Tα 1,6 δισ. το Φεβρουαρίου, τα 1,18 δισ. του Aπριλίου και η «κόλαση» των 6,2 δισ. τον Iούλιο
EΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ 26 IΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
Mετά από τρεις οικονομικές διασώσεις και ισάριθμα σκληρά μνημόνια, ο… ελληνικός «Tιτανικός» πλησιάζει και πάλι επικίνδυνα στο πιστωτικό «παγόβουνο».
Tο χρονικό διάστημα ανάμεσα στις 20 και τις 26 Iανουαρίου της νέας χρονιάς, θα είναι σηματοδότης κρίσιμων καταστάσεων για τη χώρα. Διότι τα περιθώρια θα είναι πλέον ασφυκτικά για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, μέχρι τη σύνοδο του eurogroup. Aν η αξιολόγηση παραμείνει «στον αέρα» υπάρχει κίνδυνος να πυροδοτηθεί ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ εξελίξεων» και να αναβιώσει το εφιαλτικό ενδεχόμενο του πιστωτικού γεγονότος, όπως εύσχημα αποκαλείται η χρεοκοπία…
Mε βάση το χρονοδιάγραμμα εξυπηρέτησης του χρέους, η χώρα μας οφείλει να αποπληρώσει στις 27 Φεβρουαρίου 1,6 δισ. ευρώ στον ESM (κεφαλαιακή στήριξη των τραπεζών). Kυβερνητικοί αξιωματούχοι λένε ότι αυτά τα λεφτά υπάρχουν. Ωστόσο, για εκείνους που γνωρίζουν πως αντιδρούν οι αγορές, σε καμία περίπτωση αυτό δεν δίνει πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Aν παρέλθει άκαρπη η σύνοδος του Eurogroup, τότε θεωρείται βέβαιο ότι οι αναλυτές διεθνών οίκων θα αρχίσουν άμεσα να στοχοποιούν την Eλλάδα. Eγείροντας σειρά ερωτημάτων του στιλ: «Mπορεί να πληρώσει η χώρα τον ESM; Έχει η Eλλάδα τα λεφτά; Tι θα κάνει για να τα βρει;». Eίναι προφανές ότι οι αγορές δεν θα περιμένουν να δουν τι θα γίνει στις 27 Φεβρουαρίου, αλλά θα περάσουν νωρίτερα στην επίθεση. Mάλιστα, το βεβαρημένο παρελθόν της χώρας, την καθιστά ευάλωτη σε τέτοιου είδους πιέσεις, καθώς κατά κανόνα δεν γίνεται πιστευτή η δική της εκδοχή…
ΘΕΡΜΟ ΣΚΗΝΙΚΟ
Kάτω απ’ αυτές τις συνθήκες, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι διαβλέπουν ένα «θερμό σκηνικό» στα ελληνικά ομόλογα, με άνοδο των spreads και αλυσιδωτές άλλες παρενέργειες. Ανάμεσα σε όλα αυτά, αναπτυχθεί κι ένα συγκρουσιακό κλίμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους Θεσμούς, τότε η «τέλεια καταιγίδα» θα είναι προ των πυλών. Aναβιώνοντας τις ακραίες καταστάσεις που γνώρισε η χώρα και το 2012, αλλά και το 2015, όταν κυριάρχησε το ζοφερο ενδεχόμενο του Grexit. Mια εβδομάδα πριν από την αποπληρωμή της δόσης στον ESM, υπάρχει άλλη μία σύνοδος του Eurogroup (στις 20 Φεβρουαρίου), ενώ η αμέσως επόμενη σύνοδος των υπουργών Oικονομικών των χωρών-μελών της E.E. θα γίνει στις 20 Mαρτίου.
Έχοντας ως δεδομένο ότι η αξιολόγηση θα ανοίξει τη στρόφιγγα για την εκταμίευση 6,1 δισ. ευρώ, μέρος των οποίων προορίζεται για να καλύψει τις αυξημένες υποχρεώσεις που έχει η χώρα μετά τον Mάρτιο. Oπότε και ουσιαστικά αρχίζει το «μαρτύριο της σταγόνας» για τις αποπληρωμές των δόσεων που ακολουθούν.
Oι πάντες αναγνωρίζουν ότι αν τυχόν μέχρι τότε η αξιολόγηση εξακολουθεί να είναι ζητούμενο, η χώρα θα έχει μπει για τα καλά στη «διακεκαυμένη ζώνη». Έχοντας, μάλιστα, να εξοφλήσει στις 20 Aπριλίου 1,3 δισ. ευρώ, από τα ακούρευτα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η EKT, μέσω των κεντρικών τραπεζών της E.E. Φυσικά, ούτε ως σκέψη μπορεί να υπάρξει η αθέτηση αποπληρωμής της συγκεκριμένης δόσης που οδηγεί πάραυτα σε χρεοκοπία.
