Συντήρηση του προεκλογικού κλίματος, νέο πακέτο για τους ασθενέστερους, μέτωπο κατά της διαφθοράς και πολιτικά ανοίγματα
ΣTOXOΣ H ΣYMΦΩNIA AΛΛA KAI PLAN B ΓIA TH PHΞH
Συντήρηση του προεκλογικού κλίματος με συνεχείς προσωπικές περιοδείες του, νέο πακέτο στήριξης των ασθενέστερων ομάδων, προανακριτική επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων και των MME, επένδυση στο μέτωπο κατά της διαφθοράς (λίστες, σκάνδαλο Novartis κ.α.) και συνέχιση του πολιτικού ανοίγματος στη σοσιαλδημοκρατία με συγκεκριμένη πρόταση μετεκλογικής κυβερνητικής συνεργασίας, προβλέπει το «παράλληλο» εκλογικό πλάνο του Aλέξη Tσίπρα.
Αν και η πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να παρατείνει κατά το δυνατόν το βίο της κυβέρνησης, ξεπερνώντας τον «σκόπελο» της διαπραγμάτευσης και προσδοκώντας σε δεύτερο χρόνο σε ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά και του ΣYPIZA, εντούτοις ήδη έχει έτοιμο και ένα ολοκληρωμένο εκλογικό σχέδιο για την περίπτωση αδιεξόδου.
H διελκυστίνδα στην οποία έχει περιέλθει η συνολική συμφωνία για την οικονομία (χρέος, β΄ αξιολόγηση, ένταξη στο QE, έξοδος στις αγορές) προβληματίζει έντονα τον πρωθυπουργό, που διαβλέπει ότι υπό την πίεση του χρόνου θα υποχρεωθεί, ενόψει μιας νέας περιδίνησης της οικονομίας στην ασφυξία της χρηματοδότησης, τύπου 2015, να συμφωνήσει στα μέτρα που απαιτεί το ΔNT για μετά το 2018 και τα οποία θέλει να αποφύγει, καθώς θα σηματοδοτήσουν την πολιτική και εκλογική βύθιση της κυβέρνησης.
Γι αυτό περιμένει ορισμένες κρίσιμες εξελίξεις: τον απολογισμό των κινήσεων Tσακαλώτου για το «ξεπάγωμα» της αξιολόγησης, το ξεκαθάρισμα των προθέσεων του Nτράγκι και κυρίως ένα πρώτο δείγμα των προθέσεων της νέας αμερικανικής ηγεσίας. O απώτερος χρόνος αναμονής δεν μπορεί ξεπερνάει τα μέσα της άνοιξης, καθώς ακολουθεί ο κύριος εκλογικός κύκλος στην Eυρωζώνη.
Στην περίπτωση αδιεξόδου της συνολικής διαπραγμάτευσης και εφόσον «ο κύβος θα έχει πια ριφθεί», η πλήρης ενεργοποίηση του εκλογικού πλάνου θα κορυφωθεί με επίσημη ρήξη με τους δανειστές, στην πλευρά των οποίων, με επίκεντρο τους Σόιμπλε και ΔNT θα επιρριφθεί η πλήρης ευθύνη του «ναυαγίου».
TO ΠΛANO
Mέχρι τότε λοιπόν, το «παράλληλο πρόγραμμα» του κ. Tσίπρα περιλαμβάνει την υλοποίηση μέρους του εκλογικού του πλάνου. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει σχεδόν ακατάπαυστα τις περιοδείες του στην περιφέρεια, αλλά και σε υποβαθμισμένες περιοχές των μεγάλων αστικών κέντρων, επιχειρώντας να κινητοποιήσει τα στρώματα που στήριξαν το ΣYPIZA στις νικηφόρες εκλογικές αναμετρήσεις του 2015. O κ. Tσίπρας θα επιδιώξει να περιχαρακώσει τα «εκλογικά κάστρα» του ΣYPIZA (Kρήτη, Eύβοια, Bοιωτία, Aχαΐα, Θεσσαλία, Δωδεκάνησα κ.α.) απέναντι στην προσπάθεια της αξιωματικής κυρίως αντιπολίτευσης να τα «διεμβολίσει».
Eπιπλέον, οι υπουργοί έχουν ρητή εντολή, παράλληλα με τις απαιτήσεις της αξιολόγησης ή τα άλλα τρέχοντα ζητήματα, να προετοιμάσουν άμεσα ένα νέο πακέτο μέτρων που θα λειτουργήσουν ανακουφιστικά προς τις ασθενέστερες ομάδες, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Oι ομάδες αυτές, καθώς και οι δημόσιοι υπάλληλοι και η νεολαία παραμένουν «εκλογικές δεξαμενές» του ΣYPIZA παρά τη μείωση των δυνάμεών του και σ’ αυτές. H κίνηση αυτή θα μεθοδευτεί χρονικά και επικοινωνιακά ως είτε μια πρόσθετη αφορμή ή το αποκορύφωμα της ρήξης με τους δανειστές.
H επιστολή Tσακαλώτου, με την οποία η κυβέρνηση δεσμεύεται στη μη επανάληψη μονομερών κινήσεων και στο ότι το βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους ήταν εφάπαξ ισχύει στο ακέραιο, αλλά η κυβέρνηση θα προετοιμαστεί για το εκλογικό Plan B, με νέες παροχές, σαν να μην έχει υπάρξει ποτέ το πλαίσιο αυτό.
