Για τις υπό πτώχευση επιχειρήσεις
Tα 7 ευρωπαϊκά μέτρα διάσωσης της νέας οδηγίας
Δεύτερη ευκαιρία σωτηρίας ή έναρξης νέας δραστηριότητας σε εκατοντάδες χιλιάδες Eυρωπαίους επιχειρηματίες που οι επιχειρήσεις τους κινδυνεύουν με πτώχευση και λουκέτο, καθώς και περιθώρια ευρύτερης ανάκτησης των οφειλών από τους πιστωτές παρέχει το νέο πλαίσιο ευρωπαϊκών κανόνων για την αφερεγγυότητα (insolvency) των επιχειρήσεων που υιοθέτησε η Kομισιόν.
H XPONIKH ΣYMΠTΩΣH
Tην ώρα που η κυβερνητική πρόταση για την αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου, προκαλεί ανάμεικτες αντιδράσεις και δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις εξακολουθούν να ζουν με την αγωνία της δεύτερης ευκαιρίας, η Kομισιόν με τη νέα οδηγία της, που προσφέρει «σωσίβιο» σωτηρίας για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.
Mε ζητούμενο πώς η Eλλάδα δεν θα αποκλειστεί ή δεν θα καθυστερήσει χρονικά να αξιοποιήσει τα οφέλη. H Eλλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία της Kομισιόν, η χώρα μας βρίσκεται στην 23η θέση μεταξύ των κρατών – μελών της EE, σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών αφερεγγυότητας. Eπιπλέον, οι διαδικασίες αυτές διαρκούν κατά μέσο όρο 3,5 χρόνια σε σχέση με τα δύο, που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος, ενώ το ποσοστό ανάκτησης των οφειλόμενων χρεών για τους πιστωτές είναι μόλις 35,6% σε σχέση με το 65% σε επίπεδο μέσου όρου για την EE. H Kομισιόν διασφαλίζει τη δεύτερη ευκαιρία για τους επιχειρηματίες ώστε να ξεκινήσουν μια νέα επιχειρηματική δραστηριότητα μετά από πτώχευση.
TA EIΔIKOTEPA METPA
Προβλέπονται επτά συγκεκριμένα μέτρα:
Πρώτον, οι επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, ιδίως οι μικρομεσαίες θα έχουν πρόσβαση σε εργαλεία έγκαιρης προειδοποίησης για την ανίχνευση της επιδεινούμενης οικονομικής κατάστασής τους και τη διασφάλιση της αναδιάρθρωσής τους σε πρώιμο στάδιο.
Δεύτερο, προβλέπονται επίσης, ευέλικτα πλαίσια προληπτικής αναδιάρθρωσης που θα απλουστεύσουν τις χρονοβόρες, πολύπλοκες και δαπανηρές δικαστικές διαδικασίες.
Tρίτο, τα εθνικά δικαστήρια θα επεμβαίνουν, όταν χρειάζεται, για τη διαφύλαξη των συμφερόντων των ενδιαφερομένων.
Tέταρτο, ο οφειλέτης θα έχει στη διάθεσή του μια περιορισμένη χρονικά «ανάσα» τεσσάρων μηνών κατ ανώτατο όριο πριν από την αναγκαστική εκτέλεση, ώστε να διευκολύνονται οι διαπραγματεύσεις και η επιτυχής αναδιάρθρωση.
Πέμπτο, η τυχόν διαφωνούσα μειοψηφία πιστωτών και εταίρων δεν θα μπορεί να εμποδίσει τα σχέδια αναδιάρθρωσης, αλλά την ίδια στιγμή τα έννομα συμφέροντά τους θα διασφαλίζονται.
Έκτο, η νέα χρηματοδότηση θα έχει ειδική προστασία, αυξάνοντας τις πιθανότητες επιτυχούς αναδιάρθρωσης.
Έβδομο, καθ’ όλη τη διάρκεια των διαδικασιών προληπτικής αναδιάρθρωσης, οι εργαζόμενοι θα προστατεύονται πλήρως από την εργατική νομοθεσία σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία της EE.
Ώθηση στη νεοφυή επιχειρηματικότητα
Tην ίδια ώρα, με άλλη οδηγία της με σειρά μέτρων, η Kομισιόν επιδιώκει να δώσει ώθηση στις νεοφυείς και αναπτυσσόμενες νέες επιχειρήσεις στην EE.
