Σημαντικές είναι οι αλλαγές που σηματοδοτεί η Οδηγία Solvency II για την ελληνική ασφαλιστική αγορά σύμφωνα με το Γιώργο Κώτσαλο, πρόεδρο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Interamerican.
Στο τρίτο συνέδριο που οργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), με θέμα τη Διαχείριση Κινδύνου και Συμμόρφωση των Επιχειρήσεων (Risk Management & Compliance Forum), ο κ. Κώτσαλος ανέπτυξε τις πρακτικές επιπτώσεις του Solvency II, επισημαίνοντας ότι η αντίστροφη μέτρηση για την εφαρμογή του ενιαίου συστήματος κεφαλαιακών απαιτήσεων από τις ασφαλιστικές εταιρείες σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τα τέλη του 2012, υποχρεώνει και την ελληνική ασφαλιστική αγορά σε μια διαδικασία σοβαρών και μεγάλων αλλαγών.
Κομβική, όπως παρατήρησε ο ομιλητής, θα είναι η ετοιμότητα των εταιρειών για την επαρκή εφαρμογή τεχνικών διαχείρισης κινδύνων, εταιρικής διακυβέρνησης και διαφάνειας, ενώ υπογράμμισε τη βεβαιότητα ότι το Solvency II, παρ’ όλες τις δυσκολίες που συνεπιφέρει για τις ασφαλιστικές εταιρείες σε αυτή την οικονομική συγκυρία, είναι βέβαιο ότι θα εξορθολογίσει τη λειτουργία της αγοράς και θα ενισχύσει ουσιαστικά την προστασία του καταναλωτή – ασφαλισμένου.
Κλειδί των αλλαγών αποτελεί κατά τον κ. Κώτσαλο η στρατηγική ενσωμάτωση της διαχείρισης κινδύνων από τις εταιρείες και ειδικότερα η αλλαγή της εταιρικής κουλτούρας στη λήψη διοικητικών αποφάσεων για την ανάληψη κινδύνου, οι διαδικασίες αναγνώρισης, αξιολόγησης και επιμέτρησης κινδύνων, οι πολιτικές ελέγχου και παρακολούθησης, καθώς και τα εσωτερικά μοντέλα διαχείρισης κινδύνων.
Ακόμη, τόνισε ότι οι εταιρείες θα χρειαστούν το κατάλληλο προσωπικό, σύστημα ενημέρωσης της διοίκησης (MIS), μηχανογραφικά συστήματα και ασφαλιστικές δικλείδες για την ποιότητα των δεδομένων, καθώς και τεχνικές μείωσης των κινδύνων όπως η αντασφάλιση, ενώ η διασπορά των κινδύνων σε διαφορετικά προϊόντα και αγορές θα αποτελεί αναγκαιότητα.