Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, από τη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, η σύμβαση για την προμηθεια ενέργειας της ΛΑΡΚΟ και τη διευθέτηση οφειλών προηγούμενων ετών.
Την σχετική εισήγηση υπερψήφισε και ο εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ, που ελέγχει το 17% των μετοχών της ΔΕΗ, τασσόμενος όπως είπε με τη θέση του ελληνικού Δημοσίου το οποίο επίσης υπερψήφισε την πρόταση. Ωστοσο το ΤΑΙΠΕΔ ανέφερε δια του εκπροσώπου του οτι η εισήγηση δεν επαρκεί για να σταθμιστούν τα οφέλη και οι κίνδυνοι και έθεσε τα ερωτήματα ποιά είναι η θέση του εποπτεύοντος υπουργείου για το θέμα, όπως και αν υπάρχει νομική γνωμοδότηση για μη έγερση θεμάτων ανταγωνισμού η/και παράνομης κρατικής ενίσχυσης.
Απαντώντας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Εμμ. Παναγιωτάκης ανέφερε πως δεν κρίθηκε σκόπιμο να ζητηθεί ιδιαίτερη γνωμοδότηση, δεδομένου ότι η συμφωνία αποτελεί προιόν διαπραγμάτευσης μεταξύ των δυο εταιριεών η οποία είναι αμοιβαία επωφελής. Ανέφερε επίσης ότι η συμφωνία έχει τη σύμφωνη γνώμη του εποπτεύοντος υπουργείου.
Απαντώντας σε ερωτήσεις ανέφερε επίσης ότι το συνολικό χρέος της ΛΑΡΚΟ προς τη ΔΕΗ κυμαίνεται στα επίπεδα των 300 εκατ. ευρώ, μέγεθος το οποίο ωστόσο θα μειωθεί σε εφαρμογή της συμφωνίας και της απόφασης της διαιτησίας για οφειλές της περιόδου 2010-2013 που αναμένεται μέσα στο μήνα.
Υπενθύμισε ακόμη ότι η ΔΕΗ, εκτός από προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας είναι και μέτοχος της ΛΑΡΚΟ, με ποσοστό 11%, και αν επέλεγε να διακόψει την ηλεκτροδότηση της εταιρείας λόγω χρεών δεν θα υπήρχε πιθανότητα να εισπράξει τα οφειλόμενα.
Business plan παρουσίασε η Λάρκο στη ΔΕΗ
Με στόχο να καταστεί ελκυστικότερη και πιο ανταγωνιστική, η βιομηχανία νικελίου Λάρκο υπέβαλε στην ΔΕΗ ένα πλάνο βιωσιμότητας στην βάση της μείωσης του ενεργειακού και παραγωγικού κόστους, προκειμένου να κεντρίσει το ενδιαφέρον ιδιώτη επενδυτή.
Η απόφαση της επιχείρησης αναμένεται να εγκριθεί σήμερα από την έκτακτη Γενική Συέλευση, προβλέπει δε τιμή ρεύματος στα 37 ευρώ/μεγαβατώρα. Υπολογιζομένων δε και των δύο ευρώ εξοικονόμησης από τη διακοψιμότητα, το κόστος για την Λάρκο πέφτει στα 35 ευρώ –επομένως η εταιρεία εξοικονομεί περί τα 1.500 ευρώ στο κόστος παραγωγής ανά τόνο.
Εάν προχωρήσουν και κάποιες ακόμη εσωτερικές μειώσεις και βελτιώσεις κόστους που σχεδιάζει η διοίκηση της εταιρείας, το κόστος εκτιμάται ότι μπορεί να πέσει κοντά στις 12 χιλιάδες ευρώ/ τόνος.
Ρύθμιση οφειλών
Η συμφωνία που αναμένεται να εγκριθεί περιλαμβάνει επίσης ρύθμιση των οφειλών του 2016, με καταβολή 8 δόσεων ύψους 3 εκατ. ευρώ μηνιαίως, αφήνοντας ένα χρέος 5,7 εκατ. ευρώ το οποίο θα ρυθμιστεί σε 48 μηνιαίες δόσεις. Προϋπόθεση της συμφωνίας είναι η εμπρόθεσμη εξόφληση των λογαριασμών, ενώ προβλέπεται και εκχώρηση απαιτήσεων πελατών της Λάρκο προς τη ΔΕΗ.
Σημειώνεται πάντως ότι το 2016 η Λάρκο είχε ατύπως συμφωνήσει να δίνει έναντι 2 εκατ. ευρώ μηνιαίως, ωστόσο μπόρεσε να δίνει πολύ λιγότερα κι έφτασε να δίνει μόνο 500 χιλ. ευρώ.
Εξάλλου η προτεινόμενη συμφωνία περιλαμβάνει και ρήτρα αναπροσαρμογής ανάλογα με τη διακύμανση της τιμής του νικελίου, με αντίστοιχη αύξηση της τιμής της μεγαβατώρας σε περίπτωση ανοδικής κίνησης των τιμών του μετάλλου.
Όσον αφορά τις οφειλές της περιόδου 2010-2013, οι δύο πλευρές θα αναμένουν το αποτέλεσμα της διαιτησίας στην οποία έχουν προσφύγει.
Πρώτη καταχώρηση 12/1/2017 13:59