«Ανησυχούμε ιδιαίτερα γιατί η κυβέρνηση αυτή έχει μια μοναδική ικανότητα να δημιουργεί αδιέξοδα. Με αυτό τον τρόπο πάει στην διαπραγμάτευση με την πλάτη στον τοίχο και τελικά για να “διασωθεί” τα δίνει όλα», είπε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, καταλογίζοντας στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση ότι «έχουν γίνει οι πιο πρόθυμοι, στους πιο συντηρητικούς κύκλους της Ευρώπης και τις απαιτήσεις τους».
Μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα την ανάπτυξη και τα εργασιακά δικαιώματα, η κ. Γεννηματά κατέθεσε πέντε προτάσεις για τα εργασιακά:
Ο καθορισμός του κατώτερου μισθού (και ημερομισθίου) «επιστρέφει» στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Αρμόδιοι για αυτόν θα είναι μόνον οι κοινωνικοί εταίροι μέσα από τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.Η Δημοκρατική Συμπαράταξη στηρίζει τον θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων (Εθνική, Κλαδική, Επιχειρησιακές).Μη αποδοχή των ελεύθερων ομαδικών απολύσεων και της επαναφοράς εργοδοτικής ανταπεργίας (lock out). Τα αιτήματα των επιχειρήσεων για ομαδικές απολύσεις, να εξετάζονται από το αναβαθμισμένο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασιών – ΑΣΕ – (με την συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων).Οι αναγκαίες προσαρμογές και ευελιξίες στην αγορά εργασίας να συνδέονται με το αίσθημα ασφάλειας του εργαζόμενου. Επιβάλλεται η αναβάθμιση και ενίσχυση του Συστήματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), ώστε να τηρούνται οι όροι και οι συμβάσεις και να αντιμετωπιστεί η «μαύρη» εργασία. Τα θέματα που αφορούν την σχέση των συνδικάτων με τις επιχειρήσεις, να λυθούν μέσα από τον Κοινωνικό Διάλογο και την Συλλογική Διαπραγμάτευση.
Η κ. Γεννηματά υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να αναιρέσουμε τα κοινωνικά Δικαιώματα των Εργαζόμενων στο βωμό μίας ατέρμονης λιτότητας» και ότι η ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Οικονομίας, της Ελληνικής επιχείρησης δεν μπορεί να στηριχθεί σε νέα μείωση του κόστους εργασίας.
Παράλληλα, κατέθεσε προτάσεις για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, προσέλκυση επενδύσεων και δημιουργία θέσεων εργασίας, με ταυτόχρονη εγγύηση της αξιοπρέπειας των εργαζομένων:
Μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων από το 29% στο 20% στα επόμενα 3 χρόνια. Επαναφορά των έμμεσων και ειδικών φόρων στην παραγωγή, στο προηγούμενο ύψος τους, προ των πρόσφατων αυξήσεων. Κατά προτεραιότητα στον τουρισμό, στο κρασί, στις ζυθοποιίες, στην εστίαση. Απαλλαγή για 3 χρόνια από συνταξιοδοτικές εισφορές των νέων που ξεκινούν την δική τους επιχείρηση ή επαγγελματική δραστηριότητα (και αποπληρωμή τους στη διάρκεια του εργασιακού βίου).Καθιέρωση της «δεύτερης ευκαιρίας» για τους έντιμους και ικανούς Μικρομεσαίους που «ατύχησαν», ώστε να επιχειρήσουν εκ νέου αξιοποιώντας την εμπειρία τους. Συμψηφισμός των οφειλών του κράτους με τα χρέη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε αυτό. Μείωση των πρόσθετων χρεώσεων στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και θέσπιση ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις (και ιδίως τις μικρομεσαίες).Εθνικό Σχέδιο εξαγωγών με έμφαση στο branding και το clustering και υποστήριξη του μικρομεσαίου εξαγωγέα με αναβάθμιση του Enterprise Greece.
Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά η Ανάπτυξη είναι το κλειδί, αλλά χρειάζονται και πρόσθετες παρεμβάσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Προς αυτήν την κατεύθυνση, πρότεινε:
Κάθε κυβερνητική δράση που αφορά θέματα οικονομίας και ανάπτυξης να περιέχει ρήτρα απασχόλησης. Σαφή φορολογικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Η μισθολογική δαπάνη για κάθε νέα πρόσθετη θέση εργασίας, να υπολογίζεται ως έξοδο που εκπίπτει από την φορολογία για την επιχείρηση, με συντελεστή αυξημένο κατά 30%. Αυτό συνεπάγεται, μέσω της μείωσης του φόρου, επιδότηση του μισθολογικού κόστους κάθε νέας θέσης σε ποσοστό από 8 έως 10 %.Οι δαπάνες για εκπαίδευση και κατάρτιση να εξαιρεθούν από τα μέτρα λιτότητας και τους δημοσιονομικούς περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.Κανένας νέος να μην είναι αποκλεισμένος από μια ευκαιρία απασχόλησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης
Σύμφωνα με την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η χώρα χρειάζεται μια κοινωνική συμφωνία, βασισμένη σε μια νέα σχέση κράτους – κοινωνίας – αγοράς. «Σχέση συνεργατική και όχι σχέση αντιπαλότητας», όπως εξήγησε. «Εμείς δεν πιστεύουμε ότι η λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας είναι η συνέχιση της λιτότητας. Δεν είναι λύση η ζούγκλα στην αγορά εργασίας. Η λύση βρίσκεται στη δυνατότητα που έχουν οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου να συνεργαστούν. Με βάση ένα πλαίσιο αποδεκτό από τους κοινωνικούς εταίρους», πρόσθεσε.
«Πραγματικές ρυθμίσεις για το χρέος, με σχέδιο και όχι άλλα επικοινωνιακά κόλπα»
Αναφερόμενη στο ζήτημα του χρέους, η κ. Γεννηματά είπε ότι «ασφαλώς έχει ιδιαίτερη σημασία, όπως και οι ουσιαστικές αλλαγές που πρέπει να υπάρξουν στην συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ». «Ρυθμίσεις όμως πραγματικές, με σχέδιο και όχι άλλα επικοινωνιακά κόλπα. Δυστυχώς η Κυβέρνηση δεν δείχνει να βάζει μυαλό. Επιχειρεί με ψέματα, για άλλη μια φορά, να δημιουργήσει εντυπώσεις χωρίς περιεχόμενο. Αφού εγκατέλειψε τις δεσμεύσεις προς την χώρα από το Eurogroup του 2012, συμφώνησε το Μάη του 16 ότι η ουσιαστική συζήτηση για το χρέος θα γίνει μετά το 2018 και την λήξη του προγράμματος. Όπως ακριβώς το επιθυμεί ο κ. Σόιμπλε», συνέχισε η κ. Γεννηματά και συμπλήρωσε:
«Τώρα εμφανίζει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα (επιτόκια – κατώτατο όριο – τοκοχρεολύσια) τα οποία μάλιστα έπρεπε να δοθούν μετά την Α’ Αξιολόγηση, ως νέα συζήτηση για το χρέος και τη συζήτηση του Μαΐου ως οδικό χάρτη για τα επόμενα βήματα. Όπως και την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ που έπρεπε να είχε γίνει από την αρχή του 2015. Και αυτά με αντάλλαγμα νέα πρόσθετα μέτρα, νέο μνημόνιο με το ΔΝΤ. Δυστυχώς πρόκειται για μια ακόμη επιχείρηση εξαπάτησης του Ελληνικού λαού».
«Η στάση του Ερντογαν απειλεί την ειρήνη της ευρύτερης περιοχής»
Μιλώντας για τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν, εκτίμησε ότι περιέχουν απροκάλυπτες απειλές κατά της Εθνικής μας ασφάλειας.
«Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας εξαγγέλλει και εντυπωσιακά εξοπλιστικά προγράμματα που προσδίδουν στις δηλώσεις του χαρακτήρα ανοικτής απειλής. Η στάση αυτή που απειλεί και την ειρήνη και την σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής, πρέπει να αντιμετωπιστεί εγκαίρως με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Με σχεδιασμό και ουσιαστικές ενέργειες», πρόσθεσε.