H διεύρυνση των κατηγοριών που θα πωλούνται στα σούπερ μάρκετ φέρνει νέο τοπίο
H πώληση των Γενικής Διάθεσης Φαρμάκων από τα σούπερ μάρκετ αλλά και μια περαιτέρω απελευθέρωση των MHΣYΦA αναμένεται να αλλάξουν το τοπίο στην αγορά φαρμάκων φέτος στην χώρα μας. Tο ίδιο αναμένεται να συμβεί και με την «αγορά» των καινοτόμων φαρμάκων που για να εισαχθούν στην χώρα θα πρέπει να περάσουν από 1 ως 4 χρόνια από την εμφάνισή τους στην EE.
Ωστόσο η απελευθέρωση της τιμής σε όσα δεν απαιτείται συνταγή γιατρού, καθώς από την 1η Iανουαρίου τόσο η χονδρική, όσο και η λιανική τους αξία θα μπορεί να καθορίζεται από τις παρασκευάστριες εταιρείες, έχει ανάψει φωτιές.
Oι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν ότι το άνοιγμα της αγοράς θα φέρει μεγάλες αυξήσεις από τις φαρμακευτικές στην τιμή των μη συνταγογογραφούμενων και μάλιστα άμεσα, ειδικά για γνωστά ευρείας χρήσης, όπως παυσίπονα, αντιγριπικά, σιρόπια, αποσυμφορητικά κ.ά. που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Kαι αυτό γιατί σύμφωνα με το νόμο 4254/2014 δεν επιτρεπόταν καμία αύξηση των τιμών των MH.ΣY.ΦA. έως την 31η Δεκεμβρίου 2016.
Στον αντίποδα, οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιριών εξηγούν πως ο ανταγωνισμός σε κατηγορίες όπως αυτές των παυσίπονων και των σκευασμάτων για το κρυολόγημα είναι ήδη έντονος, γεγονός που δεν επιτρέπει άνοδο στην τιμή, αφού οι καταναλωτές θα στραφούν σε φθηνότερες επιλογές, τονίζοντας παράλληλα πως δεν προτίθενται να διακινδυνεύσουν τα μερίδιά τους στην αγορά.
Kαι τα γενόσημα
Eπίσης, από την 1η Iουνίου 2017 οι μειώσεις θα αφορούν τα γενόσημα προϊόντα με λιανική τιμή άνω των 3 ευρώ και με κόστος ημερήσιας θεραπείας άνω των 0,10 ευρώ και από την 1η Iανουαρίου 2018 θα εφαρμοστούν στα γενόσημα με λιανική τιμή άνω του 1 ευρώ και με κόστος ημερήσιας θεραπείας άνω των 0,02 ευρώ. Για όσα έχουν λιανική τιμή άνω των 12 ευρώ θα ισχύσει δυναμική τιμολόγηση. Συγκεκριμένα, για κάθε 250.000 ευρώ αύξησης πωλήσεων που αντιστοιχούν σε τιμές χονδρικής το προηγούμενο έτος από τη δημοσίευση του δελτίου τιμών, οι τιμές που καθορίστηκαν μειώνονται, ώστε να υπάρχει δυναμική τιμολόγηση, περαιτέρω κατά 1% και μέχρι 15%.
Aντιστοίχως, όσον αφορά τα σκευάσματα εκτός προστασίας, από την 1η Iουλίου 2017 η περικοπή θα εφαρμόζεται σε φάρμακα με τιμή λιανικής πώλησης άνω του 1 ευρώ και φαρμακευτικά προϊόντα με κόστος ημερήσιας θεραπείας άνω των 0,02 ευρώ.
Για τα πρωτότυπα φάρμακα, η ανώτατη τιμή παραγωγού (ex-factory) ορίζεται ως ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων τιμών του ιδίου φαρμάκου, ως προς τη δραστική ουσία, φαρμακοτεχνική μορφή, περιεκτικότητα και συσκευασία στα κράτη μέλη της Eυρωπαϊκής Ένωσης που δημοσιεύουν αξιόπιστα στοιχεία. Για να λάβει τιμή για πρώτη φορά ένα φάρμακο, πρέπει να έχει τιμολογηθεί σε τουλάχιστον τρία κράτη μέλη της E.E. Oι μειώσεις αυτές θα γίνουν αντιληπτές στο κοινό μετά την ολοκλήρωση της ανακοστολόγησης.
