Σοβαρές “επιπλοκές” στα πολιτικά σχέδια του Ντομινίκ Στρος-Καν στη Γαλλία, όπου θεωρείται φαβορί για τις προεδρικές του 2012, ενδέχεται να προκαλέσει η πολιτική του ΔΝΤ αναφορικά με το πρόβλημα της κρίσης χρέους στην Ελλάδα, επισημαίνεται σε δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου.
Η ιδέα άρχισε να καλλιεργείται από τον δεξιό τύπο, με πρώτη τη μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα Λε Φιγκαρό, που τιτλοφορεί στο πρωτοσέλιδό της: “Η ελληνική κρίση περιπλέκει την υποψηφιότητα του Ντομινίκ Στρος Καν”.
Εξηγεί στον υπότιτλό της: “Η επιδείνωση της κατάστασης στην Αθήνα υποχρεώνει το αφεντικό του ΔΝΤ να επανεξετάσει τις προτεραιότητές του για τις ερχόμενες εβδομάδες”.
Αυτές οι “ερχόμενες εβδομάδες” είναι ιδιαίτερα σημαντικές για το γαλλικό σοσιαλιστικό κόμμα, αφού μέσα σε ενάμισι μήνα (28 Ιουνίου) λήγει η προθεσμία υποβολής των υποψηφιοτήτων για τις προκριματικές του κόμματος, ώστε να ορισθεί ποιος θα τους εκπροσωπήσει στις εκλογές του 2012.
Για να συμμετέχει ο Ντομινίκ Στρος Καν στις προκριματικές αυτές, θα πρέπει να παραιτηθεί από το ΔΝΤ.
Όμως “έχει μια δουλειά να τελειώσει”, λέει ο συντάκτης της Φιγκαρό, “αφού ως επικεφαλής του ΔΝΤ είναι στην πρώτη γραμμή για να βοηθήσει το πρώτο κράτος της Ευρώπης που κτυπήθηκε από την κρίση”.
Ο Ντομινίκ Στρος Καν, προσθέτει, “δεν έχει άλλη επιλογή από να προσαρμόσει την ατζέντα του σε αυτή του ΔΝΤ και της Ελλάδας, ασχέτως του εάν προετοιμάζουν στη Γαλλία την επιστροφή του”.
Ο συντάκτης αναφέρεται επίσης στο διχασμό απόψεων που έχει προκαλέσει η ελληνική κρίση στους σοσιαλιστές και στις επιθέσεις που δέχεται από την αριστερά ο Γενικός Διευθυντής του ΔΝΤ για τα μέτρα που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα.
“Οι αντίπαλοί του”, λέει η Φιγκαρό, “ήδη από πέρσι ασκούσαν έντονη κριτική στην πολιτική λιτότητας που είχε ζητήσει το ΔΝΤ”.
“Αρκετά διήρκησε το μαρτύριο του ελληνικού λαού “, δήλωσε χθες ο αρχηγός του γαλλικού κόμματος της αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, ενώ στους διαδρόμους του σοσιαλιστικού κόμματος συζητείται με ανησυχία η κατάσταση στην Ελλάδα : “είναι πολύ άσχημη”, λέγουν, αναφερόμενοι στα περί αναδιάρθρωσης του χρέους της.
Στην ίδια τη χώρα, οι διαδηλώσεις εντείνονται ενώ ο Στρος Καν έχει ταυτισθεί συμβολικά με την επιβολή λιτότητας.
“Δεν είναι το ΔΝΤ που επιβάλλει τις πολιτικές συνταγές της λιτότητας, ακόμη και εάν συμφωνεί με αυτές “, επισημαίνει ο σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Χοάνγκ Νγκοκ, επιχειρώντας να χαμηλώσει τους τόνους.
“Το κακό όμως έχει γίνει”, σχολιάζει το ρεπορτάζ και σε περίπτωση που η ελληνική κρίση επιδεινωθεί περαιτέρω, ο Στρος Καν θα πρέπει να διαμορφώσει το πρόγραμμά του και να επικεντρώσει την προσοχή του στο ΔΝΤ και την Ελλάδα, ακόμη και εάν στη Γαλλία το στενό του περιβάλλον προετοιμάζει πυρετωδώς την επάνοδό του.