Οι κυβερνήσεις της ΕΕ ετοιμάζονται να παραδώσουν στη Μέι ένα σαφές τελεσίγραφο: σφραγίστε μια συμφωνία για τους εμπορικούς θεσμούς της Βρετανίας για τη μετα-Brexit εποχή, αλλιώς χάνετε τη μεταβατική φάση που θέλουν τράπεζες κι επιχειρήσεις.
Οι δυο πλευρές ετοιμάζονται να υποδεχθούν τη νέα χρονιά και τα κράτη της ΕΕ τείνουν να συγκλίνουν στο να επιτρέψουν σε κομβικές βρετανικές βιομηχανίες, όπως τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και τις αυτοκινητοβιομηχανίες να έχουν μια περίοδο «χάριτος» μετά το Brexit, ώστε να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους που έχουν γνώση του ζητήματος.
Το τίμημα για μια τέτοιου είδους προστασία είναι ότι η Μέι και οι άλλοι Ευρωπαίοι θα πρέπει πρώτα να συμφωνήσουν το πώς ακριβώς θα είναι οι εμπορικές σχέσεις Βρετανίας – ΕΕ πέραν του Brexit, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που θέλησαν να τηρήσουν την ανωνυμία τους.
Η διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου θα πρέπει να οριστεί εκ των προτέρων, όπως και οι λεπτομέρειες της εμπορικής σχέσης μεταξύ ΕΕ-ΗΒ.
Ανώτατοι αξιωματούχοι από τα υπόλοιπα 27 κράτη – μέλη της ΕΕ θα συναντηθούν στις 12 Δεκεμβρίου για να συζητήσουν για τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν. Επιδιώκουν να φτάσουν σε μια κοινή θέση πριν τη σύσκεψη Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 15 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.
Όπως πάντως είχε επισημάνει και ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, μια περίοδος μετάβασης είναι «απόλυτα επιθυμητή».
Η ανησυχία για τη Μέι έχει να κάνει με το αν θα αποτύχει να διασφαλίσει εγκαίρως μια μεταβατική φάση, γιατί τότε οι τράπεζες θα αρχίσουν να μεταφέρουν θέσεις εργασίας, αλλά και δραστηριότητες στην Ευρώπη, ενώ οι εταιρείες θα περικόψουν προσλήψεις και επενδύσεις. Παράλληλα, η συμφωνία για πιο μακροχρόνιους δεσμούς θα μπορούσε να ανταγωνιστεί επιτυχώς αυτό που ευαγγελίζονταν οι εκστρατείες υπέρ του Brexit: ένα γρήγορο και ξεκάθαρο «διάλειμμα» από την ΕΕ