Απογοητευτική κρίνεται από πολλούς άραβες αναλυτές η πολιτική Ομπάμα στην Εγγύς Ανατολή. Την ώρα που δεν λαμβάνουν καν υπόψη τον Ντ. Τραμπ έχουν μεγάλες προσδοκίες από την Χ. Κλίντον αν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ.
Όπως γράφει η Deutsche Welle, δύο 24ωρα πριν τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, την ώρα που η διεθνής κοινή γνώμη επικεντρώνεται στους δύο υποψηφίους και τις πιθανότητες εκλογής τους, αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στην πολιτική κληρονομιά που αφήνει ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα στην Εγγύς Ανατολή. Δεν είναι λίγοι οι πολιτικοί αναλυτές από τον αραβικό κόσμο που κάνουν λόγο για καταστροφική πολιτική του απερχόμενου προέδρου την τελευταία οκταετία. Ανάμεσά τους και ο Ριάντ Καβάζι επικεφαλής του Ινστιτούτου Στρατιωτικών Αναλύσεων για την Εγγύς Ανατολή και την περιοχή του Κόλπου (INEGMA): «Οι ηγέτες του Κόλπου, τουλάχιστον εκείνοι με τους οποίους μιλώ, μετρούν τις μέρες μέχρι την αποχώρηση του Μπάρακ Ομπάμα από τον Λευκό Οίκο. Κατά την εκτίμησή τους η πολιτική του ήταν καταστροφική. Ποτέ πριν οι χώρες του Κόλπου δεν βρίσκονταν ως σύμμαχοι των ΗΠΑ σε τόσο μειονεκτική θέση όσο σήμερα».
Την διαπίστωση του Ριάντ Καβάζι συμμερίζεται η πλειονότητα της σουνιτικής ελίτ σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο. Κατά τη διάρκεια της θητείας Ομπάμα οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από όλες τις εστίες κρίσης στην Εγγύς Ανατολή αφήνονταν το ως επί το πλείστον σιιτικό Ιράν να συμπληρώσει το κενό εξουσίας που δημιουργήθηκε.
Η πολιτική του απερχόμενου αμερικανού προέδρου στην Εγγύς Ανατολή συνδέεται άμεσα με την τραγική αποτυχία των ΗΠΑ στο Ιράκ. Μετά την ανατροπή του τότε ιρακινού ηγέτη Σαντάμ Χουσεΐν η χώρα βυθίστηκε σε εμφύλιο και επέτρεψε τη δημιουργία μιας τρομοκρατικής οργάνωσης χωρίς προηγούμενο: του Ισλαμικού Κράτους. Οι Αμερικανοί έχασαν το ενδιαφέρον τους για την Εγγύς Ανατολή και άφησαν την ευρύτερη περιοχή στη μοίρα της.
Ουδείς στην Εγγύς Ανατολή δεν δείχνει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ, ενώ αντίθετα θετικό είναι το κλίμα για την υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον, η οποία όπως τονίζει ο πολιτικός επιστήμονας Αμπτελκαλέκ Αμπντουλά από το Πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στο Ντουμπάι ξέρει τα προβλήματα της Εγγύς Ανατολής: «Γνωρίζουμε καλά την Χίλαρι Κλίντον. Έχουμε συνεργαστεί πολλές φορές στο παρελθόν. Είναι συνετή και ανοιχτή σε διαφορετικές απόψεις. Υπολογίζουμε ότι ως πρόεδρος θα υιοθετήσει μια σκληρή στάση έναντι της Ρωσίας έτσι ώστε το Κρεμλίνο να μην έχει πια το πάνω χέρι στις εξελίξεις και την επιρροή που έχει σήμερα στη Συρία».