Στην Ολομέλεια της Βουλής συνεχίζεται την Πέμπτη η συζήτηση του προϋπολογισμού του 2017, με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τις εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο.
Η συνεδρίαση την Πέμπτη αρχίζει στις 10:00, με τοποθετήσεις βουλευτών όλων των κομμάτων και υπουργών.
Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί το Σάββατο, με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, και τα μεσάνυχτα θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία, που έχει τον πολιτικό χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
Ο προϋπολογισμός του 2017 είναι ο δεύτερος προϋπολογισμός που καταρτίζεται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Oι κύριοι στόχοι της Δημοσιονομικής Πολιτικής του έτους 2017, όπως αποτυπώνονται στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού είναι:
Η διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας, ώστε να ολοκληρωθεί η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας και να καταστεί δυνατή η έξοδός της από το Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής το ταχύτερο δυνατό καιΟ δίκαιος επιμερισμός του κόστους προσαρμογής και η κοινωνικά δίκαιη κατανομή του οφέλους της ήδη δρομολογημένης ανάκαμψης.
To υπουργείο Οικονομικών έχει δηλώσει ότι «για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η κυβέρνηση θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της, γεγονός που οφείλεται κυρίως στη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση, στη σταδιακή αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας και στη βελτίωση στον τομέα των φορολογικών εσόδων».
Ο προϋπολογισμός του 2017 ενσωματώνει μια σειρά από κρίσιμες παρεμβάσεις για τη θωράκιση της κοινωνικής προστασίας:
Την πλήρη επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (KEA) με πιστώσεις που ανέρχονται σε 760 εκατ. ευρώ. Το ΚΕΑ προβλέπεται ότι θα καλύψει πάνω από 250 χιλιάδες νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας.Την ενίσχυση των τομέων της Υγείας και Περίθαλψης, της Παιδείας και της Κοινωνικής Προστασίας με την επιπλέον πρόβλεψη 300 εκατ. ευρώ, που θα διατίθενται για την κάλυψη αναγκών που υπερβαίνουν τις υπάρχουσες εγγεγραμμένες πιστώσεις. Την συνεισφορά 100 εκατ. ευρώ για τις ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με προκαθορισμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Την αύξηση του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 250 εκατ. ευρώ, ώστε να αντισταθμιστεί πλήρως η προβλεπόμενη μείωση του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους».
Προβλέπεται επίσης η μείωση κατά 112 εκατ. ευρώ των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα αλλά και παρεμβάσεις στις πρωτογενείς δαπάνες. Συνολικά, ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει σωρευτικές εξοικονομήσεις δαπανών από παρεμβάσεις και πολιτικές που έχουν ήδη υλοποιηθεί, σε συντάξεις, επιδόματα, δαπάνες υπουργείων, ύψους 960,4 εκατ. ευρώ.