Ο φόβος για νέα μέτρα όχι μόνο για το 2018 αλλά και για τα επόμενα χρόνια, που θα φέρει ο συμβιβασμός για την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα πλανάται πάνω από το Μαξίμου, που σκέφτεται ακόμη και την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές.
Το παράλληλο μνημόνιο με πρόσθετα μέτρα και μετά το 2018 για να παραμείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι ένα ενδεχόμενο που φοβίζει την ελληνική κυβέρνηση με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός να φέρνει ο ίδιος στο προσκήνιο το σενάριο των πρόωρων εκλογών.
Το αισιόδοξο σενάριο της κυβέρνησης για κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης με το ΔΝΤ ως παρατηρητή και στη συνέχεια την επίτευξη συμφωνίας για το χρέος φαίνεται πως δεν πρόκειται να ευοδωθεί, καθώς τα μηνύματα από το Βερολίνο κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι, όπως αναφέρουν πληροφορίες της εφημερίδας «Η Καθημερινή της Κυριακής».
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο σχετικό δημοσίευμα, ο Γερμανός υπουργός Βόλφανγκ Σόιμπλε επιμένει ότι η δεύτερη αξιολόγη θα πρέπει να ολοκληρωθεί παράλληλα με την συμφωνία για τη συμμετοχή ή όχι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
Είναι γνωστές οι θέσεις του ΔΝΤ τόσο για το χρέος, όσο και για τα πλεονάσματα και με δεδομένο ότι η παρέμβαση για τη ρύθμιση του χρέους δεν θα είναι γενναία, θεωρείται σίγουρο ότι το Ταμείο θα απαιτήσει τη λήψη πρόσθετων μέτρων για τα επόμενα χρόνια. Αυτά θα πρέπει να αποτυπωθούν στο μνημόνιο που θα συνυπογράψει με την ελληνική κυβέρνηση, μέχρι τις αρχές του επόμενου χρόνου.
Οπως ήδη έχει εκφραστεί στα προαπαιτούμενα του ΔΝΤ είναι η μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 5.000 ευρώ, η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς για τους σημερινούς συνταξιούχους, καθώς και η κατάργηση πλήθους φοροαπαλλαγών. Το ενδεχόμενο των εκλογών άνοιξε ο ίδιος ο πρωθυπουργός την περασμένη Τετάρτη στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, καταδεικνύοντας την αγωνία και το φόβο του για τις επερχόμενες εξελίξεις.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να κλείσει την αξιολόγηση, αλλά και την άρνησή της να δεχθεί παράλογα μέτρα και απαιτήσεις.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο κ. Τσίπρας διαμήνυσε ότι δεν πρόκειται να δεχτεί νέα μέτρα ειδικά αν αφορούν τα έτη μετά το 2018 και προειδοποίησε για το ενδεχόμενο η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες κάλπες, αν η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση οδηγηθεί σε ναυάγιο.
Πάντως το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες αν η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση καταλήξει σε αδιέξοδο αξιολογείται από κυβερνητικά στελέχη ως μέσο πίεσης στους εταίρους και με δεδομένο ότι δεν επιθυμούν σε αυτή τη συγκυρία αναταράξεις στην Ευρώπη με επίκεντρο την Ελλάδα.