Το ζήτημα της στελέχωσης και δραστηριοποίησης του υπερ-Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων επανέρχεται στην επιφάνεια, μετά τις πιέσεις που άσκησαν χθες οι δανειστές, κατά την σύγκληση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, διά της υπενθύμισης ότι «τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας πρέπει να έχουν προσληφθεί έως τέλος Ιανουαρίου 2017».
Η πλήρης στελέχωση του Ταμείου, που αρμοδιότητα θα έχει την παρακολούθηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και την κατανομή των εσόδων από αυτές, αποτελεί μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την χώρα μας. Επί του παρόντος διενεργείται η επιλογή μελών του ΔΣ της νέας εταιρείας αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας, ενώ μέχρι τον Φεβρουάριο θα πρέπει να επιλεχθούν τα ΔΣ των άλλων θυγατρικών (ΤΑΙΠΕΔ, ΕΔΗΣ, ΕΤΑΔ). Ο εσωτερικός κανονισμός του Ταμείου αποτελεί μέλημα της ελληνικής κυβέρνησης και των Θσμών, όπως άλλωστε και ο καθορισμός των περιουσιακών στοιχείων που θα μεταφερθούν σε αυτό.
Σύμβουλος για τον εντοπισμό των μελών του ΔΣ (5 έως 7 μέλη, τα οποία εκλέγονται για 4 χρόνια) αλλά και του διευθύνοντος συμβούλου, ορίστηκε, από το Εποπτικό Συμβούλιο του υπερ-Ταμείου, η εταιρεία Stanton Chase International. Η προθεσμία εξεύρεσης των μελών εκπνέει σε 60 ημέρες, ωστόσο επικρατεί αισιοδοξία ότι μέχρι τέλους του ερχόμενου Ιανουαρίου η στελέχωση θα έχει ολοκληρωθεί και κατόπιν η λειτουργία του Ταμείου θα είναι δεδομένη. Ήδη η εταιρεία – σύμβουλος έχει δημοσιεύσει την σχετική αγγελία για την υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στην στελέχωση.
Στελέχωση και αποστολή
Έως τώρα έχει στελεχωθεί το Εποπτικό Συμβούλιο, με επικεφαλής τον άλλοτε Νο2 του επιτελείου της Κριστίν Λαγκάρντ στο γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών Ζακ Λε Παπ. Τον πλαισιώνουν ο Ισπανός Ντέιβιντ Βεγκάρα, η Όλγα Χαρίτου, στέλεχος του τραπεζικού κλάδου και σύζυγος του βουλευτή Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορου Παπαδόπουλου, ο Γιώργος Σταμπουλής, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ,και ο Γιώργος Ταβλάς, στέλεχος της Τραπέζης της Ελλάδος.
Σύμφωνα με τον νόμο Ν.4389/2016, η Γενική Συνέλευση του υπερ-Ταμείου εγκρίνει το στρατηγικό σχέδιο της εταιρείας και των άμεσων θυγατρικών της που περιλαμβάνει τους όποιους στόχους αξιοποίησης ή ιδιωτικοποίησης της εταιρείας. Οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση προτείνεται από τα διοικητικά όργανα της εταιρείας πρέπει να εγκριθεί από τον υπουργό. Αυτό αφορά και τις ΔΕΚΟ που εντάσσονται στο Ταμείο (ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΟΑΚΑ).
Ο ρόλος του Εποπτικού Συμβουλίου
Υπεύθυνο για την εποπτεία του υπερ-Ταμείου θα είναι το Εποπτικό Συμβούλιο που θα αποτελείται από 5 μέλη.
Στο Εποπτικό Συμβούλιο, τα 3/5 των μελών επιλέγει η ελληνική πλευρά κατόπιν σύμφωνης γνώμης των θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας), ενώ τα δύο μέλη, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου, επιλέγονται από τους θεσμούς, χωρίς ο πρόεδρος να έχει διπλή ψήφο.