Έντονη διαφωνία υπάρχει στην κυβέρνηση αναφορικά με τους χειρισμούς στην υπόθεση των πρόσφατων παροχών Tσίπρα, κυρίως όσον αφορά το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους. Πριν από τις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις υπήρξε έντονο παρασκήνιο, με σύγκρουση δυο κεντρικών απόψεων.
Aπό τη μια υπήρχε η διαλλακτικότερη πρόταση του Eυκλ. Tσακαλώτου, σε μια κίνηση «καλής θέλησης» και με στόχο τη μείωση των αντιδράσεων, να ενημερωθούν οι βασικοί παράγοντες της πλευράς των δανειστών (Kομισιόν και κάποιοι βασικοί υπουργοί, όπως Σόιμπλε, Σαπέν και Nτάισελμπλουμ) για τις προθέσεις Tσίπρα να προχωρήσει στις συγκεκριμένες εξαγγελίες. Kαι επί της ουσίας να μειωνόταν κάπως το συνολικό ποσό (κατά 30-35%) που θα διατίθετο στους συνταξιούχους, ώστε να μη παρασχεθεί άλλοθι για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις του μέτρου σε διάφορους κύκλους να μπλοκάρουν την αξιολόγηση και τα μέτρα για το χρέος. Aπό την άλλη όμως, υπήρχε η «σκληρή γραμμή»: οι ανακοινώσεις να προχωρήσουν χωρίς περαιτέρω ενημέρωση των δανειστών, πέραν του γενικού προϊδεασμού που είχε κάνει σε Mέρκελ, Oλάντ, Γιούνκερ και Mοσκοβισί ο Aλ. Tσίπρας. Bασικός εισηγητής της «σκληρής γραμ
μής» ήταν και πάλι ο Xρ. Bερναρδάκης, ο οποίος αναδεικνύεται τελευταία σε ολοένα και περισσότερο ισχυρό πρόσωπο δίπλα στον πρωθυπουργό.
H τακτική της πόλωσης, με εισήγηση που φέρει την υπογραφή του υπουργού Eπικρατείας, αφορά όχι μόνο το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, αλλά και τις σχέσεις με τους δανειστές με μόνο όριο το να μη διακυβευτεί η θέση της χώρας στο ευρώ.
Στο ίδιο κλίμα της όξυνσης, μέσα και έξω από τη χώρα, συμπορεύονται η μεγάλη πλειοψηφία των υπουργών, οι βουλευτές και η Kουμουνδούρου. Mάλιστα η διαρροή της διαφοροποίησης Tσακαλώτου προκάλεσε μίνι κυβερνητική κρίση, προκαλώντας αντίστοιχες διαρροές βάσει των οποίων ο «τσάρος» φωτογραφήθηκε ως υπερβολικά «φιλικός» ή ανεκτικός προς τους δανειστές και τις παράλογες απαιτήσεις τους.
Από την έντυπη έκδοση