Η Ευρώπη συνεχίζει να προβληματίζεται σχετικά με τη διάσωση της Ελλάδας, η οποία έχει μείνει πίσω σε σχέση με τους αρχικούς της στόχους για μείωση του ελλείμματος και προϋπολογισμού της.
Άλλα 30 δισ. ευρώ αναμένεται να χρειαστούν ως επιπλέον χρηματοδότηση, σύμφωνα με στελέχη της ευρωζώνης, όπως αναφέρει δημοσίευμα της WSJ.
Η αυξανόμενη εξάρτηση της χώρας από ενισχύσεις άλλων μελών της ευρωζώνης πυροδοτεί μια συζήτηση σχετικά με το αν η Ελλάδα πρέπει να διεξαγάγει συνομιλίες με τους ιδιώτες πιστωτές της, σχετικά με την παράταση της διάρκειας των ομολόγων της, ένα βήμα που υποστηρίζεται από την Γερμανία αλλά βρίσκει αντίθετες άλλες χώρες του ευρώ.
Συνάντηση υπουργών για την Ελλάδα
Η εκ νέου χρηματοδότηση της Ελλάδας αναμένεται να συζητηθεί κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών οικονομίας των χωρών της Ευρωζώνης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις αρχές της επόμενης.
Οι υπουργοί θα συζητήσουν για το χρέος στην Ελλάδα, για την ανάγκη για πρόσθετη ενίσχυση, και για το αίτημα της χώρας για περισσότερο χρόνο, για την επίτευξη δημοσιονομικών της στόχων. Συμφωνία για τον ολοένα και πιο ακανθώδη θέματα που αφορούν την κρίση στην Ελλάδα θα μπορούσε να πάρει μήνες για να καταλήξουν, προειδοποιούν οι συμμετέχοντες στις συνομιλίες.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τείνουν να συμφωνούν ότι η Ελλάδα θα είναι υπό την κηδεμονία των εταίρων της για τα επόμενα χρόνια. Η προοπτική αυτή είναι πολιτικά επώδυνη για να, ειδικά για τη Γερμανία, όπου η αντίθεση για την ενίσχυση της Ελλάδας συζητείται στο κοινοβούλιο αλλά και μεταξύ των ψηφοφόρων.
Ωστόσο, μια εναλλακτική λύση για τη χώρα είναι μια επιμήκυνση, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει μια μεγάλη διεθνή τραπεζική κρίση, όπως υποστηρίζουν ανώτεροι αξιωματούχοι. Μια κρίση που θα μπορούσε να συγκριθεί με τις ταραχές που ακολούθησαν την πτώχευση της Lehman Brothers το 2008.
Συνομιλίες στο Λουξεμβούργο
Υπουργοί οικονομίας από τις σημαντικότερες χώρες της Ευρωζώνης, συζήτησαν τα προβλήματα της Ελλάδας σε ανεπίσημη συνάντηση στο Λουξεμβούργο. Ένα από τα θέματα συζήτησης ήταν και το δημοσίευμα στο γερμανικό περιοδικό Spiegel, το οποίο ανέφερε πως η Ελλάδα εξέρχεται από την ευρωζώνη, γεγονός που διέψευσε κατευθείαν η ελληνική κυβέρνηση.
Αν και κάποιοι αναλυτές και πολιτικοί έχουν προτείνει στην Ελλάδα έξοδο από το ευρώ, οι περισσότεροι οικονομολόγοι και σχεδόν όλοι οι κορυφαίοι ευρωπαίοι φορείς χάραξης πολιτικής υποστηρίζουν πως ένα κανένα νέο ελληνικό νόμισμα έφερνε κατευθείαν πτώση, θα οδηγούσε στην κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και της κατάστασης στην Ελλάδα, και θα προκαλούσε μια νέα τραπεζική κρίση στην Ευρώπη.
Επιπλέον, άλλο θέμα που συζητήθηκε στη συνάντηση του Λουξεμβούργου ήταν η μάχη της Ελλάδας για μείωση του ελλείμματός της εν μέσω αδύναμων φορολογικών εσόδων και μιας συρρικνωμένης οικονομίας.
Απογοήτευση Γερμανίας
Η γερμανική πολιτική ηγεσία πιστεύει πως η Ελλάδα χάνει την πολιτική βούληση να κάνει σκληρές αναθεωρήσεις της οικονομίας και του δημόσιου τομέα, και επιθυμούν να δουν την Ελλάδα να εντείνει τις προσπάθειές της, αντί να τις επιβραδύνει.
Το Βερολίνο είναι απογοητευμένο με την πορεία της Ελλάδας, σχετικά με την ιδιωτικοποίηση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων και τη βελτίωση της είσπραξης των φόρων.
Ωστόσο, η Γερμανία έχει επισημάνει τους τελευταίους μήνες ότι οι χώρες που έχουν αποδεχθεί τα πακέτα βοήθειας, όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία, μπορούν να κερδίσουν κάποια οικονομικά πλεονεκτήματα αν αυτές προσφέρουν κάτι σε αντάλλαγμα, όπως για παράδειγμα αυστηρότερες μεταρρυθμίσεις.
Οι συμμετέχοντες στην συνεδρίαση της Παρασκευής, αναγνώρισαν ότι η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων το επόμενο έτος, όπως προβλέπεται. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περίπου 30 δισ. ευρώ επιπλέον χρηματοδότηση από τα κονδύλια διάσωσης της ευρωζώνης.