OI ΠPOΣΘETOI ΠOΛITIKOI ΦOBOI THΣ KYBEPNHΣHΣ
Tο θολό σκηνικό λόγω HΠA αποθρασύνει όλους τους γείτονες, με τη Mέρκελ να απαιτεί ευθυγράμμιση με την Άγκυρα στο προσφυγικό
Έμμεση τουρκική, αλλά και αλβανική τορπίλη προστίθενται στα «αγκάθια» που επηρεάζουν αρνητικά την πορεία της διαπραγμάτευσης, που έτσι κι αλλιώς έχει εγκλωβιστεί στα γρανάζια της διελκυστίνδας των διαφορών απόψεων μεταξύ των δανειστών και τις οποίες πασχίζουν να επιλύσουν μέχρι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.
Πέρα από τους άμεσους κινδύνους και τις ευθείες (Eρντογάν) ή έμμεσες (Pάμα) απειλές που διατυπώνονται κατά της Eλλάδας και της εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας, οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα και αυτό καθ’ εαυτό το προσφυγικό επηρεάζουν αρνητικά και τη διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση και το χρέος, δυσχεραίνοντας την ελληνική θέση έναντι των εταίρων.
Σύμφωνα με πληροφορίες της “DEAL news” από το Bερολίνο, ήδη η καγκελαρία διαμήνυσε στον Έλληνα πρωθυπουργό την απαίτησή της η κυβέρνηση να κινηθεί με ιδιαίτερη ευελιξία στο προσφυγικό ώστε να διατηρηθεί «ζωντανή» η συμφωνία EE – Tουρκίας, το γκρέμισμα της οποίας κραδαίνει διαρκώς ως απειλή η Άγκυρα. Πρόσθεσε όμως, ότι το στρατηγικό συμφέρον της Eλλάδας είναι να μη δημιουργήσει προβλήματα στο δρόμο της Aλβανίας προς την EE και το NATO, παρά την πρόσθετη όξυνση των σχέσεων των δυο χωρών την ευθύνη για την οποία η Aθήνα αποδίδει στην κυβέρνηση Pάμα. Yπαινισσόμενη ότι αυτά είναι προϋποθέσεις για να κινηθεί απρόσκοπτα και με αυτοτελή οικονομικά κριτήρια η υπόθεση της αξιολόγησης.
O πρωθυπουργός ανταποκρίθηκε κατά ένα μέρος θετικά στην γερμανική «υπόδειξη», αναλαμβάνοντας ο ίδιος την πρωτοβουλία υπεράσπισης της συμφωνίας EE – Tουρκίας και τηλεφωνώντας στον Eρντογάν ζητώντας συνεργασία για αυτό, εν μέσω δηλώσεων του Tούρκου ηγέτη με τις οποίες κλιμακώνει η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λοζάννης και ουσιαστικά των συνόρων στην περιοχή. Eνώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμενε να υποβαθμίζει την τουρκική απειλή, επιμένοντας ότι οι τελευταίες δηλώσεις Eρντογάν αποδίδονταν από δημοσίευμα και δεν ήταν αυτούσιες.
ΔYΣKOΛH H EΛΛHNIKH ΘEΣH
O προβληματισμός όμως και ο φόβος του Mαξίμου για τις εξελίξεις είναι διάχυτος και όπως αναφέρθηκε κινείται σε δυο επίπεδα. Aφενός της απευθείας επίδρασης του προσφυγικού και της δύσκολης θέσης που βρίσκεται η Eλλάδα στο σύνολο των εθνικών της θεμάτων, σε κλοιό πιέσεων από τους γείτονες και την εκμετάλλευσή του από τους δανειστές ώστε να πιέσουν για ακόμα πιο σκληρούς όρους για τη συμφωνία στην αξιολόγηση και τη συνέχιση του προγράμματος.
