Μερικές φορές, οι απειλές μιας μόνο κυβέρνησης να κάνουμε ό, τι είναι καλύτερο για τους πολίτες της, προκαλεί αναταραχή στις αγορές.
Αυτό φάνηκε να συμβαίνει στην Ευρώπη την περασμένη εβδομάδα, όταν το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση απειλεί να σταματήσει να χρησιμοποιεί το ευρώ.
Ως συνέπεια, το ευρώ υπέστη τη χειρότερη διήμερη βουτιά του από τον Δεκέμβριο του 2008, αναφέρει σε άρθρο του ο Mark Weisbrot -διευθυντής του Κέντρου Οικονομικής και Πολιτικής Έρευνας- στην ‘The New York Times’.
Τόσο Έλληνες όσο και ξένοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρνήθηκαν την έκθεση, ωστόσο η απειλή εγκατάλειψης του ευρώ από την Ελλάδα έχει καθυστερήσει πολύ, και θα πρέπει να είναι έτοιμη να το πραγματοποιήσει. Μια τέτοια κίνηση μπορεί να κοστίσει στη χώρα, ωστόσο είναι απίθανο ένα τέτοιο κόστος να είναι μεγαλύτερο από τα πολλά χρόνια ύφεσης, στασιμότητας και υψηλής ανεργίας που θα επέλθουν.
«Εσωτερική υποτίμηση»
Υπάρχει επίσης η ιδέα ότι η Ελλάδα – όπως και η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, μπορούν να ανακάμψουν με μια «εσωτερική υποτίμηση». Αυτό σημαίνει αυτόματα μια τόσο μεγάλη αύξηση της ανεργίας που οι μισθοί να πέφτουν αρκετά για να κάνουν τη χώρα πιο ανταγωνιστική σε διεθνές επίπεδο.
Το κοινωνικό κόστος μιας τέτοιας κίνησης, ωστόσο, είναι ιδιαίτερα υψηλό και σπάνια επιλέγεται. Η ανεργία έχει διπλασιαστεί στην Ελλάδα σε 14,7%, υπερδιπλασιάστηκε στην Ισπανία, σε 20,7% και υπερτριπλασιάστηκε στην Ιρλανδία σε 14,7%.
Συμπληρώνει ο Weisbrot: «Μπορείτε να είστε σίγουροι ότι οι ευρωπαϊκές αρχές θα πρόσφεραν στην Ελλάδα μια καλύτερη συμφωνία υπό μια αξιόπιστη απειλή εγκατάλειψης της ζώνης του ευρώ. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να έχουν ήδη κινητοποιηθεί προς απάντηση στην απειλή της περασμένης εβδομάδας.
Αλλά η ουσία είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να προβεί σε οποιαδήποτε συμφωνία που δεν της επιτρέπει να αναπτυχθεί και να βρει το δρόμο της έξω από την ύφεση.
Τα δάνεια που απαιτούν μείωση των δαπανών και αύξηση των φόρων για την αντιμετώπιση της ύφεσης, δεν πρέπει να βρίσκονται στο τραπέζι. Η προσπάθεια να ‘συρρικνωθεί’ η διέξοδος της Ελλάδας έχει αποτύχει. Εάν αυτό είναι όλο που οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν να προσφέρουν, τότε είναι καιρός για την Ελλάδα, και ίσως και άλλους, να πουν αντίο στο ευρώ».