Μια περισσότερο αναπτυξιακή δημοσιονομική πολιτική στην ευρωζώνη για το 2017, προκειμένου να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα, προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Σε συνέχεια της δημοσιονομικής προσαρμογής που εφάρμοσαν τα κράτη μέλη κατά τη διάρκεια της κρίσης και η οποία επέφερε σημαντικά οφέλη καθώς συνολικά το έλλειμμα στην ευρωζώνη μειώθηκε από 6% το 2010 σε 1,5% το 2017, είναι η πρώτη φορά που προτείνουμε μια θετική συνεισφορά του συνολικού προϋπολογισμού» υπογράμμισε ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, προσθέτοντας πως αποτελεί μια «σημαντική στιγμή στην εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης» καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λειτουργεί ως «υπουργός Οικονομικών της ευρωζώνης».
Επικαλούμενη την ανάγκη να διατηρηθεί σε τροχιά «ανάκαμψης» η ευρωζώνη σε μια περίοδο «αβεβαιότητας», η Επιτροπή στη σχετική ανακοίνωση υπογραμμίζει πως μια «περιοριστική» δημοσιονομική πολιτική στην ευρωζώνη το 2017 και 2018, κρίνεται «ακατάλληλη». Ως εκ τούτου, προτείνεται, μια «δημοσιονομική επέκταση» ύψους 0,5% του συνολικού ΑΕΠ για τη ζώνη του ευρώ, το 2017, η οποία θα προέλθει σύμφωνα με την Επιτροπή από την αύξηση των δαπανών στις χώρες που έχουν το δημοσιονομικό περιθώριο αλλά και από τη συνέχιση της εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις χώρες με προβλήματα. «Κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να παίξει το ρόλο του: εκείνα που μπορούν θα πρέπει να επενδύσουν περισσότερο, ενώ εκείνα που έχουν λιγότερα δημοσιονομικά περιθώρια θα πρέπει να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις και τη φιλική προς την ανάπτυξη δημοσιονομική εξυγίανση» υπογραμμίζει σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
«Περιμένουμε μια ζωντανή αλλά εποικοδομητική και ενδιαφέρουσα συζήτηση επί όλων αυτών στο Eurogroup και το Ecofin της 5ης και 6ης Δεκεμβρίου» κατέληξε ο Π. Μοσκοβισί.