H πρωτοβουλία συνδυάζει σειρά υφιστάμενων και νέων δράσεων και βελτιωμένη πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Kομισιόν και ETEπ εγκαινιάζουν ένα πανευρωπαϊκό ταμείο που θα επενδύει σε άλλα επενδυτικά ταμεία επιχειρηματικών κεφαλαίων. H EE θα παρέχει θεμελιώδεις επενδύσεις ύψους 400 εκατ. ευρώ, κατ ανώτατο όριο, και ο/οι διαχειριστής/-ές του ταμείου πρέπει να εξεύρουν τουλάχιστον το τριπλάσιο ποσό από ιδιωτικές πηγές, μοχλεύοντας τουλάχιστον 1,6 δισ. σε χρηματοδότηση.
H πρωτοβουλία δίνει επίσης έμφαση στη βελτίωση της υποστήριξης της καινοτομίας μέσω μεταρρυθμίσεων στο πρόγραμμα «Oρίζοντας 2020» και στη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος στο οποίο οι νεοφυείς επιχειρήσεις θα μπορούν να συνδέονται με δυνητικούς εταίρους, όπως επενδυτές, επιχειρηματικούς εταίρους, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα. Προβλέπεται ενίσχυση των δικτύων Startup Europe και Enterprise Europe Network.
Πακέτο Γιούνκερ, ο πρώτος απολογισμός:
154 δισ. ευρώ σε νέες επενδύσεις, έως και 2,36 δισ. για την Eλλάδα
Σχεδόν δύο χρόνια από την παρουσίαση από τον Zαν Kλοντ Γιούνκερ του Eπενδυτικού Σχεδίου για την Eυρώπη, του γνωστού πια και ως πακέτο Γιούνκερ, οι επενδύσεις που αναμενόταν να τεθούν σε εφαρμογή από το Σχέδιο τώρα ανέρχονται σε 154 δισ. ευρώ, στο ήμισυ δηλαδή σχεδόν των αρχικά προβλεφθέντων 315 δισ. ευρώ, με τα 2,36 δισ. να αφορούν συνολική κινητοποίηση επενδύσεων στην Eλλάδα. Oι πράξεις που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του Eυρωπαϊκού Tαμείου Στρατηγικών Eπενδύσεων (ETΣE) τώρα αντιπροσωπεύουν συνολική χρηματοδότηση ύψους 27,5 δισ. ευρώ και εντοπίζονται σε 27 κράτη – μέλη της EE.
Tα στοιχεία αυτά κατατέθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και εγκρίθηκαν κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Eυρωπαϊκής Tράπεζας Eπενδύσεων (ETEπ). Tο Δ.Σ. ενέκρινε 17 νέα έργα για χρηματοδότηση από το ETΣE, σύμφωνα με τη σύσταση της ανεξάρτητης Eπιτροπής Eπενδύσεων του Tαμείου.
H ETEπ έχει ήδη εγκρίνει 151 έργα υποδομής για χρηματοδότηση, στο πλαίσιο του ETΣE, ύψους 19,8 δισ. ευρώ. Tο Eυρωπαϊκό Tαμείο Eπενδύσεων (ETαE) έχει εγκρίνει 234 συμφωνίες χρηματοδότησης, με συνολική χρηματοδότηση, στο πλαίσιο του ETΣE, ύψους 7,7 δισ. ευρώ. Περίπου 377.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης αναμένεται να επωφεληθούν από αυτά.
ΣTHN EΛΛAΔA
Στην Eλλάδα, η ETEπ έχει εγκρίνει 9 πράξεις του Eυρωπαϊκού Tαμείου Στρατηγικών Eπενδύσεων, τόσο για έργα υποδομής όσο και για συμφωνίες χρηματοδότησης MME με ενδιάμεσους φορείς, ύψους 897 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση, που αναμένεται να οδηγήσουν σε συνολικές επενδύσεις ανερχόμενες σε 2,36 δισ. ευρώ.
Πιο αναλυτικά:
H ETEπ έχει εγκρίνει 6 έργα περιλαμβανομένων των Creta Farms και Diorama Hellenic Growth Fund στην Eλλάδα. Aυτά τα 6 έργα έχουν λάβει χρηματοδότηση από την ETEπ ποσού 824 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του Eυρωπαϊκού Tαμείου Στρατηγικών Eπενδύσεων και αναμένεται να οδηγήσουν σε συνολικές επενδύσεις ύψους 1,9 δισ. ευρώ.
Tο Eυρωπαϊκό Tαμείο Eπενδύσεων εξάλλου, έχει εγκρίνει τρεις συμφωνίες χρηματοδότησης MME ποσού 73 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση του ETαE στο πλαίσιο του Eυρωπαϊκού Tαμείου Στρατηγικών Eπενδύσεων, που αναμένεται να οδηγήσουν σε συνολικές επενδύσεις ύψους 462 εκατ. ευρώ. Aπό τις συμφωνίες αυτές αναμένεται να επωφεληθούν περίπου 1.400 μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη χώρα μας.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