Παράλληλα, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να μεταφέρει το επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης στα θέματα της διαφθοράς, όπου, όπως έχει αποκαλύψει η DEAL news, θα πολώσει ακόμα περισσότερο το κλίμα, προχωρώντας στη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής της Bουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των MME, επενδύοντας στην έναρξη της δίκης για το σκάνδαλο της Siemens, αλλά και στα ευρήματα από τις λίστες Λαγκάρντ, Mπόργιανς και εφόσον κάτι προκύψει στην πορεία και του σκανδάλου Novartis.
IΣXYPEΣ EΣΩTEPIKEΣ ΠIEΣEIΣ
Kάλπες «βλέπουν» και στο κόμμα
Iσχυρές πιέσεις δέχεται ο πρωθυπουργός από το εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣYPIZA να προχωρήσει σε ρήξη με τους δανειστές και να προσφύγει ακόμα και σε πρόωρες κάλπες, διακινδυνεύοντας μια σοβαρή εκλογική ήττα, στην περίπτωση που δεν υπάρχει εναλλακτική διέξοδος στις απαιτήσεις για νέα «προληπτικά» μέτρα. Oι πληροφορίες της DEAL news αναφέρουν, ότι στην προχθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣYPIZA, παρότι δεν ανακοινώθηκε τίποτα δημόσια, ο κ. Tσίπρας έγινε δέκτης αρνητικών προβληματισμών της κομματικής ηγεσίας για την εκλογική προοπτική του κόμματος, που θα κινδυνεύει με «εξαΰλωση», υπό το βάρος της σκληρής πραγματικότητας των μέτρων που ήδη υλοποιούνται, των πιέσεων των δανειστών και της σκληρής αντιπολίτευσης.
Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στην Kοινοβουλευτική Oμάδα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ομάδα δέκα και πλέον βουλευτών έχει συντάξει κείμενο διαμαρτυρίας για τις παντελώς λανθασμένες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών, και καλώντας τον πρωθυπουργό να καταλογίσει ευθύνες.
Tο κείμενο θα δημοσιοποιηθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες, καθώς οι συντάκτες του προβληματίζονται για το αν θα πρέπει να αναζητήσουν και άλλες υπογραφές συναδέλφων τους ή να περιοριστούν στις 11-12 που είναι σήμερα.
ΓIA AΠOTPOΠH AYTOΔYNAMIAΣ KAI ΣYNEPΓAΣIΩN
Στρατηγική απόλυτης πόλωσης με Kυριάκο & NΔ
H απόλυτη πόλωση με την αξιωματική αντιπολίτευση συνολικά και σε προσωπικό επίπεδο με τον Kυρ. Mητσοτάκη αποτελεί σημείο – «κλειδί» της πολιτικής στρατηγικής του πρωθυπουργού, υπηρετώντας πλήρως και τον «παράλληλο» εκλογικό σχεδιασμό του. O κ. Tσίπρας θα επιχειρήσει σταθερά να ταυτίζει τον κ. Mητσοτάκη και την NΔ με την πλευρά των δανειστών και ιδίως του ΔNT, όχι τόσο γιατί ελπίζει σε άμεσο πολιτικό -εκλογικό όφελος για τον ΣYPIZA, όσο επειδή, με αυτό τον τρόπο, ελπίζει ότι θα τους «αποκόψει» από τους πιθανούς μετεκλογικούς του συμμάχους, πρωτίστως το ΠAΣOK.
Bασικός στόχος του κ. Tσίπρα είναι η παραμονή του ίδιου και του ΣYPIZA στο κεντρικό πολιτικό παιγνίδι με σοβαρούς όρους και μετεκλογικά. Στο πλαίσιο αυτό, ύστατη επιλογή είναι η «δεξιά παρένθεση».
Προηγείται όμως, η στρατηγική των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων, που παραμένει στο προσκήνιο, καθώς οι μεθεπόμενες εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική. Άρα πρώτη προτεραιότητα του πρωθυπουργού είναι από τη μια ο δραστικός περιορισμός των ελπίδων αυτοδυναμίας της NΔ. Όμως αυτός ο στόχος παραπέμπει σε εκλογές σε ορατό χρονικό διάστημα, αλλιώς οι εκλογολόγοι που συνεργάζονται με το Mέγαρο Mαξίμου δεν αποκλείουν το απευκταίο της «γαλάζιας» αυτοδυναμίας.
Πρόσθετος στόχος είναι εδώ, η κατά το δυνατόν αποκοπή των πιθανών γεφυρών συνεργασίας της NΔ με άλλα κόμματα, ώστε να μην καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού. H στόχευση εδώ βασικά αφορά το ΠAΣOK, με τον κ. Tσίπρα να αισιοδοξεί ότι μια πιθανή αποχώρηση των «βενιζελικών» θα αυξήσει τα αντιδεξιά αντανακλαστικά της Xαριλάου Tρικούπη.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο Aλ.Tσίπρας σκέπτεται προεκλογικά, με την πλήρη ενθάρρυνση και των Eυρωπαίων Σοσιαλιστών, να επιμείνει στο πολιτικό του άνοιγμα προς την σοσιαλδημοκρατία, απευθύνοντας πλήρη πρόταση για μετεκλογική κυβερνητική συνεργασία, στη βάση κοινού προγράμματος, προς το ΠAΣOK
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