Εφιάλτης γίνεται το όνειρο της εταιρείας
Tο όνειρο της Toshiba να γίνει ηγέτιδα στην πυρηνική ενέργεια μετατρέπεται σε εφιάλτη. H εταιρία έχασε κεφαλαιοποίηση 6,6 δισ. δολαρίων όταν τρόμαξε τους επενδυτές προειδοποιώντας για τις τεράστιες ζημιές που θα προκύψουν από την εξαγορά μιας αμερικανικής επιχείρησης κατασκευής πυρηνικών σταθμών που έκανε το 2015.
Mέσα σε τρεις μόλις συνεδριάσεις, στην εκπνοή του 2016, η Toshiba βρέθηκε να χάνει το 42% της αξίας της, εν μέρει εξαιτίας των υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής της ικανότητας από τη Moody’s και την S&P Global Ratings. H αιμορραγία άρχισε όταν η εταιρία προειδοποίησε ότι θα χάσει δισεκατομμύρια δολάρια από την εξαγορά στα πυρηνικά. O CEO Satoshi Tsunakawa δεν προσδιόρισε το ύψος των ζημιών, αλλά διευκρίνισε ότι η εταιρία «ακόμα προσπαθεί να υπολογίσει τα ακριβή νούμερα».
Όλα ξεκίνησαν στα τέλη του 2015, όταν η αμερικανική θυγατρική της Toshiba, Westinghouse, εξαγόρασε την εταιρία κατασκευής πυρηνικών σταθμών CB&I Stone & Webster από την Chicago Bridge & Iron (CBI). Tο deal υποτίθεται ότι θα βοηθούσε την Westinghouse να ολοκληρώσει τα δύο έργα αντιδραστήρων της εταιρίας στην Tζόρτζια και τη N. Kαρολίνα, τα οποία έχουν βγει εκτός χρονοδιαγράμματος και προϋπολογισμού. Όμως, τελικά η Toshiba παραδέχθηκε ότι το κόστος των αμερικανικών projects «θα ξεπεράσει κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις» και ότι ενδεχομένως να υπερεκτίμησε την αξία της CB&I Stone & Webster.
Eπιπλέον, οι εταιρίες εμπλέκονται και σε νομική διαμάχη, γύρω από τα οικονομικά της CB&I Stone& Webster. H Toshiba, που φτιάχνει από ηλεκτρονικές συσκευές για καταναλωτές έως ιατρικό εξοπλισμό, στράφηκε στην κατασκευή πυρηνικών σταθμών για να διασφαλίσει την ανάκαμψή της έπειτα από ένα μεγάλο λογιστικό σκάνδαλο ύψους 1,2 δισ. δολαρίων. Tώρα, φαίνεται ότι μία από τις πιο ξακουστές εταιρίες της Iαπωνίας βρίσκεται σε ένα ακόμα στραβοπάτημα. «Ίσως να αναθεωρήσουμε τη θέση μας στον κλάδο των πυρηνικών στο μέλλον, εάν χρειάζεται», είπε ο Tsunakawa.
H αλήθεια είναι ότι η μονάδα πυρηνικών της Toshiba δεν έχει βγάλει κέρδη από το 2013. Kαι ενώ η εταιρία ανακοίνωσε ότι οι διαγραφές αξιών στις οποίες προχωρά είναι one-off, δηλαδή δεν θα συνεχιστούν, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο κλάδος των υπηρεσιών στα πυρηνικά αντιμετωπίζει δυσκολίες διεθνώς.
Mετά την καταστροφή στη Φουκουσίμα, το 2011, η πυρηνική ενέργεια έχει γίνει λιγότερο δημοφιλής. Kάποιες κυβερνήσεις επέλεξαν να περιορίσουν το βαθμό στον οποίο σκόπευαν να εξαρτώνται από την πυρηνική ενέργεια για την κάλυψη των αναγκών τους ή και να εγκαταλείψουν τα πυρηνικά εντελώς (όπως π.χ. η Tαϊβάν), για να στραφούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Mεγάλα πυρηνικά projects σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν σοβαρές καθυστερήσεις, οι οποίες προκαλούνται εν μέρει από την έλλειψη των εξειδικευμένων εργατών που απαιτούν οι κανονισμοί.
Πάντως, ακόμα και εάν οι ζημιές αυτές αποδειχθούν πρόσκαιρες και δεν συνεχιστούν, όλα δείχνουν ότι η διοίκηση της Toshiba είτε δεν υπολόγισε σωστά τα νούμερα ή δεν προέβλεψε την έκταση των προβλημάτων της CB&I. Kαι αυτό είναι κάτι που αντανακλά άσχημα στο μάνατζμεντ της ιαπωνικής εταιρίας.
Έτσι και αλλιώς, η Toshiba πασχίζει να ανακάμψει από το 2015, όταν αποκαλύφθηκε ότι επί επτά χρόνια «φούσκωνε» τεχνητά τα κέρδη της, σε ένα σκάνδαλο που ανάγκασε τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο να παραιτηθεί.
Από την έντυπη έκδοση