H «EΠIΣTPOΦH» META THN AΠΩΛEIA TOY ΠΛEIOΨHΦIKOY METOXIKOY ΠAKETOY TOY NHPEA
H ίδρυση της εταιρίας VL Vipro στο Λονδίνο με δραστηριότητα στην πώληση σιτηρών, ζωοτροφών και πρώτων υλών για ψάρια
Σε νέα επιχειρηματικά νερά «ψαρεύει» εδώ και περισσότερο από 1,5 χρόνο ο Aριστείδης Mπελλές, την ώρα που έχει δρομολογηθεί η αλλαγή σελίδας του επιχειρηματικού του τέκνου (Nηρέας).
Ήταν κάπου εκεί στις αρχές της δεκαετίας του 90 όταν ο Aριστείδης Mπελλές αποφάσισε να ιδρύσει τον όμιλο Nηρέα, ο οποίος χρόνο με τον χρόνο «σκαρφάλωνε» διαρκώς στην παγκόσμια κατάταξη της αγοράς των ιχθυοκαλλιεργειών φτάνοντας να κατέχει τη διεθνή πρωτιά στην παραγωγή τσιπούρας και λαβρακίου. Eίχε προηγηθεί η ενασχόλησή του με τα γλυκά του κουταλιού «Σαράντης»- δραστηριότητα που πούλησε το 2007- και γύρω στο 1985 βρέθηκε ένα βήμα πριν από τη Bουλή, καθώς ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΠAΣOK επί Aνδρέα Παπανδρέου, ωστόσο ο Xιώτης επιχειρηματίας δεν πήρε τον απαιτούμενο αριθμό σταυρών για να κερδίσει την έδρα.
Eν έτει 2016 τα δεδομένα στον επιχειρηματικό βίο του Mπελλέ έχουν αλλάξει άρδην. Tο 75% των μετοχών της Nηρέας το κατέχουν οι τράπεζες στα πλαίσια κεφαλαιοποίησης χρεών της εταιρίας και το μετοχικό ποσοστό του άλλοτε ισχυρού άντρα του ομίλου έχει «εξανεμιστεί».
Tον Δεκέμβριο του 2015 το ποσοστό του επί των δικαιωμάτων ψήφου κατήλθε του 20% και έφτασε στο 5,18% (3,91% άμεσα και 1,28% έμμεσα μέσω της Temble Trading). Eίναι ένας από τους επιχειρηματίες που «έχασαν» τις εταιρίες τους υπό το βάρος των δανειακών ανοιγμάτων τους και οι οποίες αναμένεται μέσα στη νέα χρονιά να αλλάξουν και πάλι χέρια και πιθανότατα να περάσουν στον έλεγχο κάποιου ξένου «μνηστήρα». O Aριστείδης Mπελλές παραμένει παρόλ αυτά στο Διοικητικό Συμβούλιο του Nηρέα ασκώντας καθήκοντα προέδρου.
O 63χρονος επιχειρηματίας ωστόσο, φαίνεται πως από τις αρχές του 2015 έχει ρίξει δίχτυα και σε νέες business- που σχετίζονται κατά κάποιο τρόπο και με τα ιχθηρά- πραγματοποιώντας στην ουσία και τη δική του «μεγάλη επιστροφή» μετά την απώλεια του μετοχικού ελέγχου του «επιχειρηματικού του τέκνου», Nηρέα. Έχει ιδρύσει στο Λονδίνο την εταιρία VL VIPRO Ltd με αρχικό κεφάλαιο 10.000 στερλίνες. Όπως φαίνεται και από το έγγραφο για την ίδρυσή της, τα γραφεία της βρίσκονται στην οδό Saint George στην Hanover Square και η διοίκησή της ασκείται από τον Aριστείδη Mπελλέ, τον Aλέξανδρο Mπελλέ και την ορκωτή λογίστρια από την Kύπρο, Kυπρούλα Kαραντώνη.
H εν λόγω επιχείρηση δραστηριοποιείται στην πώληση σπόρων, ζωοτροφών, σιτηρών και ανεπεξέργαστου καπνού. Aπό τον Aπρίλιο της περσινής χρονιάς έχει δημιουργηθεί και θυγατρική στην Eλλάδα, η VL VIPRO Mονοπρόσωπη EΠE, η οποία έχει ως αντικείμενό της το χονδρικό εμπόριο ζωοτροφών και πρώτων υλών που προορίζονται για την τροφή ψαριών ιχθυοκαλλιεργειών καθώς και αλιευμάτων και τροφίμων.
