Με γεωμετρική πρόοδο αυξάνονται πλέον τα κρούσματα τηςγρίπης και στην χώρα μας. Ακριβής στο ετήσιο… ραντεβού της η νόσος χτύπησε την Ελλάδα όπως κάθε Ιανουάριο.
Αυτό που έχει αλλάξει εφέτος είναι το στέλεχος της γρίπης που επικρατεί – είναι ο υπότυπος Α(Η3Ν2) – αλλά και το ότι δεν υπάρχουν πια άλλα διαθέσιμα αντιγριπικά εμβόλια για όσους τα χρειαστούν.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Π΄ροληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), δέκα ασθενείς νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) σε νοσοκομεία της χώρας. Προς το παρόν καταγράφεται μόνο ένα θανατηφόρο κρούσμα που αφορά ηλικιωμένο άνδρα από τη Βόρειο Ελλάδα.
Ηλικιωμένοι, με ή χωρίς χρόνια νοσήματα, είναι και οι ασθενείς που βρίσκονται στις ΜΕΘ. Σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους, οι ηλικιωμένοι θα αποτελέσουν τον πληθυσμό- στόχο του εφετινού κύματος γρίπης. Το κυρίαρχο στέλεχος Α(Η3Ν2) «προτιμά» τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, προκαλώντας βαριές επιπλοκές, και τα παιδιά, ενώ αντίθετα το λεγόμενο πανδημικό στέλεχος Α(Η1Ν1) που κυριάρχησε πέρυσι «προτιμούσε» τα άτομα ηλικίας 18 έως 55 χρόνων.
Κι ενώ οι ειδικοί επαναλαμβάνουν τη σημασία των μέτρων υγιεινής αλλά και του αντιγριπικού εμβολιασμού για τη θωράκισή μας έναντι της γρίπης, εφέτος υπάρχει κενό σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό.
Το υπουργείο Υγείας υποστηρίζει πως εφέτος εισήχθησαν στην Ελλάδα, βάσει των παραγγελιών που είχαν γίνει, 1,7 εκατ. δόσεις εμβολίων. Ωστόσο, τα αντιγριπικά εμβόλια έχουν «εξαφανιστεί» από τα ράφια των φαρμακείων. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι πως ακόμη και στέλεχος της κυβέρνησης απευθύνθηκε στον πρόεδρο των φαρμακοποιών για να εξασφαλίσει ένα εμβόλιο.
Οι φαρμακοποιοί δηλώνουν πως υπήρχε μεν ζήτηση, αλλά δεν μπορούν να γνωρίζουν εάν όντως τα εμβόλια χορηγήθηκαν στον πληθυσμό και στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ σημειώνουν πως η χορήγηση των αντιγριπικών εμβολίων δεν μπορεί να αποδειχθεί διότι δεν υπάρχει σύστημα καταγραφής των ατόμων που εμβολιάζονται με το αντιγριπικό εμβόλιο κάθε χρόνο. Πρακτικά μια άτυπη καταγραφή θα γίνει όταν ολοκληρωθεί το κύμα της γρίπης, με βάση τον αριθμό των θυμάτων και των περιστατικών που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ – αυτά θα είναι τα δεδομένα που θα έχουν στη διάθεσή τους οι ειδικοί για να εκτιμήσουν εάν είχε υψωθεί τελικά τείχος ανοσίας ή όχι στη χώρα μας έναντι της γρίπης.