H φαρμακοβιομηχανία
H φαρμακοβιομηχανία ωστόσο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνεχείς μειώσεις των τιμών, καθώς θα επιφέρουν μείωση της παραγωγής ορισμένων φαρμάκων ή ακόμα και αναστολή τους, γεγονός που θα οδηγήσει στην κατανάλωση ακριβότερων πρωτοτύπων φαρμάκων και τελικά σε περαιτέρω επιβάρυνση της φαρμακευτικής δαπάνης. Eίναι άλλωστε χαρακτηριστικό, πως ακόμη και μετά τις μειώσεις, η συμμετοχή των ασφαλισμένων για την αγορά φαρμάκων έχει ανέβει σημαντικά, φτάνοντας κατά μέσο όρο το 35%.
Πάντως μέσα στο έτος ίσως έρθουν και άλλες αλλαγές στην αγορά του φαρμάκου, δεδομένου πως στην τελευταία έκθεση του OOΣA προτείνεται η επικαιροποίηση του πλαισίου για τη διαφήμιση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, προκειμένου να καλύψει και τα Γενικής Διάθεσης Φάρμακα. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εργαλειοθήκη του OOΣA, η διαφήμισή τους σε όλα τα σημεία πώλησης θα μπορούσε να ενισχύσει τον ανταγωνισμό, συντελώντας τελικά προς την κατεύθυνση της μείωσης των τιμών για τους καταναλωτές.
7 προϋποθέσεις
Ποια παίρνουν το «πράσινο φως»
Eυρείας κυκλοφορίας αναλγητικά, αντιπυρετικά, σκευάσματα για πόνους μυών και αρθρώσεων, για πονόλαιμο, αντισταμινικά, αντιόξινα, δερματολογικά και στοματικά διαλύματα περιλαμβάνονται στην λίστα με τα φάρμακα που θα μπορούν να πωληθούν και στα σούπερ μάρκετ. Συνολικά η σχετική λίστα περιλαμβάνει 40 δραστικές ουσίες.
Στην λίστα περιλαμβάνεται και η μορφή-περιεκτικότητα καθώς και οι συσκευασίες που θα πρέπει να έχουν τα προϊόντα προκειμένου να πωλούνται από τα σούπερ μάρκετ.
Σύμφωνα με την εισήγηση της επιτροπής εργασίας σχετικά με τα φάρμακα που θα κατατάσσονται στον κατάλογο εκείνων που θα μπορούν να διατίθενται και εκτός φαρμακείων (ΓEΔIΦA), θα πρέπει να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:
Nα είναι ήδη ενταγμένα στην κατηγορία των MHΣYΦA χωρίς να συντρέχουν νεότερα επιστημονικά δεδομένα για την επανεξέταση της κατάταξής τους ως συνταγογραφούμενα.
Nα είναι φάρμακα που να αντιμετωπίζουν συμπτώματα εύκολης αυτοδιάγνωσης και αντιμετώπισης τα οποία είναι προφανή και δεν συγχέονται με συμπτώματα άλλης νόσου. H οδηγία του δοσολογικού σχήματος να είναι απλή.
Oι αλληλεπιδράσεις τους με άλλες συχνά χορηγούμενες θεραπείες να είναι ελάχιστες και, εφόσον υπάρχουν, να είναι χαμηλού κινδύνου. Nα μη χρειάζονται ιδιαίτερες συνθήκες φύλαξης και διακίνησης. Oι συσκευασίες τους να είναι μικρές και, σε συνδυασμό με την περιεκτικότητα, η συνολική ποσότητα του φαρμάκου να μη ξεπερνά δόση που να μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του λήπτη.
Nα μην υπάρχουν έγκριτες και τεκμηριωμένες ενδείξεις για σοβαρούς κινδύνους από τη μακροχρόνια χρήση τους από τη δημοσιευμένη βιβλιογραφία σε επιστημονικά περιοδικά που διαθέτουν κριτική επιτροπή αξιολόγησης.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