Προετοιμάζονται οι θεσμοί για το ενδεχόμενο να αρνηθεί ο Τραμπ τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα; Ο γερμανικός τύπος σχολιάζει και ένα άλλο ερώτημα: Πόσα Χριστούγεννα «χωρούν» σε ένα γερμανικό σχολείο στην Τουρκία;
Εξαιρετικά επιβεβαρυμένο εμφανίζεται το κλίμα ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές μετά τις παροχές που υποσχέθηκε ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Στον αέρα είναι και η στάση που θα κρατήσει τελικά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Τι θα αποφασίσει ο Τραμπ για το ΔΝΤ;
«Το ΔΝΤ διστάζει» είναι ο τίτλος άρθρου στο περιοδικό Der Spiegel, στο οποίο ο αρθογράφος τοποθετεί την απόφαση του Ταμείου για το αν θα συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα την ερχόμενη άνοιξη. «Ο κύριος λόγος είναι η επικείμενη ανάληψη των καθηκόντων από τον νεοεκλεγέντα Ντόναλντ Τραμπ τέλος Ιανουαρίου» εξηγεί. «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εμφανίζεται όλο και πιο επιφυλακτικό στο να πάρει απόφαση πριν εξοικειωθεί με τα καθήκοντά της η νέα αμερικανική κυβέρνηση. Οι ΗΠΑ διαθέτουν το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής και μπορούν να μπλοκάρουν κάθε απόφαση. Λόγω του σκεπτικισμού που έχει εκφράσει ο Τραμπ απέναντι στους διεθνείς οργανισμούς και τις πολυμερείς συμφωνίες, οι εκπρόσωποι των θεσμών, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο να απορρίψει ο νέος πρόεδρος τη συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο πακέτο διάσωσης.
Μέχρι στιγμής οι αναπτυσσόμενες και χώρες με αναδυόμενες οικονομίες βλέπουν με σκεπτικισμό την ενεργοποίηση του Ταμείου στην Ελλάδα με το επιχείρημα ότι η Ευρώπη είναι αρκετά πλούσια για να λύσει μόνη της το πρόβλημα. «Μια τέτοια εξέλιξη», συνεχίζει ο γερμανός αρθρογράφος, «θα δημιουργούσε πρόβλημα στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, διότι το γερμανικό κοινοβούλιο μόνο υπό την προϋπόθεση συμμετοχής του ΔΝΤ θα εγκρίνει νέα βοήθεια προς την Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται ρευστό τον επόμενο Ιούνιο για να πληρώσει την επόμενη δόση» καταλήγει.
Στο άλλο μεγάλο θέμα που επιβαρύνει τις γερμανοελληνικές σχέσεις είναι η υπόθεση του αποφυλακισθέντος με περιοριστικούς όρους Αφγανού πρόσφυγα, που διέφυγε από την Ελλάδα και κατηγορείται ότι σκότωσε στο Φράιμπουργκ γερμανίδα φοιτήτρια. Η εφημερίδα Bild στη διαδικτυακή της σελίδα μεταφέρει αποσπάσματα συνέντευξης του πατέρα της νεαρής ελληνίδας που έπεσε θύμα τραυματισμού από τον ίδιο δράστη. Και σημειώνει ότι η οικογένεια νόμιζε ότι ο Αφγανός βρισκόταν στη φυλακή. «Καταδικάστηκε σε φυλάκιση δέκα χρόνων και ήταν λίγο γι’ αυτό που μας έκανε», δηλώνει ο πατέρας της σε ελληνική εφημερίδα.
Πόσα Χριστούγεννα «χωρούν» σε ένα γερμανικό σχολείο στην Τουρκία;
Η χορωδία της Γερμανικής Σχολής στην Κωνσταντινούπολη, ενός σχολείο ελίτ κυρίως για τούρκους μαθητές, που χρηματοδοτείται από τη Γερμανία και στο οποίο διδάσκουν γερμανοί καθηγητές αποσπασμένοι στη μητρόπολη, θα επρόκειτο να τραγουδήσει χριστουγεννιάτικα κάλαντα στο γερμανικό προξενείο. Η γιορτή όμως ματαιώθηκε. Προηγήθηκε μέιλ της τουρκικής διεύθυνσης του σχολείου στους γερμανούς καθηγητές, που τους απαγόρευε να διδάξουν στα παιδιά χριστουγεννιάτικα ήθη και έθιμα και να τραγουδήσουν στο μάθημα χριστουγεννιάτικα τραγούδια.
Το περιστατικό, που έρχεται να προστεθεί σε σειρά άλλων επιβαρυντικών για τις γερμανοτουρκικές σχέσεις, προκαλεί την οργή των σχολιαστών του τύπου. «Για πόσο καιρό ακόμη θα επιτρέπει η γερμανική κυβέρνηση να την τραβούν από τη μύτη σαν αρκούδα στην πίστα του τσίρκου;» διερωτάται η Nordwest Zeitung. «Πόσο καιρό ακόμη η καγκελάριος Μέρκελ θα ανέχεται την άγρια συμπεριφορά του Ερντογάν, του ηγεμόνα της Άγκυρας;
Πρέπει να υπάρξουν συνέπειες». Η εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου αναφέρεται στις πιέσεις που υφίστανται οι τούρκοι μαθητές επειδή πηγαίνουν σε γερμανικό σχολείο και αποστερούνται τον κυρίαρχο τουρκικό πολιτισμό. «Ο τούρκος πρόεδρος ασκεί πιέσεις παράλληλα και στην καγκελάριο, η οποία μόλις πριν λίγες ημέρες τον ευχαρίστησε για την μεγάλη υπευθυνότητά του απέναντι στους Σύρους πρόσφυγες. Ωστόσο, δεν είναι καινούργιο ότι ο Ερντογάν έχει ελάχιστη επαφή με τη διπλωματία όπως και τον ευρωπαϊκό τρόπο συμπεριφοράς. Ο άνθρωπος ασκεί την πολιτική ενός φανατικά πιστού εθνικιστή. Αντιδρά στις υποχωρήσεις με τα εργαλεία της σύγκρουσης».
Η Südwest Presse τέλος καταγγέλλει την προκλητική στάση της τουρκικής κυβέρνησης. «Η ανάμειξη της Τουρκίας στο σχολικό πρόγραμμα αποτελεί αναμφίβολα προσβολή και παραβίαση της πολιτιστικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Κι αυτό θα πρέπει να το πει η γερμανική κυβέρνηση καθαρά στην Άγκυρα. Αλλά δεν θα πρέπει να κόψει τη χρηματοδότηση. Το Βερολίνο θα πρέπει να χρησιμοποιήσει κάθε τρόπο επιρροής, ακόμη και μέσω της διάδοσης αξιών μέσα από ένα σχολείο του εξωτερικού».