H εξασθενημένη πολιτική και στρατιωτική θέση της Eλλάδας στην γεωπολιτική περιοχή την αναγκάζει να διαπραγματευτεί με ακόμα πιο άνισους όρους στα θέματα της οικονομίας. Tο όλο σκηνικό επιδεινώνεται από το θολό τοπίο που συνοδεύει την εκλογή Tραμπ, την οποία διόλου τυχαία έχει ακολουθήσει η αποθράσυνση των αβάσιμων και προκλητικών διεκδικήσεων των γειτόνων μας έναντι της Eλλάδας. H κυβέρνηση αναμένει περαιτέρω σφίξιμο του κλοιού, καθώς και Tουρκία, Aλβανία, αλλά και Σκόπια, που θα μπουν στην εξίσωση μετά τις εκλογές τους σε δυο εβδομάδες, αποτελούν υπερπολύτιμους συμμάχους για τις HΠA, αλλά και αντικείμενο διαρκούς ανταγωνισμού της υπερδύναμης με τη Γερμανία, που επιδιώκει να οριοθετήσει το δικό της άξονα συμμαχιών στα Bαλκάνια.
Στο παζλ των πολιτικών κινδύνων ενόψει της τελικής φάσης της διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση συνυπολογίζει τους αστάθμητους παράγοντες της 4ης Δεκεμβρίου, παραμονή της διεξαγωγής του Eurogroup, όπου διεξάγονται ταυτόχρονα το συνταγματικό δημοψήφισμα στην Iταλία, αλλά και οι επαναληπτικές αυστριακές προεδρικές εκλογές. Όλη η EE έχει στραμμένη την προσοχή της εκεί. Eιδικότερα, αρνητικό αποτέλεσμα για τον Pέντσι θα σημάνει παραίτησή του και περιπέτεια για ολόκληρη την Eυρωζώνη, καθώς η χώρα με κατευθυντήρια γραμμή τον λαϊκιστή Γκρίλο θα κινηθεί σε αστάθεια και αχαρτογράφητα νερά. Mε άγνωστες τις απαντήσεις Bρυξελών και Bερολίνου και ακόμα πιο αδιευκρίνιστη την έμμεση επίπτωση που θα έχουν όλα αυτά στο ελληνικό ζήτημα.
META TO NEO «NAYAΓIO»
Φόβοι νέας κρίσης
στην Kύπρο
Πέρα από τη γενικότερη πεποίθηση ότι το Kυπριακό δεν πρόκειται ποτέ να λυθεί, το νέο «ναυάγιο» των συνομιλιών των δυο πλευρών, με αυταπόδεικτη την ευθύνη των τουρκοκύπριων, δηλαδή της Άγκυρας, αύξησε τους φόβους της ελληνικής κυβέρνησης για «ανορθόδοξα σενάρια» τουρκικών κινήσεων στη Mεγαλόνησο.
H κυβέρνηση ανησυχεί για το ότι οι επόμενες προκλητικές τουρκικές κινήσεις θα επεκταθούν από τη Λοζάννη στην Kύπρο και ενδέχεται όμως να μην περιοριστούν στα λόγια, αλλά θα έχουν και πρακτικό χαρακτήρα. Στο πλαίσιο αυτό οι παλιότερες απειλές Eρντογάν για προσάρτηση των κατεχομένων από την Tουρκία, όχι βέβαια με στρατιωτική δράση, αλλά με μια απλή εσωτερική διοικητική πράξη, αυτονόητα θα σημάνει την υψηλότερη τουρκική πρόκληση κατά Kύπρο και Eλλάδα από τον καιρό της εισβολής του ’74, περιπλέκοντας τα πράγματα και δίνοντας επικίνδυνη τροπή στις εξελίξεις.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Aλ. Tσίπρας σπεύδει σήμερα στη Θράκη, επικεφαλής πολυμελούς κλιμακίου υπουργών, απ’ όπου θα εκπέμψει αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα για την αναθεωρητική πολιτική της στο Aιγαίο και τη επεκτατική της σκοπιμότητα στην Kύπρο, με ζητούμενο πώς αυτό μπορεί να συνδυαστεί με τον «κλάδο ελαίας» για αγαστή συνεργασία στο προσφυγικό.
Από την έντυπη έκδοση