Κόκκινο συναγερμό χτυπούν τα δάνεια στην Κίνα, τα οποία εμφανίζουν απότομη αύξηση και φτάνουν πλέον στο 40% του ΑΕΠ. Οι αναλυτές φοβούνται ότι εάν δοθεί τέλος στην αλματώδη πιστωτική επέκταση της χώρας, αυτό που θα μπορούσε να πυροδοτήσει ακόμα και μια παγκόσμια οικονομική κρίση.
Τα επίπεδα των χρεών των κινεζικών νοικοκυριών αυξάνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς, καθώς οι τιμές των ακινήτων έχουν εκτοξευτεί. Η κατάσταση αυτή αφήνει την αγορά ακινήτων ευάλωτη σε μια ξαφνική αντιστροφή της τάσης, που θα μπορούσε να φέρει το χάος στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.
Τα χρέη των νοικοκυριών αυξήθηκαν από το 28% στο 40% του ΑΕΠ μέσα σε πέντε χρόνια. «Η άποψη ότι στους Κινέζους δεν αρέσει να δανείζονται είναι εμφανώς ξεπερασμένη», εξηγεί ο Chen Long της Gavekal Dragonomics. Έτσι, το μερίδιο των δανείων προς νοικοκυριά άγγιξε κατά το τρίτο τρίμηνο του 2016 το 67,5% του συνόλου των δανείων. Ήταν δηλαδή υπερδιπλάσιο σε σχέση με πριν από ένα χρόνο.
Έτσι, μια απότομη πτώση στις τιμές των κατοικιών σημαίνει ότι πολλά νέα δάνεια θα καταστούν μη εξυπηρετούμενα, πυροδοτώντας ένα φαινόμενο ντόμινο στα επιτόκια, τις ισοτιμίες και τις τιμές των εμπορευμάτων, που θα μπορούσε να εξελιχθεί ακόμα και σε μια παγκόσμια κρίση, λένε οι αναλυτές.
Παρότι τα χρέη των κινεζικών νοικοκυριών είναι ακόμα χαμηλά ως ποσοστό του ΑΕΠ σε σχέση με τις χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου (σχεδόν 80% στις ΗΠΑ και άνω του 60% στην Ιαπωνία), εντούτοις είναι πολύ υψηλότερα σε σχέση με τις άλλες αναδυόμενες αγορές και εάν συνεχίσουν με αυτούς τους ρυθμούς, θα φτάσουν στο 70% σε λίγα χρόνια.
Από την Έντυπη Έκδοση