Απαραίτητες οι νέες διαπραγματεύσεις ένα χρόνο μετά την συμφωνία των 110 δισ. ευρώ αναφέρει η εφημερίδα «Guardian», τονίζοντας ότι το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας φαίνεται να αποτυγχάνει.
Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για τις μυστικές συζητήσεις στο Λουξεμβούργο ανάμεσα σε Αθηναίους και βασικούς Ευρωπαίους «παίκτες», όπως τους χαρακτηρίζει: «Προέκυψε ότι η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στους όρους που συμφωνήθηκαν πριν ένα χρόνο για την σωτηρία της και ελπίζει να ζητήσει περισσότερη χρηματοδότηση από την ευρωζώνη».
Όσον αφορά την μυστικότητα της σύσκεψης αναφέρει ότι «Το ταξίδι ήταν τόσο μυστικό στην Αθήνα που μόνο ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, γνώριζε για τις συζητήσεις των οποίων ηγήθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Βελγίου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ», ενώ για τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου γράφει ότι: «Εμφανίστηκε ιδιαίτερα σκυθρωπός (συνήθως είναι άνετος) μετά από τη συνάντηση στη διάρκεια της οποίας, η Ελλάδα είχε τη δυνατότητα να πιέσει τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης να αποδεχτούν το αίτημα της να γίνουν ευνοϊκότεροι οι όροι του πακέτου διάσωσης, επιμηκύνοντας τις προθεσμίες αποπληρωμής».
Την ίδια ώρα η εφημερίδα «Die Welt» αποκαλύπτει ότι η Γερμανία επιθυμεί διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών για τις ληξιπρόθεσμες ομολογιακές οφειλές.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι απαιτείται η ανταλλαγή των παλαιών ελληνικών ομολόγων με νέα, τα οποία θα έχουν μεγαλύτερες προθεσμίες εξόφλησης.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, για τους επενδυτές μια τέτοια κίνηση θα είχε νόημα μόνον εάν συνέπραττε και η ΕΚΤ, κάτι το οποίο όμως δεν συμβαίνει. «Τόσο η ΕΚΤ όσο και η Κομισιόν και πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν θέλουν να ακούσουν για αναδιάρθρωση, σε οποιαδήποτε μορφή, καθώς εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο την σταθερότητα του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος», αναφέρει το δημοσίευμα.
Όσον αφορά την Ελλάδα αναφέρει ότι ζητάει από την Ε.Ε. μείωση των επιτοκίων για τα δάνεια που έχει λάβει στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης, καθώς και χαλάρωση των μέτρων λιτότητας, με δεδομένο ότι αυτά συνιστούν ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη.
Επίσης, διάφορα γερμανικά μέσα ενημέρωσης φιλοξενούν από το πρωί απόψεις – εκτιμήσεις αναλυτών σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα πρέπει να βγει από την ευρωζώνη.