Ικανοποιημένη είναι η ελληνική κυβέρνηση από τα αποτελέσματα της επίσκεψης Ομπάμα στη χώρα μας.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε όσα ήθελε να ακούσει η Αθήνα, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την «ουσιαστική ελάφρυνση» του χρέους, ενώ κατέστησε σαφές ότι η αυστηρή λιτότητα δεν μπορεί να δώσει λύσεις.
«Η ελληνική οικονομία χρειάζεται χώρο. Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι συνταγή ανάπτυξης. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να μεταρρυθμίζεται. Το ΔΝΤ δηλώνει ότι χρειάζεται μείωση χρέους και εγώ θα συνεχίσω να παροτρύνω τους Ευρωπαίους στην κατεύθυνση αυτή», υπογράμμισε ο Αμερικανός Πρόεδρος στη συνέντευξη Τύπου με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Κυβερνητικές πηγές επισήμαιναν με έμφαση το γεγονός ότι για πρώτη φορά, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως η λιτότητα αλλά και οι μεταρρυθμίσεις δεν αρκούν από μόνες τους για να βγάλουν τη χώρα από την κρίση και ότι θα πρέπει να υπάρξει ρύθμιση στο χρέος.
Ακόμα πιο σημαντικό αξιολογούν κυβερνητικοί κύκλοι, ότι στις επαφές του, ο Πρόεδρος Ομπάμα είπε ότι θα μεταφέρει αυτή τη διαπίστωση στην καγκελάριο Μέρκελ στο Βερολίνο, όπως και ότι θα προσφέρει την εμπειρία του από την αντιμετώπιση της κρίσης στην αμερικανική οικονομία στους εταίρους.
Αυτό το είπε ο Αμερικανός πρόεδρος χωρίς να ζητήσει ευθέως η ελληνική κυβέρνηση τέτοιου είδους παρέμβαση. Ταυτόχρονα επισήμανε ωστόσο, πως δεν θα είναι εύκολο να πειστεί η Καγκελάριος Μέρκελ.
Η ελληνική πλευρά επέμεινε στο θέμα του χρονοδιαγράμματος για το χρέος, δηλαδή να κλείσει στην ώρα της η β’ αξιολόγηση (staff level agreement στις 28 Νοεμβρίου στο EwG) ώστε στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να γίνει η συζήτηση για το χρέος και να μην υπάρξουν αχρείαστα εμπόδια στη διαδικασία (θέματα που υπερβαίνουν τη συμφωνία).
Η Αθήνα ζήτησε από τον Πρόεδρο Ομπάμα να ασκήσει την επιρροή του, ώστε να μην υπάρξουν προσκόμματα σε ένα γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης σε ένα γρήγορο κλείσιμο της συμφωνίας, είτε από το ΔΝΤ, είτε από τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε.
Από την πλευρά του πάντως, ο Πρόεδρος Ομπάμα προειδοποίησε την Αθήνα να βιαστεί με αυτές της τις υποχρεώσεις και να έχει κλείσει την αξιολόγηση πριν από τον Δεκέμβριο, γιατί οι κίνδυνοι που καραδοκούν για την Ελλάδα από πολιτικές ανατροπές είναι μεγάλοι, αρχής γενομένης από το ιταλικό δημοψήφισμα και τις γαλλικές εκλογές, κάτι για το οποίο τον διαβεβαίωσε και ο Αλέξης Τσίπρας.
Το θέμα του χρέους κυριάρχησε στην πρώτη από τις δύο διαδοχικές συναντήσεις που έγιναν στο Μέγαρο Μαξίμου και στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος Ομπάμα με τον Υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιού και από την ελληνική πλευρά ο Αλέξης Τσίπρας, οι υπουργοί Ν. Κοτζιάς, Ευκλ. Τσακαλώτος, και ο διπλωματικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Βαγγέλης Καλπαδάκης.
Στην ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς συνέτεινε και ότι στο Κυπριακό, το οποίο συζητήθηκε επίσης σε αυτό το σχήμα, δεν ασκήθηκε καμία πίεση για λύση από την αμερικανική πλευρά.
Η δεύτερη συνάντηση ήταν διευρυμένη και εστίασε κυρίως σε θέματα αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα και πρωτοβουλιών για επιχειρηματικές συνεργασίες.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ομπάμα είχε συνομιλία με τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου, αλλά και έναν θερμό διάλογο με τον Γιάννη Μουζάλα για το προσφυγικό.