαναφέραμε εκτιμάται ότι θα κλείσουν μέσω τηλεδιασκέψεων πριν από την επιστροφή των δανειστών στα μέσα Νοεμβρίου.