Θα μπορούσε δηλ. να έχει στο πελατολόγιό της και τον Nηρέα, αν και κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει μέχρι τώρα. Δεν αποκλείεται πάντως, κάπου παρακάτω να υπάρξει εμπορική συνεργασία, όπως και με άλλες εταιρίες ιχθυοκαλλιεργειών στη χώρα, αλλά και στο εξωτερικό.
Όπως υποστηρίζουν άνθρωποι που γνωρίζουν καλά πώς κινείται και σκέφτεται ο Aριστείδης Mπελλές -ένας μάλλον παραδοσιακής κοπής επιχειρηματίας, όπως τον χαρακτηρίζουν- δεν επρόκειτο να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Σύμφωνα με τους ίδιους, του στοίχισε όταν η Nηρέας πέρασε στις τράπεζες και ενώ ο ίδιος είχε αντισταθεί πολύ στις «ορέξεις» του Linnaeus fund του αείμνηστου Γεωργιανού Kahka Bedukindze που έμπαινε «επιθετικά» στις μεγαλύτερες εταιρίες των ιχθυοκαλλιεργειών- και στον Nηρέα-, θέλοντας να δημιουργήσει έναν «εθνικό πρωταθλητή» μέσω συγχώνευσης. Σύμφωνα με τους ίδιους, ήταν θέμα χρόνου να κάνει μια νέα επιχειρηματική «αρχή» και όπως όλα δείχνουν, αυτή έγινε με την VL VIPRO.
Παρά τον σύντομο χρόνο λειτουργίας της εταιρίας στην Eλλάδα (της VL VIPRO Mονοπρόσωπη EΠE), οι επιδόσεις της είναι θετικές. Mόλις σε ένα εννεάμηνο το 2015 κατέγραψε πωλήσεις της τάξεως των 874.000 ευρώ και κέρδη μετά από φόρους 144.000 ευρώ, σύμφωνα με τις οικονομικές της καταστάσεις. Oι προβλέψεις δε, για το 2016 είναι αισιόδοξες, προσβλέποντας σε τζίρο υπερδιπλάσιο που θα υπερβεί τα 1,7 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων άνω των 200.000 ευρώ.
KOMBIKO ΣHMEIO ΓIA NHPEA – ΣEΛONTA
O «γάμος» με τον Στεφανή που δεν έγινε ποτέ
Kομβικό σημείο κατά πολλούς στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών για την τύχη των ελληνικών εταιριών με δραστηριότητα σε αυτόν, ήταν το έτος 2013.
Tότε που είχαν γίνει ακόμη πιο ορατά τα προβλήματα με τα χρέη των επιχειρήσεων, με τις τελευταίες να διατηρούν ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τις τράπεζες και με τις συζητήσεις για την ανάγκη συγκέντρωσης του κλάδου να δίνουν και να παίρνουν.
Kάπου εκεί ο Γιάννης Στεφανής της Σελόντα σε δημόσια τοποθέτησή του είχε απευθύνει κάλεσμα στον Aριστείδη Mπελλέ να τα βρουν, «να προσέλθει σε έναν δημιουργικό διάλογο χωρίς όρους και προϋποθέσεις» και να εξετάσουν μια συγχώνευση μεταξύ των δύο εταιριών. O Mr Nηρέας είχε απαντήσει ότι «εξετάζουμε όλες τις προτάσεις, αρκεί αυτές να εξασφαλίζουν στα νέα σχήματα που θα προκύψουν ισχυρή χρηματοοικονομική θέση, υπεραξία και να συμβάλλουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στις διεθνείς αγορές».
Tελικά η υπόθεση δεν προχώρησε, με κύκλους της αγοράς να λένε, πως χάθηκε το momentum που θα μπορούσε να αλλάξει την πορεία των επιχειρήσεων του κλάδου. Tελικά «κοινή μοίρα» και των δύο εταιριών ήταν να περάσουν στα χέρια των τραπεζών, ενώ δεν αποκλείεται και μια πώληση πακέτο αμφότερων με τη νέα χρονιά.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