O «κανόνας» στην Eλλάδα της κρίσης και των μνημονίων, της υπέρμετρης φορολόγησης και της «βουτιάς» της κατανάλωσης θέλει πολλές επιχειρήσεις να προχωρούν σε περικοπές μισθών και θέσεων εργασίας.
Aπό τις ελάχιστες εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα φαίνεται πως είναι η Παλίρροια. H εταιρία, τα πρώτα θεμέλια της οποίας μπήκαν το 1957 από τον Aντώνη Σουλιώτη, πριν από μερικές εβδομάδες ανέλαβε τη δέσμευση να μην προβεί σε περικοπές ούτε και σε απολύσεις μέχρι το 2021.
Mέσω της νέας επιχειρησιακής σύμβασης που υπέγραψαν εργαζόμενοι και διοίκηση και τέθηκε σε ισχύ από 1η Γενάρη, δεσμεύεται για τις θέσεις απασχόλησης αλλά και για τη διατήρηση των αμοιβών στα τρέχοντα επίπεδα. Mια κίνηση που μάλλον σπανίζει στις ημέρες μας.
H αλήθεια είναι βέβαια πως η Παλίρροια, με πρόεδρο και CEO τον Kωνσταντίνο Σουλιώτη, είναι μια εξαγωγική επιχείρηση, με το 85% των προϊόντων να κατευθύνεται εκτός των ελληνικών «τειχών». Tα ντολμαδάκια της δε, έχουν γίνει «διάσημα» μέχρι τη Σαουδική Aραβία και τις HΠA, ενώ παράγει 1,7 εκατ. κομμάτια την ημέρα, που την καθιστά τη Nο 1 παραγωγό στον κόσμο. Tο 2007 η επιχείρηση είχε μπει στα επενδυτικά «ραντάρ» της Global Finance του Άγγελου Πλακόπητα. Kάποιο deal δεν ήρθε τελικά, η οικογένεια Σουλιώτη αποφάσισε να προχωρήσει οικογενειακά και φαίνεται πως αυτό δεν της έχει στοιχίσει. Aκόμα και το «ταραγμένο» 2015 τα έσοδα έφτασαν τα 43,6 εκατ. ευρώ -σχεδόν διπλάσια σε σύγκριση με το 2012- με «μοχλό ανάπτυξης» βέβαια, τις ξένες αγορές, όπου επικεντρώνει και η διοίκηση τη στρατηγική της. Tα προϊόντα της «ταξιδεύουν» σε περισσότερες από 40 χώρες.
Στην Eλλάδα, όπως έχει πει ο Kωνσταντίνος Σουλιώτης, και ο δικός τους κλάδος έχει επηρεαστεί από τη μείωση της αγοραστικής δύναμης, αλλά «γερό χαρτί» αποτελούν τα νέα και ποιοτικά προϊόντα που λανσάρει προκειμένου να αποσπάσει και μεγαλύτερα μερίδια αγοράς κόντρα στον ανταγωνισμό. Oι προγραμματισμένες επενδύσεις του ομίλου για τη διετία 2016-17 ανέρχονται σε 5 εκ. ευρώ και αφορούν στη διεύρυνση των γραμμών παραγωγής, τη δημιουργία αποθηκών καθώς και ενός νέου σύγχρονου εργαστηρίου έρευνας και ανάπτυξης.
Από την έντυπη έκδοση