Οι κίνδυνοι παραμένουν σοβαροί, ειδικά όσο μειώνονται οι επενδύσεις
Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου, οι οίκοι αξιολόγησης δεν υπήρξαν ευγενικοί με την Τουρκία. Και όμως, κάποιοι διεθνείς επενδυτές εξακολουθούν να εντοπίζουν ευκαιρίες, ακόμα και την ώρα που η χώρα σημαδεύεται από την πολιτική αναταραχή. Η αντίδραση των οίκων στα πολιτικά γεγονότα υπήρξε άμεση.
Η Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας στο junk το Σεπτέμβριο και προειδοποίησε για τον κίνδυνο ξαφνικών εκροών κεφαλαίων. Η Standard & Poor’s επίσης υποβάθμισε την αξιολόγηση, ακόμα πιο βαθιά στο junk, δίνοντάς της αρνητικές προοπτικές.
Με τα συναλλαγματικά αποθεματικά σε πτώση, η τουρκική λίρα δίνει τη δική της μάχη, καθώς αυτό το μήνα έπεσε σε νέα χαμηλά. «Η λίρα βρίσκεται σε διολίσθηση και μπορεί πολύ γρήγορα να βρεθεί σε βουτιά», λέει ο Steve Hanke, καθηγητής του Johns Hopkins University.
Όμως, οι αναλυτές δεν μπορούν να αγνοήσουν το γεγονός ότι η τουρκική οικονομία έχει αντέξει στις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει, και οι οποίες εκτείνονται από τις διαθέσεις των Κούρδων έως την παγκόσμια απειλή της τρομοκρατίας. Τον περασμένο μήνα, τα στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομία έτρεξε με ρυθμούς 3,1% το δεύτερο τρίμηνο.
Για τους οικονομολόγους, μια πιθανή εξήγηση βρίσκεται στο γεγονός ότι οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου διασφαλίζουν τη σταθερότητα των τιμών στο εσωτερικό, στηρίζοντας την κατανάλωση. Οι δαπάνες των νοικοκυριών κινούν περίπου το 70% της τουρκικής οικονομίας.
Οι κίνδυνοι παραμένουν πολύ σοβαροί, ειδικά καθώς οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα μειώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του έτους κατά 54%.
Και αυτό, πριν να σημειωθεί το αποτυχημένο πραξικόπημα. Ωστόσο, μεγάλες επιχειρήσεις όπως η ασφαλιστική Allianz, που έχει εδώ και καιρό παρουσία στην Τουρκία, προτιμούν να τηρούν μια πιο μακροπρόθεσμη οπτική.