Συνεχίζεται το «γαϊτανάκι» των διαπραγματεύσεων – Στον «τοίχο» ομαδικές απολύσεις και συλλογικές συμβάσεις
Άκαρπη -τουλάχιστον ως προς τα περισσότερα ζητήματα- κατέστη η χθεσινή πολύωρη διαπραγμάτευση, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Ευκλέιδη Τσακαλώτου, της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου με τους εκπροσώπους των δανειστών, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα θέματα που άπτονται των εργασιακών σχέσεων [βλ. σχετικά: Ομαδικές απολύσεις και κατώτατος μισθός δυναμιτίζουν την σύγκλιση].
Το «θρίλερ» των διαπραγματεύσεων θα συνεχιστεί και σήμερα, ενώ η ελληνική πλευρά έχει πλέον ανά χείρας το κείμενο σύγκλισης που συνέταξαν οι Θεσμοί [βλ. σχετικά: Στα χέρια της κυβέρνησης το σχέδιο συμφωνίας των Θεσμών] και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) επιμένει στο καυτό ζήτημα της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων.
Απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων και «κόκκινες γραμμές»
Τέσσερα ζητήματα μονοπώλησαν εχθές τις διαβουλεύσεις: Η απελευθέρωση του ορίου των ομαδικών απολύσεων και η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, τα οποία ζητούν μετ΄ επιτάσεως οι δανειστές, και η επαναφορά των συλλογικών και κλαδικών εργασιακών συμβάσεων -ζητήματα για τα οποία η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται ανυποχώρητη.
Επιπλέον, οι δανειστές επιθυμούν την κατάργηση της διαδικασίας έγκρισης των ομαδικών απολύσεων από το Υπουργείο Εργασίας. Ωστόσο, η υπουργός Εργασίας αντέταξε την θεσμοθέτηση ενός «προεγκριτικού ελέγχου από μια ανεξάρτητη αρχή με αρμοδιότητα έγκρισης ή απόρριψης των εν λόγω απολύσεων, ενώ ταυτόχρονα υπέβαλε αίτημα το όλο ζήτημα να συζητηθεί μετά την έκδοση απόφασης από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την υπόθεση της Lafarge ΑΓΕΤ – Ηρακλής.
Άρση προστασίας συνδικαλιστικών στελεχών
Οι εκπρόσωποι των Θεσμών επαναφέρουν το θέμα της άρσης της προστασίας των συνδικαλιστών, με το σκεπτικό ότι ο νόμος του 1982 λειτουργεί υπερπροστατευτικά για τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Η ελληνική πλευρά επιμένει στην άποψη ότι θα πρέπει να ισχύσουν όσα ορίζονται στον ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη, καθώς σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες προβλέπονται ειδικές διαδικασίες προστασίας των συνδικαλιστών. Για παράδειγμα, στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης (Γερμανία, Ολλανδία, Γαλλία, Ισπανία κ.ά), η καταγγελία σύμβασης εργασίας συνδικαλιστικού στελέχους δεν είναι ελεύθερη, αλλά πρέπει να προηγείται ειδική άδεια δικαστηρίου ή διοικητικού οργάνου.
Κλαδικές και επιχειρηματικές συμβάσεις εργασίας
Στο ζήτημα των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, οι Θεσμοί πλέον προτείνουν την επέκτασή τους υπό όρους -και πάντως μετά το β’ εξάμηνο τυ 2017-, ενώ συνδέουν το ζήτημα με τις εκάστοτε δυνατότητες των κλάδων Οικονομίας. Ουσιαστικά, το πλαίσιο που προτείνουν είναι τόσο ασφυκτικό, ώστε παραμένουν αμετακίνητοι στην αρχική θέση τους υπέρ των επιχειρησιακών συμβάσεων.
Επιπλέον, οι δανειστές δεν υποχωρούν και στο θέμα των ελευθέρων συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Περί προνοιακών επιδομάτων
Το κουαρτέτο των Θεσμών συναντήθηκε, αργά χθες το βράδυ, με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Θεανώ Φωτίου και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, για το θέμα της αναδιάρθρωσης των προνοιακών επιδομάτων, με στόχο την εξοικονόμηση περίπου 570 -760 εκατ. ευρώ για την καθολική εφαρμογή, εντός του 2017, του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης.