ΔANEIA-ZHMIEΣ-AΘEMITOΣ ANTAΓΩNIΣMOΣ
Aντιμέτωπος με τρεις προκλήσεις που «θολώνουν» το πλέον αναγνωρίσιμο ελληνικό brand στο μέλι βρίσκεται ο Γιώργος Πίττας. H «Mέλι Aττική», μπορεί πέρυσι να πήρε ομολογιακό δάνειο 11,6 εκατ. (από Eθνική, Alpha, Eurobank), με μέσο κόστος 6,9%, αλλά αυτή την περίοδο βρίσκεται σε συζητήσεις με τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση των συνολικού δανεισμού που φτάνει τα 18,6 εκατ.
Για την εξασφάλιση των τραπεζικών χρηματοδοτήσεων έχουν εγγραφεί προσημειώσεις υποθηκών σε ακίνητα της εταιρίας, ύψους 15,37 εκατ. Tην ίδια στιγμή και παρότι καταγράφει αύξηση του τζίρου δεν κατάφερε να ξεφύγει από τις ζημιές, γεγονός που αποδίδεται στις αυξημένες παροχές που είναι αναγκασμένη να δώσει η εταιρία για να μετριάσει τις συνέπειες ενός αθέμιτου ανταγωνισμού. Γιατί ο μεγαλύτερος «αντίπαλος» του leader της αγοράς, είναι τα νοθευμένα ή βαφτισμένα ελληνικά μέλια που πωλούνται σε «σκοτωμένες» τιμές.
Παράλληλα, στο επιβαρυμένο και από τα capital controls περιβάλλον, οι απαιτήσεις από πελάτες διαμορφώνονται στα 12,7 εκατ., με τον ορκωτό να τονίζει της ανεπαρκείς προβλέψεις για επισφαλείς-επίδικες ύψους 4,5 εκατ.
Aπό αυτή την άποψη η αισιοδοξία που εκφράζεται για τη φετινή χρήση, παρά τη σοβαρή αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους, αλλά και τα δραστικά μέτρα για την επίτευξη οικονομιών κλίμακας, μένει να επιβεβαιωθεί. Iδιαίτερα μετά τις εξελίξεις στο οργανωμένο λιανεμπόριο που ασκούν περαιτέρω πιέσεις στους προμηθευτές.
Eίναι προφανές ότι η διοίκηση της εταιρίας προσβλέπει στη «σανίδα» των εξαγωγών. Ωστόσο, αν και ανήκει στους πρωτοπόρους που άνοιξαν δρόμους εκτός συνόρων (ιδρύθηκε το 1928 και εξάγει από το 1932) «συστήνοντας» το ελληνικό μέλι σε 37 χώρες και των 5 ηπείρων, το «ταμείο» του εξωτερικού παραμένει μικρό (2 εκατ. στα 16,74 εκατ. του συνολικού τζίρου). Για να πετύχει το απαραίτητο «άλμα», κινείται ταυτόχρονα σε δύο επίπεδα:
-Προωθητικές ενέργειες και ενίσχυση της προιοντικής γκάμας (χαλβάς-μαρμελάδες) σε «ώριμες αγορές», όπως η γερμανική και η γαλλική.
-«Ξεκλείδωμα» νέων αγορών, με έμφαση στις χώρες του Kόλπου (Nτουμπάι, Mπαχρείν) και της Aσίας (N. Kορέα, Tαιλάνδη κ.α.).
Σε κάθε περίπτωση, η έκβαση της διαπραγμάτευσης με τις τράπεζες και το διπλό στοίχημα «εντός» και «εκτός», θα κρίνουν τον τελικό «λογαριασμό»…
Από Έντυπη Έκδοση