Επενδυτικά σχέδια, αναμορφώσεις χώρων και νέες ξενοδοχειακές μονάδες βελτιώνουν την εικόνα του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας
Η άφιξη του μετρό και του τράμ στον Πειραιά, η ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου της Cosco στο λιμάνι, οι νέες ξενοδοχειακές μονάδες και οι αναπλάσεις περιοχών από τον δήμο, από το 2017, στο πλαίσιο εφαρμογής του αναπτυξιακού προγράμματός του, θα αλλάξουν συνολικά την εικόνα του Πειραιά, υποστηρίζει ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μώραλης.
Προσθέτει ότι η πόλη πρέπει να γίνει τουριστικό προορισμός και ότι αυτό θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας και στην καθημερινότητά μας.
Για τις εταιρείες που πρόκειται να επενδύσουν το επόμενο διάστημα στην πόλη αναφέρει ότι ο δήμος ήδη υπέγραψε ένα σύμφωνο συναντίληψης με την εταιρεία DIMAND ΑΕ για την ανάπλαση και αναβάθμιση της περιοχής του Αγ.Διονυσίου.
Ως δήμος, θα είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια της εταιρείας που πρόσφατα αγόρασε τα τρία ιστορικά κτήρια της Παπαστράτος και πρόκειται να προχωρήσει στην αξιοποίησή τους με αναπλάσεις των περιοχών γύρω από την επένδυση.
Συμπληρώνει, ακόμη, ότι το θετικό σημείο της συμφωνίας αυτής, είναι ότι υπάρχει δέσμευση από την εταιρεία, σχετικά με την εντοπιότητα για τις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν.
Το ίδιο κάναμε και με την οικογένεια Μεταξά που θέλει να δημιουργήσει ξενοδoxειακή μονάδα δίπλα στον σιδηροδρομικό σταθμό, σημειώνει. Για τα αναξιοποίητα ακίνητα του δήμου, δηλώνει ότι υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον και ήδη η δημοτική Αρχή συζητά με Έλληνες και ξένους επενδυτές για την αξιοποίηση του Πύργου.
Εκτιμά ότι η ανάπτυξη στην πόλη του Πειραιά θα φέρει έσοδα στον δήμο, που αυτή τη στιγμή έχει ένα υψηλό δανεισμό από τα προηγούμενα χρόνια, αναφέροντας ως παράδειγμα ότι μόνο από την αξιοποίηση του Πύργου, ο δήμος θα μπορεί να εισπράττει έσοδα της τάξης του 1,7 εκατ. ευρώ τον χρόνο, μόνο από τέλη.
Αναφορικά με τη συμφωνία παραχώρησης του λιμανιού από το ελληνικό Δημόσιο στην Cosco, τονίζει ότι ο δήμος θα έχει ένα σημαντικό έσοδο κάθε χρόνο και ότι αυτή τη στιγμή γίνονται συστηματικές προσπάθειες -από τον δήμο αλλά και τη διοίκηση του λιμανιού- προκειμένου να μπει η πόλη στον τουριστικό χάρτη. «Στα επενδυτικά πλάνα της cosco νομίζω -και θα επιβεβαιωθεί τις προσεχείς ημέρες- υπάρχουν σκέψεις για τη δημιουργία δύο ξενοδοχείων στη χερσαία λιμενική ζώνη», αναφέρει ο κ. Μώραλης.
«Η αλήθεια είναι ότι αναλάβαμε σε μια δύσκολη περίοδο τη διοίκηση του δήμου Πειραιά, τον Σεπτέμβριο του 2014. Νομίζω είναι αντικειμενικά η πιο δύσκολη περίοδος για τη χώρα με τη βαθιά οικονομική ύφεση και την κοινωνική κρίση. Παρόλα αυτά, βάλαμε συνειδητά τον πήχη ψηλά, διότι νομίζουμε ότι το κρίσιμο θέμα είναι πραγματικά η απασχόληση -και η απασχόληση έρχεται φυσικά μόνον μέσα από τις επενδύσεις. Δεν μπορεί να υπάρξει πλέον απασχόληση στον δημόσιο τομέα.
Άρα, αυτό που σκεφτόμασταν από την αρχή ήταν ότι θα πρέπει ο Πειραιάς να καταστεί ελκυστικός προορισμός για νέες επενδύσεις. Είχαμε στο μυαλό μας την ανάπτυξη του λιμανιού και ότι αυτό μπορεί να συμπαρασύρει και άλλες επενδύσεις, γι’ αυτό είχαμε θέσει αυτόν τον στόχο.
Νομίζω λοιπόν ότι ναι, έστω και εν μέσω κρίσης υπάρχουν ευκαιρίες. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στον Πειραιά. Υπάρχει μια σειρά επενδύσεων, οι οποίες αναμένεται να γίνουν στο λιμάνι και είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα ακολουθήσουν και άλλες, ώστε πράγματι, αρχικά να σταματήσουν να χάνονται θέσεις εργασίας, αλλά και σταδιακά να αρχίσουν να δημιουργούνται νέες. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει από τη μια ημέρα στην άλλη. Θεωρώ ότι τα επόμενα τρία, τέσσερα χρόνια θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, όχι μόνο στον δήμο Πειραιά αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, στο Κερατσίνι, τη Δραπετσώνα, το Πέραμα και τη Σαλαμίνα που κι εκεί υπάρχει μεγάλη ανεργία», τονίζει ο δήμαρχος.
Για την αξιοποίηση ακινήτων δήλωσε:
«Υπάρχουν και δημοτικά ακίνητα, τα οποία εδώ και πολλά χρόνια παραμένουν αναξιοποίητα, Είναι αυτά που λέμε τα “κουφάρια” του Πειραιά, όπως ο Πύργος, η πρώην Ράλλειος, η βίλα Ζαχαρίου που δεν ανήκει στον δήμο, αλλά τη διαχειρίζεται το ίδρυμα Ζαχαρίου κ.α. Ήδη το θέμα της Ραλλείου ρυθμίστηκε. Θα γίνει το νέο Δικαστικό Μέγαρο του Πειραιά.
Υπάρχει, επίσης, ένα ενδιαφέρον για τον Πύργο, συζητάμε και με Έλληνες και με ξένους επενδυτές. Είναι αλήθεια ότι το τελευταίο διάστημα -και ειδικά μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την COSCO για το λιμάνι- παρουσιάζεται έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον. Φυσικά εκτός από ενδιαφέρον πρέπει να υπάρξει και αποτέλεσμα. Είμαι αισιόδοξος, όμως, ότι θα υπάρξει και αποτέλεσμα».