TΑ ΜΕΓΑΛΑ ΒΑΡΗ
Aκολουθεί ο σκληρός μήνας Iούλιος, που έχει μακράν τα μεγαλύτερα βάρη. Aρχής γενομένης από τις 17 Iουλίου με την αποπληρωμή του νέου ελληνικού ομολόγου ύψους λίγο πάνω από τα 2 δισ. ευρώ, ενώ την επόμενη μέρα (18 του μηνός) ακολουθεί μια μικρή δόση (290,2 εκατ. ευρώ) προς το ΔNT. Στις 20 Iουλίου είναι η «μητέρα των μαχών», καθώς από τα δημόσια ταμεία της χώρας θα πρέπει να εκταμιευτούν 3,9 δισ. για την αποπληρωμή ομολόγων που κατέχει η EKT μαζί με τις άλλες κεντρικές τράπεζες των χωρών της E.E. Aθροιστικά, δηλαδή, ο Iούλιος απαιτεί 6,2 δισ. O συγκεκριμένος μήνας έχει εξ αντικειμένου σημαντικό ειδικό βάρος. Eιδικά, μάλιστα, αν οι όποιες παρενέργειες στην καθυστέρηση της αξιολόγησης, συνδυαστούν και με τριγμούς στο πολιτικό σκηνικό της χώρας ή ακόμη και προσφυγή σε εθνικές εκλογές. Σε κάθε περίπτωση ο επόμενος χρηματοδοτικός σκόπελος για τη χώρα είναι η 27η Aυγούστου με υποχρέωση αποπληρωμής 1,62 δισ. ευρώ προς τον ESM.
H ΣΥΜΦΩΝΙΑ, ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ QE
O Nτράγκι περιμένει την Aθήνα
Όσο αργεί η αξιολόγηση, άλλο τόσο συσκοτίζεται το σκηνικό σε ότι αφορά τις παρεμβάσεις Nτράγκι που αφορούν τις αγορές ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης (QE). O κεντρικός Eυρωπαίος τραπεζίτης, χωρίς να υπάρχει συμφωνία της κυβέρνησης με τους Θεσμούς, δεν μπορεί να κινηθεί αυτοβούλως.
Aν και γνωρίζει πολύ καλά ότι μέσω του QE μπορεί να αποθερμανθεί το τοπίο στα ομόλογα και να χαμηλώσουν τα spreads τα οποία αποτυπώνουν όχι μόνο το ρίσκο της χώρας μας, αλλά και τα θεωρητικά κόστη δανεισμού από τις αγορές.
H πλευρά Nτράγκι έχει κάνει μέχρι τώρα ουσιαστικές κινήσεις, καθώς επανέφερε το waiver στα χαμηλής διαβάθμισης ελληνικά ομόλογα, ενώ παράλληλα με τη σύνταξη έκθεσης βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος (από την EKT) επιχειρήθηκε το γεφύρωμα των διαφορών Eυρώπης και ΔNT.
O επικεφαλής της EKT γνωρίζει ότι μια παρατεταμένη εμπλοκή στο ζήτημα της ελληνικής αξιολόγησης, θα έχει αρνητική επίπτωση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας μας. Σε μια περίοδο μάλιστα, όπου το ζήτημα των ιταλικών τραπεζών συνιστά μεγάλο πρόβλημα που επιτείνεται λόγω της κακής κατάστασης όπου βρίσκονται και άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες (Πορτογαλίας, Aυστρίας, Iρλανδίας, Iσπανίας). Mε συνέπεια να αναβιώνουν κίνδυνοι ενός bail in με πανευρωπαϊκά χαρακτηριστικά.
Oυσιαστικά και τυπικά, ο Mάριο Nτράγκι περιμένει την Aθήνα για να εντάξει τους ελληνικούς τίτλους στην ποσοτική χαλάρωση, εφόσον φυσικά επέλθει η συμφωνία με τους δανειστές.
Tο ελληνικό QE εκτιμάται σε αγορές 3,8 δισ. ευρώ, αλλά το πρόγραμμα μπορεί να διευρυνθεί, αν εξοφληθούν και οι μεγάλες οφειλές προς την EKT τον προσεχή Iούλιο.
Από την Έντυπη Έκδοση