Στην ανάγκη να βρεθεί κοινός τόπος με τους ναυτικούς αναφέρθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή. Ταυτόχρονα κάλεσε και τους Έλληνες εφοπλιστές να συμβάλλουν και να αναγνωρίσουν την αξιοσύνη των Ελλήνων ναυτικών.
«Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι μια μεγάλη δύναμη και αυτό οφείλεται στη ναυτοσύνη και στον εφοπλισμό και πρέπει στη διαμάχη για τα εργασιακά ζητήματα με επιμονή και υπομονή να βρούμε κοινό τόπο. Πρέπει οι Έλληνες ναυτικοί να πλημμυρίσουν τα ελληνόκτητα πλοία και οι εφοπλιστές να αντιληφθούν και να αναγνωρίσουν την αξιοσύνη των Ελλήνων ναυτικών. Με μια τέτοια προσπάθεια θα μπορέσουμε η Ελλάδα να διατηρήσει την ποιοτική της σημαία, και να εξασφαλίσει προτεραιότητα στην παγκόσμια εμπορική ναυτιλία», είπε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος χαρακτήρισε στρατηγικό στόχο τη στήριξη της ποντοπόρου ναυτιλίας και γι΄ αυτό, όπως τόνισε, η κυβέρνηση θα στηρίξει την εμπορική ναυτιλία αλλά περιμένει και από τον εφοπλισμό ανταπόκριση σε μια σειρά επενδύσεων.
«Θα μπορούσαμε να έχουμε συνεργασία. Και για τα ελληνόκτητα πλοία που φτιάχνονται στην Κίνα, στην Κορέα και στην Ιαπωνία, να αξιοποιούνται αξιόπιστα εξαρτήματα που φτιάχνονται στην Ελλάδα ώστε να δημιουργηθεί οικονομικός κύκλος και θέσεις εργασίας» είπε ο υπουργός.
Ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε ότι θα έρθει σχέδιο νόμου στη Βουλή που η εκπόνησή του είχε ξεκινήσει από τον προκάτοχό του και θα ρυθμίζει μια σειρά από ζητήματα, όπως και αυτό των πανελληνίων εξετάσεων για την εισαγωγή στις σχολές του Λιμενικού Σώματος.
Είπε ακόμη ότι θα υπάρξει μέριμνα για τις συμβάσεις με την ακτοπλοΐα προκειμένου να καλύπτονται οι άγονες γραμμές ότι θα αξιοποιηθεί κάθε ευρώ του ΕΣΠΑ για προγράμματα του τομέα αρμοδιότητας του υπουργείου και τα προγράμματα για το προσφυγικό και την αλιεία. Ταυτόχρονα θα οργανωθούν οι ακαδημίες εκπαίδευσης, ενώ θα εξοπλιστεί το Λιμενικό με σύγχρονα σκάφη, καθώς σήμερα παίζει καθοριστικό ρόλο και στην ασφάλεια της χώρας. Επίσης θα επισκευαστούν όσα σκάφη ανήκουν στο υπουργείο για να καταστούν και πάλι αξιόμαχα.
Στρατηγικός στόχος είναι και η ενίσχυση του τομέα της κρουαζιέρας, των τουριστικών πλοίων και γιοτ.