«Η πολιτεία θα συνεχίσει να είναι αρωγός και συνταξιδιώτης στις τρικυμίες και στις νηνεμίες»
Προσκλητήριο για επενδύσεις απηύθυνε στους Έλληνες εφοπλιστές ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στον χαιρετισμό του σε εκδήλωση για τα 100 χρόνια της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Ο πρωθυπουργός προσκάλεσε τους Έλληνες εφοπλιστές να επενδύσουν και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που αναδύονται στην χώρα μας, πρώτοι εκείνοι, «δίνοντας το έναυσμα της εμπιστοσύνης και στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα που αναμένει», και διαβεβαίωσε ότι η πολιτεία θα συνεχίσει να είναι αρωγός και συνταξιδιώτης στις τρικυμίες και στις νηνεμίες.
Στον χαιρετισμό του, ο Αλ. Τσίπρας πρωθυπουργός χαρακτήρισε την επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών ως ένα «ορόσημο τόσο για την ελληνική ναυτιλία, όσο και για την ελληνική οικονομία» και εξήρε την καινοτομία, πρωτοπορία και διορατικότητα των Ελλήνων εφοπλιστών στις επενδύσεις και στον τρόπο λήψης αποφάσεων, χαρακτηριστικά που όπως είπε, «έθεσαν τις βάσεις για την κατάκτηση της κορυφής στο διεθνές στίβο».
Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το μέταλλο της ελληνικής ναυτοσύνης σφυρηλατήθηκε μέσα από δύο παγκόσμιους πολέμους, τα κραχ στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου, την έντονη κυκλικότητα και τις βίαιες διακυμάνσεις του κλάδου. Αυτά, σε συνδυασμό με το ελληνικό δαιμόνιο και την σκληρή δουλειά των Ελλήνων ναυτικών εξασφάλισαν διαχρονικά τα πρωτεία για τον ελληνόκτητο στόλο, τόνισε ο πρωθιυπουργός.
Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική ναυτιλία, η οποία παρά τις δυσκολίες παραμένει πρωτοπόρα σε διεθνές επίπεδο. «Η αναιμική ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας σε συνδυασμό με την υπερπροσφορά πλοίων και την απομόχλευση των πιστωτικών ιδρυμάτων, έχει συρρικνώσει την κερδοφορία των περισσοτέρων εταιρειών του χώρου. Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν οι ταχύτατες εξελίξεις στην τεχνολογία, οι επικείμενες αλλαγές στην εκπομπή των ρύπων, οι πιέσεις από το ευρωπαϊκό πλαίσιο ανταγωνισμού».
«Οι προκλήσεις για το μέλλον είναι μεγάλες. Ωστόσο η πολιτεία θα συνεχίσει να είναι αρωγός και συνταξιδιώτης στις τρικυμίες και στις νηνεμίες. Θα συνεχίσει να προασπίζει τα συμφέροντα της ελληνικής ναυτιλίας στους διεθνείς οργανισμούς. Να βελτιώνει πολιτικές με γνώμονα το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας και κατέθεσε επέκταση της ελληνικής κοινωνίας», διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός.
Ακόμη, αναφερόμενος στα εντυπωσιακά μεγέθη, όπως είπε, του ελληνικού ναυτιλιακού κλάδου, επισήμανε ότι η ελληνική πλοιοκτησία κατατάσσεται πρώτη σε επίπεδο χωρητικότητας, με την Ιαπωνία, την Κίνα και τη Γερμανία να υπολείπονται.
Ανέφερε ότι ο ελληνικός πληθυσμός καταλαμβάνει ποσοστό μόλις 0,15% του παγκόσμιου πληθυσμού και παρόλα αυτά τα πλοία που ελέγχονται από Έλληνες διενεργούν το 25% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου. Είπε ότι αυτό το μέγεθος έχει διπλή ανάγνωση, εξηγώντας ότι «πρωτίστως η συνεισφορά της ελληνικής ναυτιλίας διεθνώς δεν θα πρέπει να εξετάζεται μόνο υπό το πρίσμα της ελληνικής οικονομίας, αλλά είναι επιτακτική ανάγκη να αναδεικνύεται και η συνεισφορά της στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο παγκόσμιο θαλάσσιο εμπόριο».
Είπε, τέλος, ότι η παρακαταθήκη και η δυναμική της ελληνικής ναυτιλίας στην διεθνή σκακιέρα, το υψηλότατο επίπεδο των Ελλήνων ναυτικών αλλά και η ποιότητα όσων ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στον χώρο των ναυτιλιακών υπηρεσιών γεννάει ελπίδα, αισιοδοξία και θετικές προοπτικές για το μέλλον.