Στόχος η ανακούφιση της εξοφλητικής διαδικασίας εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους
Το σενάριο ανταλλαγής ομολόγων έκδοσης EFSF, που οι τράπεζες έλαβαν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), με ομόλογα σταθερού επιτοκίου, εξετάζει ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης (ESM), προκειμένου να μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους και επομένως να εξασφαλιστεί βραχυπρόθεσμα η «ανακούφιση» του ελληνικού Δημοσίου.
Το ελληνικό Δημόσιο είχε δανειστεί από τον Προσωρινό Μηχανισμό Στήριξης EFSF προκειμένου να καλύψει ένα κομμάτι της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών αλλά και την χρηματοδότηση 13 πιστωτικών ιδρυμάτων. Τώρα όλα δείχνουν ότι θα καταφέρει να εξασφαλίσει χαμηλότερα επιτόκια εξυπηρέτησης του χρέους.
Στην παρούσα φάση οι τράπεζες μπορούν να προχωρήσουν σε ανταλλαγή ομολόγων έκδοσης EFSF με άλλα σταθερού επιτοκίου, ακριβώς επειδή η τρέχουσα αξία των πρώτων είναι μεγαλύτερη από την αξία κτήσης τους. Ωστόσο, παρά την δυνατότητα αυτή να εγγράψουν κέρδη, η ανταλλαγή των ομολόγων μπορεί μελλοντικά να αποδειχθεί ότι ήταν μια λανθασμένη απόφαση, επειδή είναι πιθανό μελλοντικά οι τράπεζες να απολέσουν κέρδη.
Πέραν αυτών, εκτιμάται ότι πολύ μεγαλύτερο όφελος για την ελληνική Οικονομία αλλά και τις ίδιες τις τράπεζες θα φέρουν η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και η προσέλκυση νέων επενδύσεων. Υπό την έννοια αυτή, οι τράπεζες δεν δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για το σενάριο ανταλλαγής ομολόγων. Από τον περασμένο Απρίλιο, που η ΕΚΤ είχε αποφασίσει να επιτρέψει την πώληση έως του 50% του χαρτοφυλακίου τέτοιων ομολόγων μιας τραπέζης, μέχρι σήμερα, υπολογίζεται ότι οι τράπεζες έχουν πωλήσει ομόλογα EFSF ύψους περί τα 7 δισ. ευρώ.
Ομόλογα EFSF που κατέχουν οι συστημικές τράπεζες
Το ύψος των ομολόγων EFSF που έχουν ακόμη στην κατοχή τους οι 4 συτσημικές εκτιμάται ότι ανέρχεται σε περίπου 31 με 32 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι από την απόφαση της ΕΚΤ εξαιρούνται τα ομόλογα έκδοσης ESM ύψους περίπου 5,4 δισ. ευρώ, που δόθηκαν για την κάλυψη των αναγκών της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησης (σ.σ. σε Εθνική και Πειραιώς).
Ως την 30ή Σεπτεμβρίου η Πειραιώς πούλησε ομόλογα έκδοσης EFSF ονομαστικής αξίας 2,4 δισ. ευρώ, ενώ τίτλους ονομαστικής αξίας 2,43 δισ. ευρώ πούλησε ως το τέλος Οκτωβρίου η Eurobank.
Οι δύο τράπεζες έχουν και τη μεγαλύτερη έκθεση. Το ύψος των ομολόγων EFSF που κατείχε η Eurobankστο τέλος Οκτωβρίου ανερχόταν σε 7,6 δισ. ενώ η Πειραιώς στο τέλος Σεπτεμβρίου κατείχε ομόλογα ονομαστικής αξίας 11,8 δισ. ευρώ.
Ακολουθεί η Εθνική, που εκτιμάται ότι κατέχει ομόλογα έκδοσης EFSF ύψους 8 δισ., ενώ η Alpha είχε στις 30/6 ομόλογα 3,7 δισ. ευρώ, που σήμερα εκτιμάται ότι θα είναι ακόμη χαμηλότερα.